dna cluj

Încă o extensie a Dosarului ”Jaf la Zoo Turda”! Auditor al Curții de Conturi și om de afaceri, trimiși în judecată!

Dedesubturile Dosarului ”Jaf la Zoo Turda”, despre care TurdaNews a scris încă din anul 2014, încă nu au ieșit la iveală în totalitate! Cel puțin, asta e concluzia după ce DNA Cluj a trimis în judecată un fost angajat al Curții de Conturi Cluj, care a fost mituit pentru a întocmi un raport de control mai ”blând”, în cazul jafului de la Zoo Turda!

Vă reamintim că, inițial, Curtea de Conturi a concluzionat că ar fi vorba de circa 1.800.000 de lei, bani care apăreau plătiți pentru lucrări neexecutate. Firma care a încasat banii a intrat ulterior în faliment, iar urma banilor s-a pierdut.

În anul 2016, DNA Cluj a deschis un dosar având ca obiect jaful de la Zoo Turda, obiectiv care trebuia finalizat încă din anul 2012, însă după vreo 5 ani de ”cercetări”, în instanță a fost trimis un singur inculpat, respectiv fostul arhitect șef al municipiului Turda, Dumitru Iosif, care a fost considerat a fi singurul ”vinovat”.

Citește și:

Dosarul ”Jaful de la Zoo Turda” poate începe! La 8 ani de la săvârșirea faptelor și la 5 ani de când DNA Cluj a început cercetarea!

Acum, DNA Cluj mai trimite în judecată un auditor al Curții de Conturi, care ar fi fost mituit, și un om de afaceri (Losonczi Zoltan, Romabelt Târgu Mureș) care deține o firmă ce făcea parte din asocierea de firme care trebuia să execute lucrarea de la Zoo Turda.

Comunicatul DNA:

”Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: 

– ISAI GHEORGHE, la data faptei auditor public extern la Camera de Conturi Cluj – Curtea de Conturi a României, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită,
– persoană fizică, om de afaceri, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de instigare la săvârșirea infracțiunii de dare de mită. 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt: 
Inculpatul Isai Gheorghe, în calitatea menționată mai sus, a fost desemnat, în cursul anului 2013, să efectueze un control la primăria municipiului Turda, ce a inclus printre obiective și executarea contractului „Extindere și reamenajare parc zoologic și de agrement Turda, județul Cluj”.
În acest context, pentru a întocmi un raport de control mai „blând” în sensul de a încadra diferitele nereguli constatate la execuția proiectului respectiv doar la categoria abateri, în condițiile în care unele dintre ele puteau face obiectul unor sesizări penale, inculpatul Isai Gheorghe ar fi primit de la doi oameni de afaceri (martori în cauză – subcontractori ai lucrărilor) cu titlu de mită un ponton în valoare de 28.000 lei.
Cu titlu de exemplu, în raportul de control în care s-a stabilit un prejudiciu la bugetul de stat în sumă de 1.847.305 lei, se făcea referire, printre altele, la decontarea unor articole înscrise în situații de plată privind realizarea de clădiri la care lucrările nici nu fuseseră începute, situație care ar fi impus sesizarea organelor de urmărire penală.
Folosul necuvenit a fost remis de martori inculpatului Isai Gheorghe la instigarea omului de afaceri, inculpat în prezenta cauză care, la vremea respectivă, era administratorul unei societăți comerciale, membră a asocierii care adjudecase inițial realizarea obiectivului menționat anterior.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. 

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”

În decursul anilor, mușamalizarea neregulilor de la Zoo Turda a fost dovedită de TurdaNews. În baza unor probe concrete, am demonstrat inclusiv faptul că un actual consilier local, Andrei Suciu (USR-PLUS), a fost și el implicat în mușamalizarea neregulilor de la Zoo Turda, pe vremea când era angajat al Primăriei Turda.

Citește și:

Tribunalul Cluj a spus clar: Andrei Suciu ascunde informațiile despre jaful de la Zoo Turda! Andrei, până când mai taci?!

Comentarii

ULTIMELE articole: