marian morar
adrian nap
m install
nello construct

Știai că la 30 de km. de Turda se află „Templul Cavalerilor”?

zamblau eugen

„Templul Cavalerilor” situat în Cheile Vălișoarei la 30 de km. de Turda are o vechime de peste 700 de ani!

Este o destinație perfectă de weekend sau de ce nu, pentru minivacanța de săptămâna viitoare.

Cheile Vălișoarei sunt străbătute de drumul care unește Valea Mureșului cu cea a Arieșului. Ele se află la o distantă de cca 14 km de Aiud și 35 km de Turda.

Altitudinea maximă în Chei este de 779 metri, iar cea minimă de 425 metri. În Chei sunt patru versanți calcaroși, Colțul Bogza și Colțul Vilii în partea dreaptă, iar în partea stângă Colțul Cetății și Doltul Diacului. În pereții cheilor se găsesc peșteri și alte formațiuni carstice. Rezervația se întinde pe 100 ha. În dreapta cheilor, cum se vii dinspre Aiud, se află stânca denumită Cetate, unde în secolul al XII-lea se pare că a existat Cetatea Zachedeu.

Sculptate în calcare, cheile au o lăţime de 25-150 m şi o înălţime de 100-150 m și sunt dominate, pe dreapta, de Vârful Bogza (814m), iar pe stânga de Pleaşa Cornilor şi Vârful Răchiş. În pereţii cheilor, pe ambii versanţi se găsesc peşteri și alte formațiuni carstice: lapiezuri, bolţi, arcade. Punctele cheie sunt Peșterile Puculea și Peștera Sandului, Vf. Bogza Mare și Bogza Mică, stânca numită Cetatea, pădurea cu arbore stufos și Vf. Data.

Cheile Vălișoarei constituie o rezervație naturală de tip botanic și geologic, unde au fost identificate peste 340 de specii, dintre care 190 specii de plante, unele strict protejate

Chiar în mijlocul Cheilor, în cea mai spectaculoasă zonă, se află Castelul Templul Cavalerilor, cu o vechime de aproape 700 de ani

Acesta a fost refăcut de către medicul Florin Rusu din Brașov, care l-a cumpărat în urmă cu mulți ani. Castelul a devenit un punct de atracție în zona Munților Trascău, iar priveliștea de la ferestrele acestuia este răvășitoare. Castelul a fost construit inițial de un nobil din zonă, apoi a devenit cazarmă militară. Chiar și Regele Mihai al României a stat o perioadă din armată la castelul din Trascău, iar în zilele noastre a fost vândut la o licitație.

Castelul este amenajat în interior în stil medieval, iar cele douăzeci de camere incluse în prezent în circuitul turistic diferă prin configurație și design, astfel că atmosfera te poate duce în timp cu câteva sute de ani, În castel predomină piatra și lemnul masiv, iar unele camere au paturi tip baldachin.

În viitor va exista și o piscină acoperită, care deja este prinsă în amenajare, chiar lângă terasa castelului, dar vor fi date circuitului turistic și alte camere, relatează povestidecalatorie.ro

Dinspre sud, accesul se face din Aiud, pe drumul modernizat DJ 107 M Aiud-Buru. După 14 km de la plecare, pe circa 2 km, drumul traversează sectorul de chei. Dinspre nord, accesul se face din localitatea Buru, situată pe DN 75 ce parcurge valea Arieșului.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 75 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2