marian morar
m install
nello construct

Filmul dedicat profesoarei turdence care nu a stat în banca ei, va fi prezentat la Centrul Rațiu pentru Democrație

zamblau eugen

Filmul ”Fără aer”, care redă povestea reală a unei foste profesoare de la Colegiul Național ”Mihai Viteazul” din Turda, Adela Stan, care ”nu a stat în banca ei”, va fi prezentat la Centrul Rațiu pentru Democrație, în 10 aprilie 2024, de la ora 17.00.

Proiecția filmului va fi urmată de o seiune de întrebări și răspunsuri. Intrarea este liberă, pe bază de rezervare la numărul de telefon 0748.362.868.

”După 7 ani, întâmplarea absurdă se întoarce în forma unui film ca o revanșă morală”, a prefațat Adela Stan difuzarea filmului la Turda, în orașul natal.

Filmul a ajuns și în cinematografele din România, în toamna anului trecut.

Filmul a fost produs în Ungaria, fiind realizat de regizoarea Katalin Moldovai (”Fără aer”), filmul fiind produs de “Magma Cinema”, cu sprijinul Institutului Naţional de Film din Ungaria, realizat cu sprijinul Programului “Incubator” al Institutului Naţional de Film din Ungaria.

”Filmul se bazează pe fapte reale petrecute în Turda în 2017: atunci o profesoară a fost sancţionată după ce le-ar fi recomandat elevilor săi filmul ”Teljes napfogyatkozás” (”Eclipsă totală”). Protagonista poveştii este Ana (interpretată de Ágnes Krasznahorkai), care predă literatură într-un liceu. Un părinte o denunţă din cauza recomandării de film pe care aceasta o face în clasă şi care prezintă viaţa lui Arthur Rimbaud.”, menționau producătorii la vremea respectivă.

Pentru cei care nu știu, incidentul s-a petrecut în anul 2017, protagonistă fiind profesoara Adela Stan, care a fost acuzată de părintele unui elev că le-a recomandat celor din clasa a XII-a vizionarea unui film. Profesoara le recomandase elevilor să vizioneze filmul ”Total Eclipse” (producție 1995), în care se făcea referire la poeții Paul Verlaine și Arthur Rimbaud, producția neocolind nici relația gay dintre aceștia (producția este încadrată în genul biografic, conform cinemagia.ro).

TurdaNews a relatat despre acest incident și chiar a analizat subiectul, mai în detaliu.

”Denunţul aparent inofensiv conduce, în cele din urmă, la sancţionarea profesoarei şi la multă ruşine. În final, în caz apare o întorsătură dramatică – nu doar în cariera Anei, ci şi în relaţia dintre părinte şi elev. (…) Filmul care se bazează pe povestea originală este construit în jurul marilor subiecte legate de calitatea de profesor, pelicula tratând şi subiecte ca puterea şi a opresiunea”, după cum arată hirado.hu, în prezentarea filmului.

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 75 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj
Comentarii recente
AdSense grafic right 2