fbpx

Untitled design High Quality 15

Untitled design High Quality 15

ezgif.com optimize 3

131 Comentarii

mariana pislaru

Mariana Andone Rotaru a fost înlocuită de la conducerea Muzeului de Istorie Turda, printr-o decizie unilaterală a conducerii administrației locale, care a acuzat ”neîndeplinirea unor obligații contractuale”.  

„Dragi prieteni, începând de astăzi nu mai sunt directorul Muzeului de Istorie Turda. Vă mulţumesc tuturor pentru colaborarea minunată din toţi aceşti ani şi sper să ne reîntâlnim cat de curand în noi proiecte interesante!”, a scris ieri Mariana Andone Rotaru pe pagina sa, postare care a fost preluată și pe pagina de Facebook a Muzeului.

„Contractul de management al doamnei Mariana Andone Rotaru a încetat unilateral, din cauza neîndeplinirii unor obligații contractuale. A fost numit un manager interimar, cu mandat de 120 de zile, în persoana domnului Andreica Gabriel Cornel, urmând a fi organizat un concurs pentru ocuparea postului de director al Muzeului de Istorie Turda”, au transmis reprezentanții administrației locale, fără a preciza ce ”obligații contractuale” au fost încălcate.

Mariana Andone Rotaru va rămâne angajat al Muzeului, în poziția de muzeograf.

Citește-ne pe Google News TurdaNews

viamso mesaj fb

banner caribic 012019

Se încarcă comentariul... Comentariul va fi reîmprospătat ulterior 00:00.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  adrian · 15:03 08.04.2020
  Imi pare foarte rau pentru indepartarea doamnei Pintea, un minunat profesionist si un om care a pus mult suflet in rolul pe care si l-a asumat in conducerea MIT . Mi se pare ca se pune in opera aceeasi reteta -sigura -pentru a obtine un dezastru : indeparteaza oamenii competenti si cu opinie, cu colana vertebrala, pentru a aduce (probabil si aici , din pacate) politruci servili. Rusine administratiei !


 • Acest comentariu este nepublicat.
  Ovidiu · 17:59 08.04.2020
  Din exterior situația este percepută total greșit ,cei care au avut legătura cu doamna director au alta părere !
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Panait · 18:09 08.04.2020
  Un aer proaspat nu ii strica muzeului. Sa fie de bun augur!
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Andrei · 18:49 08.04.2020
  Multă lume vorbește fără sa cunoască anumite aspecte legate de conducerea muzeului turdean. De la venirea domniei sale la Turda, d-na Andone s-a cupat de sapaturi. Nu ma refer la cele legate de arheologie. A săpat vechea conducere si a calcat in picioare o parte dintre angajați. Cred ca ar fi bine sa discutați cu angajații muzeului inainte de a face aprecieri.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Iubi · 19:30 08.04.2020

  Foarte bine ca a plecat ,Turda nu avea nevoie de așa specimene ! Probabil următorul proiect pe care o sa îl “sfiinteasca” o sa fie in Moldova! Sau puteți sa o angajați voi cei care o compătimiți !Probabil la ceva Muzeu prin Cluj ,dar cred ca nu o sa va riscați sa primiți in “casa “un asemenea caracter de o viclenie ieșită din comun!
  P.S -sa deruleze puțin timpul sa își aducă aminte cum a ajuns directoare !Bineinteles dacă are calitatea morala sa își aducă aminte
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Alexandru · 19:48 08.04.2020
  Buna ziua. Nu stiu de ce se tot face atata deranj cu schimbarea directorului de la muzeu. Intreb e cineva batut in cuie pentru totdeauna? In plus, cred si eu ca aceasta schimbare e de bun augur, mai ales din cauza stilului de conducere al acestei doamne, care a intrat in conflict cu mai multi angajati, pe care i-a umilit. Sa se vada cate persoane tinere au plecat din muzeu de cand a venit ea: numai eu stiu 2. Mai intreb de ce la muzeul din Turda se promoveaza doar epoca romana? Celelalte perioade istorice sunt complet ignorate (epoca medievala, cea moderna si cea contemporana), desi Turda a contribuit decisiv la istoria generala a Transilvaniei si nu numai. Pe de alta parte a observat-o cineva pe aceasta doamna la evenimentele comemorative istorice, care au avut loc in oras, de genul depunerilor de coroane de 9 mai, ziua eroilor, ziua armatei etc. ?
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Matei Dan · 20:29 08.04.2020
  Pentru Andone-Rotaru, Muzeul nu a constituit niciodată un loc iubit, căruia să-i fie fidelă, ci numai o sursă de glorie personală. O glorie foarte îndoielnică pentru cei care o cunosc, ca mine. Această individă (...), parșivă, (...), plină de fals și lipsită de recunoștință, și-ar fi (...) mama fără pic de ezitare ca să rămână pe mai departe în scaunul de director.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Ani · 20:39 08.04.2020
  Ziarul Făclia: „Muzeul din Turda este, indiscutabil, un model european de bune practici”- nu de mult am vazut scris
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Ovidiu · 20:53 08.04.2020
  Haideți sa fie cunoscuta toată povestea acestei foste doamna director Andone Mariana Rotar pentru ca din toate aprecierile din partea celor care o cunosc mai mult sau mai puțin se pare ca este o “super directoare “
  Câteva întrebări la care cei care o compătimesc pot sa își răspundă singuri:
  -de ce ați instalat camere de supraveghere in birourile angajaților fără înștiințarea personalului ?
  -de ce făceați in fiecare săptămâna ședințe de min.2 ore in care se făcea monolog din partea directoarei ?
  -de câte ori ați amenințat cu rapoarte și tăieri salariale ca nu își fac angajații norma ?(da la muzeu la Turda se lucra cu norma -singurul din tara)
  -oare realizările pe care și le însușește doar directoarea nu sunt in mare parte si a angajaților ?
  -cum sa trimiți femeia de serviciu sa lucreze de acasă pe perioada pandemiei ? Da ați auzit bine ...!!
  -de ce majoritatea problemelor și hotararile luate pentru muzeu se discutau cu ușile închise in prezenta angajaților privilegiați de directoare (2-3 persoane -unde a fost comunicarea și echipa de care tot zicea)?
  -și multe alte probleme care nu sunt prezentate in aceasta postare !
  Deci după cum zice proverbul :
  Afara e vopsit gardul ,
  Înăuntru leopardul !
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Ovidiu stratila · 21:08 08.04.2020
  Era necesara o schimbare, muzeul funcționează de mult timp cu aceassi conducere care în afara de un acoperiș nu a realizat mai nimic, ba mai mult pe perioada pandemiei tine deschis muzeul :))
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Irina Nemeti, muzeog · 22:10 08.04.2020
  Din textele semnate cu nume fictive rezultă clar că sunt scrise de angajații nemulțumiți de doamna director.
  De ce sunt nemulțumiți?
  Că un muzeu trist și caraghios a devenit un muzeu minunat, apreciat de specialiști și de publicul larg? Că patrimoniul mucezit a fost verificat și pus în ordine după standarde normale și actuale? Că s-au făcut nenumărate expoziții temporare (pe toate temele, nu doar romane) inovative și consistente științific? Că a fost adus publicul de toate vârstele la muzeu? Că s-a făcut anual o sesiune de comunicări științifice cu vizibilitate în lumea științifică? Că și Muzeul Turda a executat săpături de salvare nu doar a asistat ca în trecut la distrugerea patrimoniului în Turda? Că s-a participat activ la realizarea unui proiect european?
  Evident că aceste lucruri s-au făcut cu multă muncă și pentru unii muzeografi acest aspect este umilitor. Anonimatul lor în comentarii este un anonimat real. Ei sunt anonimi în lumea științifică, în lumea arheologică, în activitatea expozițională, în lumea celor care luptă pentru patrimoniu. Sunt oameni care nu pot fi experți arheologi, experți în bunuri de patrimoniu, pot fi doar jigniți și umiliți că li se cere să muncească.
  Mariana lasă în urmă un muzeu nu o glumă proastă și asta vede toată lumea. Colegul care o înlocuiește are experiență în muncă zero, managerială nici nu vorbim. A avut ocazia la Muzeul din Turda aleagă între a fi specialist sau reclamagiu. Nu a dorit să facă expoziții, cercetări arheologice, să participe la competiții de proiecte. Își începe cariera în lumea muzeelor cu o carte de vizită extraordinară. Să sperăm că realizările manageriale îl vor reprezenta și vor fi pe placul colegilor atât de nemulțumiți.

