Se știe că noua regulă de intrare în învățământ online a școlilor (nu cazuri izolate de clase) era legată de ocuparea numărului de paturi COVID din județ. Astfel, în momentul în care într-un județ se ajunge la un grad de ocupare a paturilor de 75%, toate școlile din acel județ vor intra în online.
Analiza privind gradul de ocupare se face în fiecare joi, conform normelor stabilite.
Ministrul Sănătății a declarat că județul Cluj are o rată de spitalizare de 68%. Asta era valabil joia trecută.
„Vă dau un exemplu: judeţul Cluj care are cea mai mare rată de spitalizare din ţară, 68% dintre paturi sunt ocupate şi dacă se ajunge la 75%, săptămâna viitoare, atunci o să luăm prima decizie de suspendare a activităţii de învăţământ într-unul dintre judeţele ţării.”
Citește și: În câteva zile se închid școlile din județul Cluj! Ocuparea paturilor din spitale a ajuns la 68%!
Acum, să vedem informațiile oficiale transmise zilnic de Prefectura Cluj:
27 ianuarie 2022: În acest moment sunt internați 463 pacienți.
28 ianuarie 2022: În acest moment sunt internați 478 pacienți.
29 ianuarie 2022: În acest moment sunt internați 474 pacienți.
30 ianuarie 2022: În acest moment sunt internați 503 pacienți.
31 ianuarie 2022: În acest moment sunt internați 550 pacienți.
1 februarie 2022: În acest moment sunt internați 566 pacienți.
2 februarie 2022: În acest moment sunt internați 524 pacienți.
3 februarie 2022: În acest moment sunt internați 534 pacienți.
Dacă joia trecută, la 463 de paturi ocupate, gradul de ocupare era la 68%, rezultă printr-un calcul aritmetic simplu că numărul total de paturi era de circa 688. Cu alte cuvinte, la 534 de pacienți, gradul de ocupare trebuia să fie de 77,6%, deci peste limita de 75%.
Dar… surpriză! Azi se anunță gradul de ocupare al paturilor din județ, iar procentul anunțat este de… 65,4%! Deși numărul internaților este mai mare cu 15% comparativ cu săptămâna trecută, când gradul de ocupare era raportat la 68%!
Care-i explicația? Între timp, acum 2 zile, DSP a convocat managerii de spitale din județ și i-a pus să suplimenteze numărul de paturi. Informația a fost confirmată de prefect, după ce am sesizat că acesta era singurul artificiu tehnic pe care-l puteau face (excluzând calculele aiurea, evident), pentru a nu băga școlile în online.

”Da, este 65,4%. Alaltăieri, DSP a avut o întrevedere cu managerii de spitale și s-a mărit capacitatea în spitale de la aprox 700 de paturi în total la peste 1000 în județ”, spune prefectul Tasnadi Szilard.
Practic, în aceste condiții învățământul se va face tot cu prezență fizică, chiar dacă numărul de cazuri COVID este foarte mare (azi s-a ajuns la o incidență medie în județ de peste 26 de cazuri la mia de locuitori), deși în urmă cu ceva luni, învățământul trecea în online la 6 cazuri la mia de locuitori.
Și ca să vă dați seama că totul este doar o chestiune ”din pix”, făcută în grabă, dacă luăm în considerare spusele prefectului, cu majorarea număîrului de paturi din județ la peste 1000 (eu iau în calcul doar 1000, ca să fie mai clară discordanța datelor), cum naiba le dă grad de ocupare 65%, dacă numărul de internați raportat azi era de 534 pacienți?! 534 de pacienți, la peste 1000 de paturi (câte zic), nu este nicicum 65%! Să fie clar, că pandemia a schimbat multe, dar nu poate schimba și regulile aritmeticii simple!
UPDATE:
Cadrele didatice din Cluj sunt revoltate pe faptul că deciziile care țin de siguranța sanitară în școli sunt luate ”din pix” și pe considerente politice, anunță siteul StiriMed.ro.
”Este revoltător ce se întâmplă. Adică ieri eram la 68% grad de ocupare în spitale, iar astăzi, brusc au găsit autoritățile, din pix, 300 de paturi. Se joacă, practic, cu sănătatea cadrelor didactice și, totodată, cu sănătatea copiilor. Majoritatea colegilor noștri din școli sunt bolnavi. Deși sunt vaccinați. Cei care lipsesc sunt supliniți de colegi. Dar colegii care suplinesc nu sunt plătiți. Li se spune că nu sunt bani și să facă acest gest colegial. Păi, dacă nu sunt bani, gradul de infectare este mare, numărul de cadre didactice bolnave este mare, atunci de ce se fac artificii, ca să țină școala în format fizic cu orice preț? Cu prețul sănătății dascălilor și copiilor”, se întreabă retoric, Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului din Învățământul Preuniversitar Clujean.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Doamna Lucia Cojocaru sa se arunce in Somes ca traieste degeaba!!! Bravo prefectului ca tine scoli si gradinite deschise chiar daca face artificial din pix! Dintotdeauna am sustinut si sustin ca nu trebuie sa fugim unii de altii si nici sa credem ca doar din scoala si gradinita se poate lua codivu!!!
O precizare: nu prefectul ”le ține” deschise!
Ci legislația!
Discuția nu era neapărat dacă este o măsură OK sau nu, ci era un mod de a vă arăta cum se iau deciziile astea aberante, care ne-au afectat viața la toți.
Știu că sindromul Stockholm (ca să extrapolăm puțin) îi poate îndemna pe mulți să ”felicite” autoritățile pentru că ne permit să luăm aer sau să ne reluăm viața, încetul cu încetul.
Personal, nu cred că suntem la capitolul ”felicitări”, pentru un dezastru.
Pentru conformitate:
Sindromul Stockholm descrie comportamentul unei victime răpite sau captive care, în timp, începe să își simpatizeze răpitorul. Persoanele captive încep prin a se identifica cu răpitorii, ca un mecanism defensiv. Micile semne de bunătate venite din partea răpitorului sunt amplificate, întrucât într-o situație de captivitate, lipsa perspectivelor este prin definiție imposibilă. Încercările de evadare sunt și ele percepute drept o amenințare, întrucât, într-o tentativă de evadare, există marele risc ca cel răpit să fie afectat și rănit.
Drept consecință, victima devine hiper-vigilentă în privința nevoilor răpitorului și neștiutoare în privința propriilor nevoi. Separarea de răpitor devine tot mai grea pentru victimă, întrucât ar pierde singura relație pozitivă formată – cea cu răpitorul.
Este important de subliniat că aceste simptome apar în condiții de stres emoțional foarte mare. Acest comportament este considerat ca o strategie obișnuită de supraviețuire pentru persoanele care sunt victime ale abuzului inter-personal și a fost observat în cazul divorțurilor cu copii, al copiilor abuzați emoțional, al membrilor sectelor religioase, prizonieri de război și tabere de concentrare.
Ati luat in calcul si nr persoanelor externate?
Nu eu trebuie să-i iau în considerare! Ei, prin datele oficiale, îi iau în considerare!
Datele fac referire la pacienți existenți într-o zi anume.
Oe astia ar trebui DNA sa-i caute. Ce face DNA cluj? Si asa parca au avut 6 trimiteri in judecata pe anul 2021.