LOSONCZI ZOLTAN, patronul firmei Benzot-Har, acuzat că l-a mituit pe Gheorghe Isai, inspector la Curtea de Conturi Cluj, cu un ponton, a fost achitat de Tribunalul Cluj pe motiv de prescripție, menționează gazetadecluj.ro.
Losonczi Zoltan a fost acuzat că a dat mită pentru ca angajatul de la Curtea de Conturi să ”închidă ochii” la unele nereguli care au fost descoperite la Zoo Turda, investiție care trebuia finalizată încă din anul 2012, dar care este neterminată și în ziua de azi.
”Inculpatul Isai Gheorghe, în calitatea menționată mai sus, a fost desemnat, în cursul anului 2013, să efectueze un control la primăria municipiului Turda, ce a inclus printre obiective și executarea contractului „Extindere și reamenajare parc zoologic și de agrement Turda, județul Cluj”.
În acest context, pentru a întocmi un raport de control mai „blând” în sensul de a încadra diferitele nereguli constatate la execuția proiectului respectiv doar la categoria abateri, în condițiile în care unele dintre ele puteau face obiectul unor sesizări penale, inculpatul Isai Gheorghe ar fi primit de la doi oameni de afaceri (martori în cauză – subcontractori ai lucrărilor) cu titlu de mită un ponton în valoare de 28.000 lei.
Cu titlu de exemplu, în raportul de control în care s-a stabilit un prejudiciu la bugetul de stat în sumă de 1.847.305 lei, se făcea referire, printre altele, la decontarea unor articole înscrise în situații de plată privind realizarea de clădiri la care lucrările nici nu fuseseră începute, situație care ar fi impus sesizarea organelor de urmărire penală.
Folosul necuvenit a fost remis de martori inculpatului Isai Gheorghe la instigarea omului de afaceri, inculpat în prezenta cauză care, la vremea respectivă, era administratorul unei societăți comerciale, membră a asocierii care adjudecase inițial realizarea obiectivului menționat anterior”, precizau procurorii.
Omul de afaceri din Târgu Mureș a contestat acuzația adusă.
”Până la audierile din prezenta cauză nu m-am întâlnit și nu am discutat niciodată cu domnul Isai, în mod direct sau indirect, inclusiv în perioada controlului la UAT Turda. Ca urmare, nu aveam de unde să cunosc pasiunea acestuia pentru pescuit, subsemnatul neavând preocupări în acest sens, și nici ‚sugestia disponibilității pentru o astfel de primire de foloase necuvenite” având în vedere că nu am participat, neavând nici o calitate, la ședința de deschidere a controlului la UAT Turda. (…) Denunțul, ca de altfel și mărturiile acestora – care reprezintă, în realitate, o răzbunare pentru neplata unor debite inexistente – cuprind un singur fapt cert – existența și predarea pontonului de către Fodor Arus Sandor către Oros Beniamin – restul fiind alegații lipsite de orice suport probator, care sunt, în anumite aspecte, și contradictorii între ele”, arată un memoriu trimis de Losonczi către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție Direcția Națională Anticorupție Serviciul Teritorial Cluj.
Dosarul nu este încă finalizat, fiind la Curtea de Apel Cluj, însă sunt șanse minime să se mai schimbe ceva, având în vedere faptul că este vorba despre prescrierea faptelor.
Cu referire la problemele de la Zoo Turda, mai sunt 2 dosare penale pe rolul Tribunalului Cluj. Unul în care fostul angajat al Curții de Conturi, Isai Gheorghe, este acuzat de luare de mită (dosar separat) și unul în care fostul arhotect șef al Primăriei Turda, Dumitru Iosif (care era diriginte de șantier în acest proiect), este cercetat pentru comiterea infracțiunilor de participație improprie în modalitatea instigării la săvârșirea în formă continuată a infracțiunii de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, participație improprie în modalitatea instigării la săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, în formă continuată, participație improprie în modalitatea instigării la săvârșirea infracțiunii de fals intelectual și participație improprie în modalitatea instigării la săvârșirea infracțiunii de uz de fals.
Citește și: Un nou termen în dosarul Zoo Turda, în care e implicat fostul arhitect-șef Dumitru Iosif
Însă, sunt șanse mari ca în ambele dosare să intervină prescripția faptelor, iar procesele să înceteze, fără pronunțarea vreunei condamnări. TurdaNews a fost primul organ de presă care a dezvăluit neregulile de la Zoo Turda, în anul 2013, însă DNA Cluj a început cercetările abia în vara anului 2016, după alegerile locale, iar dosarul a fost trimis către instanță în anul 2020.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.