marian morar
m install
nello construct

Angajatul Curții de Conturi Cluj, implicat în Dosarul Zoo Turda, a fost achitat de către Tribunalul Cluj!

zamblau eugen

Tribunalul Cluj l-a achitat astăzi pe Isai Gheorghe, auditor în cadrul Curții de Conturi Cluj, care era acuzat că ar fi luat mită de la un om de afaceri care lucra la proiectul Zoo Turda, pentru a ”închide” ochii la neregulile constatate acolo (lucrări decontate, dar neefectuate).

Citește și: Încă o extensie a Dosarului ”Jaf la Zoo Turda”! Auditor al Curții de Conturi și om de afaceri, trimiși în judecată!

”În baza art. 396 alin. (7) raportat la art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din C. proc. pen., Achită inculpatul I G., – sub aspectul comiterii infracţiunii de luare de mită, prev. de art. 289 din C. pen. rap. la art. 5, 6 şi 7 lit. c) din Legea nr. 78/2000, cu aplic. art. 5 alin. (1) din C. pen. – fapta nu este prevăzută de legea penală. În baza art. 397 alin. (4) rap. la art. 2502 din C. proc. pen., Dispune ridicarea sechestrului asigurător instituit prin ordonanţa procurorului din data de 12.07.2018, emisă în dosarul nr. 38/P/2016 al P.Î.C.C.J. – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, asupra bunului mobil, ponton, aparţinând intimatului O.B., menţinută în cursul camerei preliminare şi al judecăţii.”, a fost decizia instanței, anunțată azi.

În rechizitoriul prin care a fost trimis în judecată, procurorii DNA Cluj au menționat faptul că auditorul Curții de Conturi Cluj ar fi făcut un raport ”mai blând”, după ce a fost mituit de omul de afaceri Losonczi Zoltan, de la societatea Romabelt din Târgu Mureș, care era implicată în lucrările de la Zoo Turda.

”În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt: 
Inculpatul Isai Gheorghe, în calitatea menționată mai sus, a fost desemnat, în cursul anului 2013, să efectueze un control la primăria municipiului Turda, ce a inclus printre obiective și executarea contractului „Extindere și reamenajare parc zoologic și de agrement Turda, județul Cluj”.

În acest context, pentru a întocmi un raport de control mai „blând” în sensul de a încadra diferitele nereguli constatate la execuția proiectului respectiv doar la categoria abateri, în condițiile în care unele dintre ele puteau face obiectul unor sesizări penale, inculpatul Isai Gheorghe ar fi primit de la doi oameni de afaceri (martori în cauză – subcontractori ai lucrărilor) cu titlu de mită un ponton în valoare de 28.000 lei.

Cu titlu de exemplu, în raportul de control în care s-a stabilit un prejudiciu la bugetul de stat în sumă de 1.847.305 lei, se făcea referire, printre altele, la decontarea unor articole înscrise în situații de plată privind realizarea de clădiri la care lucrările nici nu fuseseră începute, situație care ar fi impus sesizarea organelor de urmărire penală.

Folosul necuvenit a fost remis de martori inculpatului Isai Gheorghe la instigarea omului de afaceri, inculpat în prezenta cauză care, la vremea respectivă, era administratorul unei societăți comerciale, membră a asocierii care adjudecase inițial realizarea obiectivului menționat anterior.”, preciza DNA Cluj, în 2021, când dosarul a ajuns în instanță.

Azi, magistrații Tribunalului Cluj au ajuns la concluzia că ”fapta nu există”.

Tot Dosarul jafului de la Zoo Turda s-a… fâsâit!

Proiectul Zoo Turda trebuia finalizat în anul 2012. Pe hârtie, cel puțin. Chiar se anunțase, la un moment dat, că din 2012 se va deschide publicului. Evident, era înainte de campania electorală din 2012…

Citește și: Grădina zoologică de la Turda va fi redeschisă abia în primăvara anului viitor

Ulterior, au ieșit la iveală grave nereguli. Pe TurdaNews le-am sesizat și chiar am ”săpat”mai adânc, dezvăluind rețeaua care a fost creată pentru a se proteja orice informație compromițătoare despre investiția de la Zoo Turda, acolo unde au dispărut o sumedenie de bani.

Citește și: De la Zoo Turda au ”dispărut” 3.000.000 de lei!

Deși TurdaNews a scris despre nereguli încă din 2013, DNA Cluj a demarat un dosar de cercetare abia în vara anului 2016, după alegerile locale. Cercetările au durat alți vreo 5 ani. Așa că în instanță a ajuns abia prin anul 2021.

Citește și: Dosarul ”Jaful de la Zoo Turda” poate începe! La 8 ani de la săvârșirea faptelor și la 5 ani de când DNA Cluj a început cercetarea!

Iar odată cu noile ”beneficii juridice”, aduse în favoarea infractorilor (prescripția faptelor), dosarul s-a fâsâit precum o flatulență urât mirositoare. Iar primul beneficiar a fost un om de afaceri, care trebuia să execute unele lucrări la Zoo Turda și care a dat mită unui funcționar de la Curtea de Conturi (Cluj), ca să închidă ochii la neregulile constatate.

Citește și: Omul de afaceri implicat în Dosarul Zoo Turda a fost achitat! Fapta s-a prescris!

Cel mai probabil, cam la fel va fi finalul și pentru celelalte dosare care vizează Zoo Turda, respectiv cel al funcționarului public (Isai Gheorghe) și cel al singurului găsit ”vinovat” de toate neregulile de la Zoo Turda, fostul șef al Urbanismului din Primăria Turda: Dumitru Iosif.

Între timp, dosarul acestuia din urmă a ajuns la al 26-lea termen, doar la instanța de fond (Tribunalul Cluj), stabilit pentru data de 12 octombrie 2023. Practic, la peste 2 ani de la începerea judecății, încă nu sunt perspective de finalizare. Așa că…

Citește și: Un nou termen în dosarul Zoo Turda, în care e implicat fostul arhitect-șef Dumitru Iosif

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

2 Comentarii
Cele mai noi Cele mai vechi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 75 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj
Comentarii recente

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2