Alba-neagra cu conducerea revoluţionarilor turdeni

nello construct

Acum 19 ani, regretatul Vali Sterian lansa un cântec profund. Pentru cei care nu-şi mai aduc aminte, redau un scurt fragment: „Doamne, vino Doamne / Să vezi ce-a mai rămas din oameni”… La 19 ani de la Revoluţie (sau ce-o fi fost ea până la urmă), am ajuns în situaţia hilară în care există revoluţionari care au semnat angajamente cu Securitatea (în calitate de informatori), iar asociaţia revoluţionarilor să fie condusă de o grupare care a recurs la un fals ordinar. Evident, o mare parte din vină o are şi Justiţia, care trebuia să dea nişte verdicte până azi, nu să tot amâne dosare care ar fi putut stabili adevăruri juridice.

 

Decembrie 2008. Legal, Asociaţia revoluţionarilor este condusă de o grupare care a recurs la un fals, făcut în 2006. Ca-n România, justiţia n-a reuşit să pună lucrurile la punct. Ba mai mult, secretar al Asociaţiei, varianta „legală” este un fost informator al Securităţii. Asta deşi statutul Asociaţiei stabileşte clar că nici un membru nu poate să fie fost informator sau să fi avut un alt gen de colaborare cu Securitatea. Ca să nu mai spun că un membru al Comitetului Director „legal” este un condamnat penal pentru înşelăciune.

Au trecut 19 ani de la Revoluţie. Se pun coroane, se aprind lumânări, se ţin cuvântări, se defilează (c-aşa-i frumos), dar nu se rezolvă o problemă simplă privind stabilirea reală a conducerii asociaţiei. Prezentăm istoricul „războiului” dintre revoluţionari, cu precizarea că toate cele menţionate sunt acoperite de probe şi documente.

 

 

Februarie 1996. Este luna în care s-au produs primele disensiuni majore şi a apărut sciziunea asociaţiei. Gruparea Sălăgean – Zăhan susţine că în 22 februarie 1996 a convocată Adunarea Generală a asociaţiei şi a fost aleasă o altă conducere, preşedinte devenind Vasile Sălăgean, în timp ce Dănuţ Zăhan a primit funcţia de secretar. Adunarea invocată a avut loc la o săptămână după ce cele două grupări s-au certat într-o şedinţă a asociaţiei.

 

 

Februarie 1997. Conducerea asociaţiei se modifică din nou, legal. Preşedinte devine Marian Popescu. Gruparea Zăhan – Sălăgean a depus o plângere penală, acuzând că schimbarea conducerii asociaţiei s-a făcut prin fals şi uz de fals. În 10 mai 2000, parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj dă o rezoluţie prin care se precizează că alegerile au fost legale şi că nu a fost săvârşită nici o faptă penală. Cu alte cuvinte, conducerea stabilită în 1997 a fost legală.

 

 

15 Februarie 2006. Gruparea Sălăgean – Zăhan convoacă a adunare extraordinară, în cadrul căreia s-a discutat „realegerea Comitetului de Conducere”. În baza acelui proces verbal, semnat de 22 de persoane, s-a dat încheierea civilă nr. 508/2006, în Dosarul 1670/2006. În baza acestei încheieri, judecătorul Alin Doica a operat în Registrul Asociaţiilor. Problema e că judecătorul nu a ţinut cont de ultima înscriere din registrul asociaţiilor, în ceea ce priveşte conducerea, şi a interpretat într-o manieră proprie termenul de „realegere”, operând schimbarea conducerii asociaţiei! Acest lucru a fost recunoscut chiar şi de Dănuţ Zăhan, care a declarat într-o emisiune pe postul local de televiziune că până în 2006 asociaţia a fost condusă de Marian Popescu. Fapta, foarte gravă pentru credibilitatea justiţiei, nu a fost sancţionată nici până astăzi!

 

 

Ba mai mult, în 2007 Parchetul Turda stabileşte că procesul verbal a fost falsificat, după ce a demonstrat că nu au fost 22 de persoane prezente, existând semnături în fals! Dănuţ Zăhan şi Vasile Sălăgean sunt acuzaţi de fals şi uz de fals, dar primesc doar o amendă administrativă, considerându-se că „nu prezintă pericol social”. Cu toate că a scăpat fără o condamnare penală (deşi fapta era penală!), Dănuţ Zăhan a dat declaraţii în presa locală în care l-a acuzat pe prim-procurorul Dan Deac că este „mincinos şi corupt”.

 

22 decembrie 2008. În prezent, conform actelor oficiale, asociaţia este condusă de Vasile Sălăgean, iar fostul informator Dănuţ Zăhan este secretar al asociaţiei revoluţionarilor! Asta pentru că instanţa nu a soluţionat în termen util plângerile lui Dănuţ Zăhan şi ale lui Vasile Sălăgean împotriva rezoluţiei Parchetului, dar nici nu a dat curs solicitărilor Parchetului Turda. Practic, Parchetul Turda a încercat să facă lumină în scandalul revoluţionarilor, solicitând desfiinţarea totală a înscrisului numit Proces Verbal întocmit cu ocazia Adunării Generale extraordinare din 15 februarie 2006. Cu alte cuvinte, gruparea Sălăgean – Zăhan ar pierde controlul asupra asociaţiei.

 

Concluzie. Prezentele concluzii nu pot face stabili calitatea de revoluţionar sau nerevoluţionar a unor membrii ai asociaţiei. Acest lucru e greu de stabilit acum, la 19 ani de la revoluţie. Dar, constituie o excelentă „fumigenă” pentru cei care vor să-i bage în ceaţă pe cei care vor să afle adevărul despre conducerea statutară a asociaţiei, bazat nu pe opinii şi păreri, ci pe probe şi dovezi.

Pe cale de consecinţă, investigaţiile realizate în acest sens vor reprezenta o concluzie doar pentru disensiunile privind conducerea reală a asociaţiei. Argumentele în favoarea grupării Popescu – Roşca sunt următoarele:

 

 

1. Marian Popescu a devenit preşedinte în 1997. Gruparea Zăhan a avut cunoştinţă de acest lucru, dovadă fiind faptul că s-au formulat plângeri penale împotriva lui Popescu, pentru că s-ar fi folosit de fals şi uz de fals. În 2000, Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj a dat o rezoluţie în care se constată că alegerile din 1997 au fost legale.

2. În 15 februarie 2006, Marian Popescu era preşedinte al asociaţiei. Acest lucru este recunoscut de instanţă, de Dănuţ Zăhan (înregistrat într-o declaraţie la tv local), de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor, dar şi de opisul în care sunt menţionate schimbările intervenite în cadrul asociaţiilor, care există la Judecătoria Turda. În aceste condiţii, termenul „realegere”, folosit în procesul verbal al pseudo-adunării în care Dănuţ Zăhan susţine că Vasile Sălăgean a redevenit preşedinte, ar fi trebuit să conducă la… realegerea lui Marian Popescu!

3. Parchetul Turda a stabilit cât se poate de clar că gruparea Sălăgean – Zăhan a făcut uz de fals, în sensul că s-a semnat în fals procesul verbal pentru unele persoane, pentru ca adunarea să fie considerată legală. Parchetul Turda a solicitat anularea acelui proces verbal.

OFERTĂ SPECIALĂ: Comandă de pe quickmobile.ro (telefoane mobile, tablete, accesorii și gadgeturi), iar la prețul special se mai adaugă o reducere de 3%, folosind Codul QUICK818. Codul se folosește în coșul de cumpărături înainte de finalizarea comenzii.
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 46 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Ultimele articole:

Ne urmăresc pe rețele sociale: