marian morar
adrian nap
m install
nello construct

Focar de pestă porcină la Tureni!

zamblau eugen

Un focar de pestă porcină a izbucnit în satul Micești din comuna Tureni. Pe o rază de 10 km zona este supravegheată de autorități, impunându-se anumite restricții.

Potrivit DSVSA Cluj, autoritățile au efectuat un plan de măsuri pentru prevenire și control al pestei porcine africane (PPA), după ce în localitatea Micești, comuna Tureni din județul Cluj, au fost descoperite cazuri.

Zonele de protecție (3 km) și zonele de supraveghere (10 km):

  1. Casele Micești
  2.  Săliște
  3.  Feleacu
  4.  Sălicea
  5.  Ciurila
  6.  Pruniș
  7.  Vâlcele
  8.  Micești
  9.  Tăuți
  10.  Saradis
  11.  Vălișoara
  12.  Crăești
  13.  Șutu
  14.  Mărtinești
  15.  Rediu
  16.  Gheorghieni
  17.  Pădureni
  18.  Comsești
  19.  Filea de Jos
  20.  Florești
  21.  Săvădisla
  22.  Vlaha

DSVSA Cluj a dispus următoarele măsuri pentru prevenirea și controlul pestei porcine africane:

toți porcii din exploatație să fie uciși de îndată sub control oficial și într-un mod prin care să se evite orice risc de propagare a virusului pestei porcine africane atât în timpul transportului, cât și în timpul uciderii
carcasele porcilor morți sau uciși să facă obiectul îngropării sub supraveghere oficială
carnea porcilor sacrificați în cursul perioadei situate între introducerea probabilă a bolii în exploatație a fost confiscată și supusă neutralizării sub supraveghere oficială
orice substanță sau deșeu susceptibile de a fi contaminate, precum furajele, să fie supuse procesării, toate materialele de unică folosință potențial contaminate și, în special, cele utilizate pentru operațiuni de ucidere, să fie distruse. Aceste măsuri trebuie aplicate în conformitate cu instrucțiunile medicului veterinar oficial și ale manualului de operațiuni pentru PPA
după eliminarea porcilor (uciderea și ecarisarea), clădirile destinate adăpostirii porcilor și vehiculelor care au fost utilizate pentru transportul lor sau transportul carcaselor, precum și echipamentul, așternutul pentru animale, gunoiul de grajd și purinul susceptibile de a fi contaminate trebuie curățate, dezinsectizate și dezinfectate
ancheta epidemiologică este în curs de desfășurare
nici o altă specie de animal domestic nu poate pătrunde în exploatație, nici nu poate ieși din aceasta fără autorizarea autorității competente.

Și la Turda a fost descoperit un focar de pestă porcină în această primăvară pe strada Agriculturii

În primul rând, autoritățile au dispus informarea populației cu privire la focarul identificat. De asemenea, s-au instalat  dezinfectoare rutiere la toate intrările și ieșirile de pe proprietatea pe care a fost identificat focarul și a fost supravegheată starea de sănătate a mistreților din fondurile de vânătoare, pe o distanță cuprinsă între 3 și 10 km.

Pesta porcină africană (PPA) numită si boala lui Montgomery, este o boală infecţioasă foarte contagioasă, ce afectează porcinele indiferent de vârstă si stare de întreţinere, ce evoluează obisnuit cu forme supraacute si acute în focarele noi de boală si cu forme subacute, cronice, până la atipice în focarele vechi.

Prevenirea (măsurile de biosecuritate şi igienă) şi combaterea rapidă a potenţialelor focare este foarte importantă. Toate animalele suspecte trebuie ucise şi distruse, conform legislaţiei în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţă al animalelor.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 75 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2