TurdaNews a relatat, la un moment dat, despre unele tensiuni existente la Școala Gimnazială ”Ioan Opriș” din Turda, unde directoarea Camelia Berekmeri este acuzată că-și face de cap, sub protecția foștilor ei colegi din Inspectoratul Școlar Cluj (a lucrat în inspectorat, acum ceva ani).
Cum scandalul a apărut în presă, Inspectoratul Școlar era obligat să ”dea semne” că se implică. Așa că a început o cercetare disciplinară a directoarei Camelia Berekmeri, pe baza unor fapte concrete. Însă, ulterior, așa cum vom demonstra în rândurile care urmează, cercetarea a luat o turnură interesantă, asigurându-se o protecție PENALĂ pentru directoarea Berekmeri.
Ne vom referi, cu probe, la cercetarea disciplinară a directoarei și la modul în care s-a ”mușamalizat” totul, ulterior, cu implicarea Inspectoratului și a directorului adjunct al școlii, Dănilă Soameș. Ne referim doar la aceste două entități, pentru că din probe există o incriminare fără niciun dubiu.
Raportul transmis de ISJ Cluj, blocat de directorul adjunct al școlii!
Totul a început cu adresa prin care Raportul comisiei de cercetare disciplinară s-a transmis spre Consiliul de Administrație al Școlii ”Ioan Opriș” (notă: din Consiliul de Administrație fac parte 11 persoane, respectiv directoarea școlii-președinte, 4 cadre didactice, 2 reprezentanți ai Consiliului Local Turda, 1 reprezentant al Primăriei și 3 reprezentanți ai părinților). Oficial, adresa a fost emisă în 12.04.2024.

Documentul de mai sus, însoțit de raport și alte anexe, puse într-un plic, sunt înregistrate la data de 16.04.2024 la școală, sub semnătura directorului adjunct Dănilă Soameș. Timp de câteva zile, directorul adjunct nu transmite acest plic către Consiliul de Administrație (veți înțelege mai încolo de ce erau necesare aceste tergiversări).

În 19.04.2024, Consiliul de Administrație primește Raportul comisiei de cercetare disciplinară, neînsoțit de adresa ISJ Cluj sau a altor anexe (care erau în plicul transmis). Practic, s-a efectuat o ”cenzură” a documentelor, deși acest lucru nu ar fi trebuit să aibă loc, în condițiile în care TOATE documentele erau transmise către Consiliul de Administrație al școlii. Cu această ocazie, se convoacă o ședință a Consiliului de Administrație al școlii în data de 23.04.2024. Parte din anexe sunt transmise abia la finalul ședinței respective, însă nu complet (lipsea declarația directoarei Berekmeri).
Să ne aducem aminte de episodul cu ”profesorul de matematică” Călin Pap
La începutul lunii februarie a acestui an, la școala ”Ioan Opriș” a izbucnit un scandal, care avea ca substrat faptul că un ”profesor de matematică” (veți înțelege mai încolo de ce folosesc ghilimelele), Călin Pap, era acuzat că are un comportament inadecvat cu copiii și că aceștia nu sunt pregătiți corespunzător.
Situația a degenerat, pentru că directoarea Camelia Berekmeri i-a luat apărarea lui Călin Pap, considerat a fi ”protejatul” ei. S-a ajuns la un conflict inclusiv în Consiliul de Administrație al școlii. Contactată de TurdaNews, directoarea școlii a încercat să ne ”ducă cu zăhărelul”, neștiind ce informații aveam noi, așa că a folosit tactica minciunii. Pe care am devoalat-o!
Din punctul de vedere al directoarei școlii, totul era în regulă, nu era nicio problemă, toate erau ”invenții” și ”răutăți” la adresa ei. Dar, așa era?!
Evident, directoarea Camelia Berekmeri a mințit din nou și s-a victimizat din nou, în mod fals! În 21.03.2024 (nr. 2775) Inspectoratul Școlar Județean Cluj a întocmit un Raport, ca urmare a unei sesizări primite din partea unor părinți, membrii în Consiliul de Administrație al școlii. În acel raport, este menționat cât se poate de clar:
”doamna director Berekmeri Camelia Velia a gestionat deficitar sesizările părinților privind presupusele fapte de agresiune verbală/psihologică venite din partea d-lui profesor Pap Călin-Daniel, ceea ce a condus la escaladarea conflictului dintre reprezentanții părinților în Consiliul de Administrație și directoarea școlii” și că ”nu a respectat Metodologia-cadru de organizare și funcționare a Consiliilor de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar, aprobată prin OME nr. 6223 din 4 septembrie 2023, luând decizii în afara cadrului legislativ”.
Ați înțeles?! Directoarea făcea de capul ei, fără să respecte nimic!

Din document reiese foarte clar că problema s-a ”rezolvat” la intervenția Inspectoratului Școlar Județean Cluj, ”care a solicitat școlii atribuirea acelor ore de matematică în regim de plată cu ora unui profesor calificat din școală, pentru comportamentul nepotrivit, dl. Pap Călin urmând să fie cercetat disciplinar”.
Ați înțeles?! Călin Pap, protejatul directoarei, nici măcar nu era profesor calificat de matematică! Iar problema se putea rezolva simplu, cu mult înainte, dacă directoarea dădea dovadă de o minimă bunăvoință și să aloce respectivele ore unui PROFESOR CALIFICAT din școală! Ca să nu mai spunem că, în interiorul școlii, directoarea a denaturat această intervenție a ISJ Cluj, prezentându-se faptul că profesorul necalificat Călin Pap și-a… dat demisia!
Și-a dat-o în 18.03.2024 (urmată de decizia cu nr. 2208 din 20.03.2024 privind încetarea raporturilor de muncă prin plata cu ora), după ce știau că în data de 19.03.2024 se întocmea comisia de cercetare disciplinară a lui Călin Pap (cu nr. 2225), comisie care în data de 22.03.2024 a constatat că cercetarea disciplinară a rămas fără obiect, întrucât raporturile de muncă prin plata cu ora au încetat.
Și nu uitați: în 08.03.2024, directoarea ne-a transmis că ”aspectele semnalate nu se susțin”! Practic, a mințit!

Ulterior, a urmat cercetarea disciplinară a directoarei
După o sumedenie de fapte grave făcute de directoare, Inspectoratul Școlar Județean a fost nevoit să declanșeze cercetarea disciplinară în cazul său. La audierile din 08.04.2024 (ora 12.00), Camelia Berekmeri s-a prezentat cu… două avocate! Ca un adevărat infractor, conștientă că a încălcat legile și încearcă să ”dreagă busuiocul” cu chestiuni avocățești.
Ce spune comisia de cercetare, în Raportul întocmit, în ceea ce privește URMĂRILE pe care faptele reprobabile ale directoarei le puteau sau chiar le-au avut:
- deteriorarea imaginii școlii
- amplificarea conflictelor cu reprezentanții părinților, cu Consiliul Local Turda și cu Primăria Turda, ceea ce a condus la blocarea activității Consiliului de Administrație
Redăm mai jos extrasul complet din raportul de cercetare disciplinară a directoarei Camelia Berekmeri, din care rezultă fără niciun dubiu că a săvârșit mai multe abuzuri și încălcări ale legii.
De ce era nevoie de întârzierea prezentării documentelor în Consiliul de Administrație al școlii?
Așa după cum v-am prezentat mai sus, Raportul de cercetare disciplinară și anexele componente (care fac parte din raport) s-au prezentat cu întârziere în Consiliul de Administrație al școlii. Scopul era știut de cei care încercau să gestioneze situația astfel încât directoarea să scape ”basma curată”: era un termen în care procedura trebuia finalizată!
După tărăgănări continue, s-a ajuns în situația în care Inspectoratul Școlar Județean Cluj a concluzionat că s-a depășit termenul de 30 de zile în care se putea face ceva, motiv pentru care ”este prescrisă atât adoptarea unei hotărâri, în consiliul de administrație al inspectoratului școlar, de validare a sancțiunii disciplinare, cât și emiterea și comunicarea eventualei decizii de sancționare”. Practic, directoarea a fost salvată de o sancțiune disciplinară!

Însă, întrebarea simplă este: are Inspectoratul Școlar dreptate?!
Inspectoratul școlar face referire la faptul că cele 30 de zile încep ”de la data înregistrării, la secretariatul inspectoratului școlar, a raportului scris al comisiei de cercetare disciplinară”, adică data de 12.04.2024.
Dar, ce prevedere art. 280 alin (7) din Legea 1/2011:
După cum puteți constata cu ușurință, articolul invocat de Inspectoratul Școlar este menționat INCOMPLET. În varianta din lege, se spune foarte clar că cele 30 de zile pot începe de la data la care s-a consemnat la registratura generală a unității de învățământ preuniversitar/instituției cercetate (există acel ”sau” care implică și această posibilitate).
A ținut Inspectoratul Școlar cont de această variantă?! Nicidecum! Ei au început toate caculele cu data de 12.04.2024, dată la care documentul a fost transmis (cu număr de înregistrare) de la Inspectorat către Consiliul de Administrație al școlii! N-au ținut cont nici măcar de data de 16.04.2024, dată la care documentul/plicul a fost înregistrat la școala ”Ioan Opriș” și nici de faptul că directorul adjunct Dănilă Soameș se face vinovat de faptul că nu a transmis aceste documente către Consiliul de Administrație, decât în 19.04.2024 (incomplet). Protecție din partea Inspectoratului Școlar pentru directoarea Camelia Berekmeri, fosta lor colegă?! Probabil.
Pentru că, dacă ar fi respectat exact articolul invocat, fără să mai facem referire la abuzurile și tărăgănările prezentării integrale a documentelor, instrumentate de conducerea școlii, termenul de 30 de zile NU ERA expirat nici măcar în 14.05.2024, dată invocată de Inspectorat, deși documentele au fost transmise pe email în data seara de 13.05.2024, când a avut loc ședința Consiliului de Administrație al școlii! Unde, așa după se poate citi din adresa ISJ Cluj, directoarea și un membru al Consiliului de Administrație NU au semnat documentul, tocmai pentru a fi necorespunzător! Termenul de 30 de zile se împlinea abia în 16.05.2024, dacă se ținea cont doar de data la care a fost înregistrat în școală (fără alte abuzuri, care constau în netransmiterea/violarea corespondenței etc).
În ceea ce-l privește pe directorul adjunct Dănilă Soameș, redăm esența articolului 195 din Codul Penal, care vizează violarea secretului corespondenței:
”Deschiderea unei corespondenţe adresate altuia (…), fără drept, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează sustragerea, distrugerea sau reţinerea unei corespondenţe, (…).”
Asta ca să lămurim lucrurile din punct de vedere penal.
Organele de cercetare penală au de lucru!
Faptele sunt extrem de grave și s-a ajuns la un punct în care directoarea Camelia Berekmeri face ce vrea, sub protecția Inspectoratului Școlar Județean Cluj! E vorba de abuzuri, de încălcări ale legii, de funcționarea defectuoasă a Consiliului de Administrație, de încălcări inclusiv a legii penale. Este imperios necesară intervenția organelor de cercetare penală, pentru că atâta timp cât nu se pune capăt abuzurilor care s-au făcut și continuă să se facă, situația nu are cum să se aplaneze! Din contră!
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Oameni buni, dacă era adevărat Parchetul intervenea deja. Nu mai aveți subiecte de articole?
Nu exagera! Iti spun cel putin 10 subiecte penale la care autoritatile au tacut chitic!
Asta e Romania… Avem subiecte! Gramada! Fii pe faza! 😉
dl Cristi Parchetul , Procuratura , Politia … este umpic lenta si daca intervine si factorul personal ( neamuri , inrudiri , cumetrii …) se face mai lenta , sau se claseaza . Ma refer la sistemul national si din proprie experienta din Turda ! :wpds_sad:
Da da doamna Mirela am văzut și noi ca eram la bloc, dar când este vorba de culori nu mai scrie nimeni. Sa o ajute Dumnezeu sa se afle tot ce i se întâmplă.
Manipulările acestea ”ieftine”, cu Mirela care scrie, iar Mihai îi ține isonul, din aceeași locație (dar cu menționarea unor nume și emailuri diferite), nu țin!
Vă rog, nu mai continuați în acest mod, pentru că încercările de acest gen arată caracterul josnic al celor despre care am scris și care acum se dau de ceasul morții să inventeze tot felul de scenarii.
Mulțumesc.
Adica nu a dus-o salvarea de la scoala pe directoare?
Nu știu. Nu acesta este subiectul.
Salvarea nu reprezintă organele de cercetare penală, deci nu are relevanță în context cu subiectul.
Concluzia articolului: „Este imperios necesară intervenția organelor de cercetare penală, pentru că atâta timp cât nu se pune capăt abuzurilor care s-au făcut și continuă să se facă, situația nu are cum să se aplaneze!” Cu atatea documente, cu concluzia astfel enuntata banuiesc ca ati facut plangere sau denunt si asteptam ca justitia sa-si faca datoria, alffel tot ce ati scris este apa de ploaie.
Hopa, prin târg se mai aude ca sunt și altele cu iz…..dar de alea de alea de ce nu v ați interesat d-le ziarist, ca lovesc în sursele dumneavoastra și în alți câțiva, de culoare albastra???
Am mai spus și mă repet: nu sunt robot, sunt om! Am limitele mele, inclusiv în ceea ce privește timpul disponibil pentru investigații sau articole care necesită o documentare mai aprofundată.
Nu omiteți faptul că siteul nu funcționează de la sine, că e nevoie de administrare (dvs aveți accesul gratuit, de exemplu, iar pentru asta eu trebuie să-mi aloc timp pentru a vinde suficientă publicitate astfel încât siteul să se susțină din punct de vedere financiar și să evolueze), e nevoie de tot felul de chestiuni tehnice mai perfecționate etc.
Dacă ați sta lângă mine, să vedeți câte lucruri fac în raport cu aceeași unitate de timp la care vă raportați și dvs și alții, vă garantez că ați rămâne uimit.
Dacă aveți anumite indicii sau probe (directe sau indirecte), le aștept pe adresa de email gelu.florea@turdanews.net.
Mulțumesc!
Doar documentele alea vi le-a dat domnul, ca nu sunt întregi?
Care? Alea când a dus-o pe directoarea cu salvarea de la scoala?