nello construct

Filmul inspirat din povestea unei profesoare din Turda, Adela Stan, poate fi vizionat în cinematografele clujene din 22 noiembrie!

Film inspirat din fapte reale. Pelicula spune poveste unei cunoscute profesoare din Turda, Adela Stan. Din 22 noiembrie în cinematografele clujene!

Filmul care spune povestea profesoarei din Turda, Adela Stan, ostracizată de conducerea Colegiului Mihai Viteazu pentru că a recomandat la clasă vizionarea unui film care îi avea ca protagoniști pe poeții francezi Rimbaud și Verlaine va rula la Cluj.

Filmul „Fără aer”, al regizoare maghiare Katalin Moldovai, va rula în avanpremieră în 22 noiembrie la Cluj Napoca, la Cinema Victoria, de la orele 19.30.

Pentru cei care nu știu, incidentul s-a petrecut în anul 2017, protagonistă fiind profesoara Adela Stan, care a fost acuzată de părintele unui elev că le-a recomandat celor din clasa a XII-a vizionarea unui film. Profesoara le recomandase elevilor să vizioneze filmul ”Total Eclipse” (producție 1995), în care se făcea referire la poeții Paul Verlaine și Arthur Rimbaud, producția neocolind nici relația gay dintre aceștia (producția este încadrată în genul biografic, conform cinemagia.ro).

”Denunţul aparent inofensiv conduce, în cele din urmă, la sancţionarea profesoarei şi la multă ruşine. În final, în caz apare o întorsătură dramatică – nu doar în cariera Anei, ci şi în relaţia dintre părinte şi elev. (…) Filmul care se bazează pe povestea originală este construit în jurul marilor subiecte legate de calitatea de profesor, pelicula tratând şi subiecte ca puterea şi a opresiunea”, după cum arată hirado.hu, în prezentarea filmului.

Filmul „Fără aer” a avut deja premiera la Budapesta, pe 31 octombrie și a fost selectat pentru o serie de festivaluri de film din Europa.

Regizor: Katalin Moldovai
Scenarist: Zita Palóczi, Katalin Moldovai
Imagine: András Táborosi
Producător: András Muhi, Katalin Moldovai
Montaj: Orsolya Soltész
Muzică: Tibor Cári
Distribuție: Ágnes Krasznahorkai, Tünde Skovrán, Soma Sándor, Áron Dimény, Zsolt Bölönyi, Ágnes Lőrincz, Eszter Tompa

„Ana predă literatură, are o relație bună cu elevii și colegii ei și este o profesoară respectată la liceu. Ea este denunțată pe neașteptate de unul dintre părinți pentru că a recomandat un film despre viețile a doi poeți francezi din secolul al XIX-lea, Arthur Rimbaud și Paul Verlaine, părintele criticând relația fizică și emoțională dintre cei doi bărbați. Apelul profesoarei declanșează o reacție în lanț care, treptat, îi întoarce pe colegii ei și pe directoarea școlii împotriva ei. Tratamentul din ce în ce mai dur, care îi face munca imposibilă, pune la încercare nu numai existența Anei, ci și toate relațiile sale umane...” se arată în prezentarea producției cinematografice.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

2 Comentarii
Cele mai votate
Cele mai noi Cele mai vechi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 49 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Ultimele articole: