m install
nello construct

Probleme cu declaraţiile de avere

floris

O publicaţie locală s-a apucat să citeze din declaraţiile de avere ale consilierilor locali, menţionând că „sunt penale”, fără a aduce nici un argument în acest sens. Însă, abia acum suntem în măsură să facem o analiză a celor declarate de toţi consilierii locali, în urma unei ample investigaţii jurnalistice asupra tuturor declaraţiilor de avere, atât din Turda, cât şi din Câmpia Turzii. Precizăm că nu am făcut referire decât la lucruri care pot fi probate.

Cu toată exigenţa manifestată pentru completarea declaraţiilor de avere, existând chiar posibilitatea unor sancţiuni penale în cazul în care datele sunt inexacte/incorecte, aleşii locali din Turda şi Câmpia Turzii încă mai tratează completarea acestor date fără o prea mare atenţie. Probabil, şi datorită faptului că până acum nici un consilier nu a fost cercetat pentru inexactitatea celor completate sau pentru caracterul incorect (ca să nu zicem „mincinos”) cu care au fost completate. Deşi, până acum, nu am dus lipsă de prezentarea unor cazuri concrete. Însă, aşa-i la noi: legile sunt pentru alţii!

Pentru exemplificare, vă prezentăm rezultatul muncii unei investigaţii nu foarte profunde asupra declaraţiilor de avere completate de consilierii din Turda şi din Câmpia Turzii. Din cele 40 de cazuri existente, am descoperit nu mai puţin de 14 situaţii (35%) în care aceste declaraţii conţin anumite inadvertenţe. Le prezentăm în continuare, pentru fiecare Consiliu Local în parte.

TURDA

Berchişan Ioan (PNL) – În declaraţia de avere nu figurează venitul de la SC Reconstruct SA, unde deţine 90% din acţiuni. Conform datelor obţinute de noi, Reconstruct SA a avut un profit net de 8.568 lei în 2007.

Cordiş Lucian (PSD) – În declaraţia de avere nu figurează nici un venit, deşi susţine că este director al unei societăţi de asigurare şi de pensii private. Ba mai mult, în calitate de consilier local a avut cel puţin venitul din indemnizaţia de consilier local, dar nu l-a trecut. Nici măcar soţia sa nu are nici un venit declarat.

Faur Alexandru (PD-L) – Nu are trecut venitul obţinut de la SC Duc Star SRL, societate unde este asociat unic. Conform datelor noastre, în 2007 a avut un profit net de 1.739 lei.

Florea Daniela (PD-L) – Nu a menţionat venitul obţinut de la societatea familiei, Daf Speed SRL. Conform datelor noastre, în 2007 a avut un profit net de 271.966 lei.

Matei Cristian (PSD) – Nu are depusă declaraţie de interese. Asta pe lângă problemele depistate cu afacerile imobiliare, cu care s-a încurcat puţin prin declaraţie.

Miron Remus (PD-L) – Nu şi-a trecut veniturile obţinute de la societatea unde este asociat unic, Ratusa Prest Serv SRL. Conform datelor obţinute de noi, în 2007 a avut un profit net de 36.758 lei.

Silaghi Ştefan (Partida Romilor) – Nu şi-a trecut nici un venit, deşi din informaţiile noastre este angajat la şcoala nr. 5.

CÂMPIA TURZII

Gal Avram (Forţa Democrată) – Nu şi-a trecut venitul obţinut de soţia sa, acţionar la ABC Pompierul SRL cu peste 50%. Conform datelor noastre, profitul net al societăţii, pe 2007, a fost de 8.652 lei. În plus, figurează administrator la 4 societăţi comerciale, dar fără a încasa nici un ban. Cel puţin, din ce a declarat. O altă problemă este legată de faptul că dacă soţia sa este acţionar la ABC Pompierul SRL (conform datelor noastre), atunci el se află în incompatibilitate în cazul în care societatea are contracte de prestări servicii cu administraţia locală sau cu regii/societăţi/servicii subordonate.

Moldovan Ioan (PD-L)  Nu şi-a trecut veniturile rezultate din profitul societăţii Anco Construct, unde este asociat unic. Conform datelor pe care le deţinem, profitul a fost de 12.114 lei.

Nemeti Andrei (UDMR) – Susţine că are venituri de 14.000 de lei de pe urma celor două societăţi în care e acţionar. Însă, conform datelor pe care le deţinem, la SC Tiver, unde e asociat unic, a avut un profit net de 448.347 lei în 2007, deci cu mult mai mare decât suma declarată.

Şandor Iosif (PNL)  Nu şi-a trecut venitul de la SC Prelter SRL, unde este asociat unic. Conform datelor pe care le deţinem, profitul societăţii pe 2007 a fost de 597.888 lei.

Stănilă Gheorghe (PD-L) – Nu şi-a trecut venitul de la societatea Teodora Agroserv, unde este asociat unic. Conform datelor pe care le deţinem, societatea a avut un profit de 167.607 lei în 2007.

Tulai Ioan (PSD) – Nu şi-a trecut veniturile complete. Singurul venit trecut este cel provenit din închirierea unui apartament în Cluj, respectiv 1.900 lei. Numai că recent şi-a cumpărat o casă de vacanţă la Muntele Băişorii, de 79 mp, iar anul trecut şi-a luat o maşină Hyundai Accent, nouă. Ori, e greu de crezut că toate astea le-a realizat dintr-un venit de… 1.900 lei!

Vituş Ioan (UDMR) – Nu şi-a trecut veniturile realizate de pe urma funcţiei de membru în Consiliul de Administraţie al societăţii Domeniul Public SA (dacă cumva mai este membru, atunci este în situaţie de incompatibilitate!), precum şi veniturile de la societatea unde este asociat unic, Timatec SRL. Conform datelor pe care le deţinem, societatea a avut un profit de 38.583 lei în anul 2007.

 

„Prezenta declaraţie constituie act public şi răspund, potrivit legii penale, pentru inexactitatea sau caracterul incomplet al datelor menţionate”.

(Citat din subsolul declaraţiei de avere semnate de fiecare consilier în parte)

 

(Articol publicat în săptămânalul local Obiectivul de Arieş)

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 56 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: