Dosarul ”Jaful de la Zoo Turda” poate intra pe rolul instanței, după ce Curtea de Apel a desființat decizia Tribunalului Cluj, care inițial a considerat că sesizarea instanței nu s-a făcut legal. Astfel, la 8 ani de la săvârșirea faptelor și la 5 ani de când DNA a început cercetarea în acest dosar, va începe judecata pentru ceea ce s-a produs la Zoo Turda, acolo unde reabilitarea parcului zoologic trebuia finalizată în anul 2012, iar Curtea de Conturi a descoperit că s-au făcut plăți pentru lucrări neexecutate, în momentul în care a verificat anumite documente.
“Admite contestaţia promovată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie DNA Serviciul Teritorial Cluj împotriva încheierii penale nr. 121/CP/30.12.2020 a Judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului Cluj şi a încheierii penale intermediare din data de 6 august 2020 pronunţată în acelaşi dosar. Desfiinţează în întregime încheierea penală nr. 121/30.12.2020 şi în parte încheierea penală intermediară din data de 6 august 2020 ale judecătorului de cameră preliminară numai în ceea ce priveşte constatarea neregularităţii actului de sesizare al instanţei. Menţine celelate dispoziţii ale încheierii penale intermediare din data de 6 august 2020 a judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Cluj.
Constată legalitatea administrării probelor, a efectuării actelor de urmărire penală şi legalitatea sesizării Tribunalului Cluj prin rechizitoriul emis la data de 11.03.2020 de către DNA ST Cluj în dosar număr 84/P/2016 privind pe inculpatul D. I. (cu datele personale la dosar) pentru săvârşirea în modalitatea participaţiei improprii a infracţiunilor de abuz în serviciu în formă continuată prev. de art. 52 alin.3 Cod penal rap. la art. 132 din Legea 78/2000 cu aplic. art. 297 alin. 1 Cod penal şi art. 35 alin.1 Cod penal şi art. 5 alin. 1 Cod penal (5 acte materiale), de fals în declaraţii în formă continuată prev de art. 52 alin.3 Cod penal rap. la art. 326 Cod penal cu aplic. art. 35 alin.1 Cod penal şi art. 5 alin. 1 Cod penal (2 acte materiale), fals intelectual prev. de art. 52 alin. 3 Cod penal rap. la art. 321 Cod penal cu aplic. art. 5 alin. 1 Cod penal şi uz de fals prev. de art. 52 alin. 3 Cod penal rap. la art. 323 Cod penal cu aplic. art. 5 alin. 1 Cod penal, toate cu aplic. art. 38 alin. 1 Cod penal şi dispune începerea judecăţii în cauză faţă de inculpatul D. I.. Cheltuielile judiciare avansate de stat în contestaţie rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa camerei de consiliu din data de 22 aprilie 2021.”, se precizează în decizia urții de Apel Cluj, în Dosarul 1126/117/2020/a1.
Singura persoană care a ajuns să fie deferită justiției este fostul șef al Urbanismului din Primăria Turda, Dumitru Iosif (foto), care este un fel de ”Acarul Păun”.
Acesta este acuzat de:
- participație improprie în modalitatea instigării la săvârșirea, în formă continuată, a infracțiunii de abuz în serviciu (5 acte materiale)
- formă continuată a infracțiunii de fals în declarații (2 acte materiale)
- fals intelectual
- uz de fals
”DNA Cluj a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului ahitect șef al Turzii, Dumitru Iosif. Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, Tribunalul Cluj a dispus suspendarea unui proces civil cu privire la neregulile de la Grădina Zoologică din Turda, ca urmare a existenței unui dosar penal în cercetare la DNA Cluj: 84/P/2016.
Cu toate că inițial erau cercetate trei persoane: Dumitru Iosif, fostul arhitect șef al Turzii, Daniela Adace, actualul director economic al Primăriei Turda și Mate Csaba, directorul parcului zoologic, la finalul anchetei s-a dispus trimiterea în judecată doar a arhitectului”, menționa Ziar de Cluj în primăvara anului trecut.
Investiția de la Zoo Turda trebuia terminată încă din anul 2012, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Ulterior, după un control al Curții de Conturi, s-a descoperit faptul că s-au făcut plăți de milioane de lei pentru lucrări neexecutate. Banii au fost virați în contul firmei Benzot Har din Miercurea Ciuc, care trebuia să execute lucrările, în asociere cu Romabelt din Târgu Mureș. După ce au apărut problemele sesizate de Curtea de Conturi, firma Benzot Har a intrat în faliment, încercând astfel să ”șteargă” urma banilor.
TurdaNews a scris despre aceste nereguli încă din primăvara anului 2014! La vremea respectivă, nu s-a autosesizat nicio instituție abilitată, deși era clar că e vorba de unele nereguli financiare grave, practic de un jaf din banul public. DNA Cluj a deschis dosar de cercetare penală abia în anul 2016, după multe articole publicate de TurdaNews, în care am dezvăluit tot felul de informații despre jaful care a avut loc acolo. De atunci și până în 2020, dosarul a fost tot ”în cercetare”, fiind trimis în instanță abia după 4 ani.
Citește articolul din 11 mai 2014:
PREJUDICIU la bugetul local Turda: peste 31 de MILIARDE de lei vechi! Vezi detalii despre JAF!
Dosarul în care este judecat Dumitru Iosif, pentru abuz în serviciu, are numărul 1126/117/2020, fiind pe rolul Tribunalului Cluj.
În tăinuirea neregulilor de la Zoo Turda a fost implicat și un actual consilier local, candidat la Primăria Turda în toamna acestui an, care s-a clasat pe locul 2 în urma voturilor obținute.
Citește detalii aici:
Dumitru Iosif, trimis în judecată pentru neregulile de la Zoo Turda, la 6 ani după dezvăluirile TurdaNews! Urmează Andrei Suciu?!
Care-i legătura cu Andrei Suciu, actualul consilier local USR-PLUS Turda?!
Andrei Suciu a fost angajat al Primăriei Turda, fiind angajat de fostul primar Tudor Ștefănie. În anul 2015, el a fost implicat într-o evaluare a situației lucrărilor de la Zoo Turda (un fel de inventar), în urma căruia s-a constatat că existau multe lucrări care erau plătite, dar nu erau executate! La acea vreme, deși știa că TurdaNews a scris din 2014 despre neregulile cu iz penal de acolo, Andrei Suciu a tăcut și nu a spus nimic despre ceea ce a constatat.
Ulterior, el s-a ”apărat” susținând că-l obliga contractul cu Primăria să protejeze jaful care a avut loc acolo, fiind plătit cu bani publici pentru asta. Însă, nu a ezitat să atace TurdaNews, pentru dezvăluirile privind implicarea sa, susținând în mod fals că am avea contract cu Primăria pentru a prezenta doar ”lucrurile bune”. Practic, a mințit, în condițiile în care TurdaNews avea contract cu Primăria Turda (contract publicitar obișnuit, instituțiile publice având obligația de a comunica anumite informații), în anul 2015 (și în 2014), dar cu toate acestea a PUBLICAT informațiile despre jaful de la Zoo Turda. Andrei Suciu, care a avut și el contract, A TĂCUT!
Explicații detaliate și cu probe găsești mai jos:
Gelu Florea: Diferența între mine și Andrei Suciu e aia dintre CINSTE și NECINSTE! Iată probele!
”Deranjat” de dezvăluirile TurdaNews, Andrei Suciu ne-a dat în judecată, cerându-ne ”daune” de 10.000 de euro, pentru că am fi publicat minciuni la adresa sa. În urma unui proces care a durat 2 ani, în ciuda faptului că și-a băgat avocați de mii de euro, am câștigat procesul definitiv, demonstrând astfel că tot ceea ce s-a publicat despre implicarea sa în protejarea jafului de la Zoo Turda ESTE REAL!
În august 2017 am prezentat dovezi clare ale implicării lui Andrei Suciu. Am prezentat și inventarul semnat de Andrei Suciu, în care a recunoscut că el a făcut ultimele două coloane, care prezentau DOVADA jafului (lucrările nu erau realizate, dar… au fost plătite din banul public, în proporție de 100%!). Oricine vede un astfel de document, chiar dacă nu este de specialitate, înțelege că e o PROBLEMĂ! Pentru că e vorba de lucrări care nu s-au făcut, deși erau plătite 100% din banul public al turdenilor! Iar Andrei Suciu a tăcut! Că avea contract cu Primăria și trebuia să tacă! Eu nu am tăcut! Eu am scris! Și asta l-a deranjat și îl deranjează!
Iată doar o filă din acel inventar:
Puteți citit și articolul scris în 21 august 2017:
VIDEO – S-au lămurit lucrurile: Pe Andrei Suciu (T9) nu-l interesează să afle vinovații jafului de la Zoo Turda! De ce oare?!
Ce s-a întâmplat ulterior?! Andrei Suciu m-a dat în judecată, solicitându-mi să șterg toate articolele scrise despre el, să-i dau 10.000 de euro ca ”daune” pentru ceea ce am scris despre el (menționând că aș fi desfășurat o ”campanie” împotriva sa), să-i plătesc avocații de mii de euro și să nu mai scriu nimic de el! Pentru că, în opinia sa, toate erau minciuni, erau invenții, erau neadevăruri…
Și i-am spus atunci că a făcut o mare greșeală! Dacă nu mă dădea în judecată, pentru cei habarniști din anturajul lui, era suficient să le spună că eu mint și ăia îl credeau. Dar, intrând un proces pe rol, el mi-a dat posibilitatea să prezint PROBELE pe care le aveam, în cazul fiecărui articol scris și să demonstrez că era doar ADEVĂRUL!
Ei bine, am câștigat procesul cu el! Am demonstrat că spun adevărul! Atât în prima instanță, la Judecătoria Turda…
Citește articolul din 12 iulie 2018:
Cum a pierdut Andrei Suciu procesul de 10.000 de euro, cu jurnalistul Gelu Florea! Vezi mențiunile instanței, care a confirmat că Gelu Florea a spus numai adevărul!
Cât și în a doua instanță, unde a făcut apel, respectiv la Tribunalul Cluj…
Citește articolul din 8 septembrie 2019:
Tribunalul Cluj a spus clar: Andrei Suciu ascunde informațiile despre jaful de la Zoo Turda! Andrei, până când mai taci?!
Care a fost reacția T9 și a lui Andrei Suciu, după ce am câștigat procesul?! În loc să-și ceară scuze, cum era moral și normal (sau măcar să tacă!), și-au deschis ”gura-WC”, încercând să mă împroaște cu dejecțiilor lor bucale.
Citește articolul din 10 octombrie 2019:
Atac suburban al T9/USR Turda la adresa jurnalistului Gelu Florea: ”îți taie mâna și îți ia ceasul”, ”muist”, ”sifilitic borât”!
Vi se pare că asta este atitudinea… justă?! Repet: după ce AM CÂȘTIGAT procesul!
De altfel, se pare că asta îi caracterizează… Cei care nu le fac pe plac, devin automat ”dușmanii” lor, împroșcându-i cu dejecții…
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.