S-a aflat de ce a fost demisă directoarea de la Muzeul Turda! Într-un răspuns adresat directorului demis, Mariana Andone-Rotaru, Primăria Municipiului Turda arată următoarele:
„Vă aducem la cunoștință faptul că nu putem da curs solicitării dvs. de repunere în funcția de director al Muzeului de Istorie Turda întrucât nu există temei juridic pentru o astfel de măsură.
Decizia privind încetarea contractului de management nr. 15.513/29.07.2016 a fost luată prin raportare la dispozițiile acestuia și la prevederile OUG nr.189/2008, respectiv avându-se în vedere obligațiile contractuale și legale asumate de către dvs. (…) Cu toate că aveați obligația să prezentați autorității publice proiectul de buget, situațiile financiare trimestriale și anuale, precum și rapoartele anuale de activitate, nu ați înțeles ca în ultimii 3 ani să vă îndepliniți aceste obligații. Acestea nu au fost depuse la sediul autorității publice.
Raportat la neîndeplinirea obligațiilor care vă incumbau, autoritatea publică a fost în imposibilitate de a-și exercită drepturile prevăzute la art.7 al.1 lit.a și b din contractul de management și la art.25 din OUG nr. 189/2008. Mai exact, autoritatea publică a fost în imposibilitate de efectuare a evaluării anuale a managementului conform Regulamentului-cadru de organizare şi desfăşurare a evaluării managementului, aprobat prin Ordinul nr. 2799/2015, neputând fi analizat modul în care dvs. v-ați îndeplinit obligațiile asumate prin contractul de management și modul în care au fost respectate clauzele contractuale. (…)
Conform prevederilor menționate, contractul de management încetează în următoarele situații: g) constatarea neîndeplinirii obiectivelor, programului minimal din motive imputabile managerului, a nerealizării indicatorilor de referinţă stabiliţi prin contractul de management sau a prejudicierii imaginii instituţiei ori a autorităţii, precum şi constatarea nerespectării dispoziţiilor legate de îndeplinirea atribuţiilor prevăzute la art. 27. Nedepunerea situațiilor financiare trimestriale și anuale și a raportului de activitate anual ori a proiectului de buget, se încadrează în conținutul prevederilor art. 32 lit.g din OUG 189/2008 raportat la art.27 alin.1 lit.a și alin.2 din ordonanță și a art.16 alin.1 lit.g din contractul de management.”.
Primăria Turda a anunțat demiterea unilaterală a directoarei de la Muzeu, mai la începutul acestei luni.
„Contractul de management al doamnei Mariana Andone Rotaru a încetat unilateral, din cauza neîndeplinirii unor obligații contractuale. A fost numit un manager interimar, cu mandat de 120 de zile, în persoana domnului Andreica Gabriel Cornel, urmând a fi organizat un concurs pentru ocuparea postului de director al Muzeului de Istorie Turda”, au transmis reprezentanții administrației locale.
Citește și:
Directorul Muzeului Turda a fost schimbat!
O petiție online a fost lansată cu solicitarea de revenire asupra deciziei de demitere a directorului Muzeului de Istorie Turda, Mariana Andone Rotaru, reproșându-se că s-a făcut ”înainte de expirarea mandatului și în lipsa unei evaluări”, considerându-se că ”este incorectă și inacceptabilă”, mai ales că ar fi vorba despre o ”demitere subită și nemotivată”.
Citește și:
Petiție online împotriva demiterii directorului Muzeului de Istorie Turda