 • Acest comentariu este nepublicat.
  Irina Nemeti · 22:17 08.04.2020
  @Ani Da, asta spun toți vizitatorii. Este un loc unde îți duci fără emoții prietenii din străinătate atunci când vrei să te lauzi cu țara ta.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Carmen · 22:52 08.04.2020
  Cei care o cunosc cu adevarat pe aceasta "doamna" Andone Rotaru, stiu cum a ajuns director. O "doamna" care si-a urmarit doar interesul propiu, a calcat psihic si in picioare pe oricine, a umilit, a jignit, o "doamna" care a crezut ca de pe functia pe care este, poate face ce vrea fara sa dea socoteala. Nu poate fi data vina pe administratia locala pentru ca aceasta doamna nu si-a indeplinit obligatiile contractuale.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Fabian Istvan · 23:35 08.04.2020
  Pentru ca vin la Turda anual, am vazut evolutia muzeului de la ruina inainte de managementul doamnei Andone si in modelul muzeal in care s-a transformat in timpul directoratului ei. Mi-se pare de o perfidie extraordinara ca cineva sa se apuce sa fie viteaz dupa ce ea a fost demisa. Dragi carcotasi unde ati fost cat timp a fost ea director? Ati avut curajul sa va spuneti ofurile sau acum v-ati trezit? Si ce daca e autoritara? Si ce daca impune norme? In toate instiutiile se cer norme didactice si/sau de cercetare si nu a murit nimeni. Rusine si administratiei locale care prefera un incepator comod in locul unei persoane care a stiut si stie sa lupte pentru ceea ce crede.
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Carmen · 23:35 08.04.2020
  @Irina Nemeti, muzeog Esti jalnica....
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Vasile · 00:26 09.04.2020
  @Carmen Sunteți prea dujmănoasă, duamna Carmen. Sunteț
 • Acest comentariu este nepublicat.
  MCDR coleg · 09:28 09.04.2020
  @Irina Nemeti, muzeog Colegul care o inlocuieste nu a dorit sa intre in sfera de ilegalitate Andone-Rotaru, cu atributii alocate fara acoperire legala, documente antedatate puse sub nasul angajatilor la semnat "ca sa iasa lucrurile bine", atributii care depasesc fisa postului, "manevre si sapaturi" care caracterizeaza un loc de munca din alta epoca.
  Colegul care o inlocuieste este cu putina experienta dar cu viziuni noi, cu o mentalitate care nu lezeaza interesele noastre, ale tuturor si care a avut sansa si dorinta fiind din noua generatie sa nu intre in sfera tentaculelor sistemului.
  S-a impotrivit mentalitatii cum ca lucrurile trebuie rezolvate indiferent de modalitate sau de legalitatea actiunilor desfasurate, indiferent peste a cui demnitate se trece si a atras de partea lui majoritatea personalului din muzeu care a gasit in aceasta atitudine poarta de iesire din dominatia psihica pe care o conducea Andone-Rotaru.
  In definitiv, sa nu facem prea multe spume ca e totusi un mandat interimar, nu e ca si cum si-a cumparat muzeul sa-l duca acasa.

  Succesuri pentru muzeul Turda! (clap)
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Adina · 10:05 09.04.2020
  Doamna Irina ,eu cred ca nu sunteți deloc subiectiva ținând cont de faptul ca sunteți nașa ei ,nu ?Dacă va pare așa rău după fina dumneavoastră de ce nu incercati sa o angajați in alta parte ( sa transforme și alte locuri in frumos )ar fi păcat ca o asemenea valoare sa se risipeasca treptat cât timp este in concediu ! Dacă este așa de buna se poate angaja oriunde (toată lumea caută oameni de valoare dar nu cred ca este cazul in subiectul de fata )!Lumea o cunoaște cine e și de ce este instare !Dacă se simte nedreptățită de ce nu explica motivele pentru care a fost înlăturată ?eu zic ca e mai bine pentru ea sa o lase așa !E cineva de vina ca nu și-a respectat atribuțiile manageriale?Modul de lucru al acestei foste directoare se ghida după deviza : “jignește -dezbina și condu “,dar nu acesta a fost motivul schimbării dânsei !Intr-adevăr ... doamna director lupta cu orice preț ,dar pentru interesul propriu și prin orice mijloace ! Experiența doamnei director și-a folosit-o in alte scopuri si in anumite locuri !Prietenii stiu de ce !Cât despre experiența manageriala a noului director este clar ca o va dobândi pe parcurs ,nu omiteti ca este interimar o perioada !Vad ca deranjează pe multă lume ca are tot viitorul înainte !Ocupați-va de bîrna din ochiul vostru nu de paiul din ochiul vecinului !
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Luciana Nedelea · 13:32 09.04.2020
  Se apropie Paștele și parcă toți creștinii ar fi trebuit să fie mai buni, sau mă înșel? Comentariile urâcioase nu va fac deloc cinste, ci dau dovadă de o minte slabă și o atitudine care nu își găsește locul în cultură. Sunteți oameni maturi și este foarte important să vă comportați ca atare! De asemenea, nici lipsa cunoștințelor de bază privind gramatica limbii române nu aruncă o lumină tocmai favorabilă asupra unui angajat al unei instituții muzeale, care, se ascunde sub un pseudonim. Am avut ocazia să colaborez foarte des cu acest muzeu timp de 7 ani. În acești 7 ani am asistat la o evoluție extrem de rapidă a muzeului, iar totul se datorează efortului și determinării directoarei Mariana Andone-Rotaru, care, alături de angajații săi, a transformat o mică ruină, într-o adevărată bijuterie, pe care toți vizitatorii și cercetătorii străini o laudă!! Ar trebui să fiți mândri de asta! Au fost valorificate toate epocile, nu doar cea romană, iar acest aspect se poate observa în expoziția muzeului, cercetătorii care ajung la muzeu din toate colțurile țării și publicațiile lor. Au fost inventariate mii de piese în acest timp, din toate epocile! Din instituție nu au plecat oameni tineri, chiar din contră, au venit foarte mulți oameni tineri, atrași de toate oportunitățile pe care acest muzeu le oferă unor tineri cercetători. Dacă inițial acest muzeu avea 4-5 angajați, uitați-vă la personalul din ziua de azi și cât de mult au evolut lucrurile. În general, în cultură și în muzee se muncește foarte mult, iar cercetarea presupune multe sacrificii. Poate de multe ori unii angajați nu au înțeles că, pentru a fi recunoscut pe plan național, dar și internațional, trebuie să depui efort. De fiecare dată când ajungeam la muzeu, o parte a angajaților lucrau din greu, pe când alții stăteau toată ziua la cafea, țigară, bârfe sau mai rău, considerau că dacă au ascuțit creioane colorate o zi întreagă, și-au îndeplinit norma de lucru. Poate de aceea era nevoie de o persoană autoritară (deoarece jobul de director o impune), care să roage efectiv oamenii să pună mână să lucreze. Însă, cât de mult a contat prezența doamnei Mariana Andone-Rotaru în acest muzeu, se va observa în câteva luni de zile. În orice caz, noul director se poate considera fericit că nu este nevoit sa ia totul de la ZERO, așa cum a facut-o doamna Andone-Rotaru. Așa că, fiți mai buni, munciți mai mult și încercați să nu aruncați cu noroi într-o persoană care v-a suportat comportamentul imatur ani la rând, o persoană care vă știe foarte bine, dar nu ar spune și nu a spus niciodată nimic rău despre voi, pentru că...este o doamnă. Dumnezeu să fie cu voi! :)
 • Acest comentariu este nepublicat.
  B. Bodea · 13:52 09.04.2020
  @Andrei Horatiu Groza
 • Acest comentariu este nepublicat.
  B. Bodea · 13:59 09.04.2020
  @MCDR coleg Gabriel Andreica
 • Acest comentariu este nepublicat.
  B. Bodea · 14:00 09.04.2020
  @Iubi Gabriela Vaida
 • Acest comentariu este nepublicat.
  B. Bodea · 14:01 09.04.2020
  @Alexandru Horațiu Groza
 • Acest comentariu este nepublicat.
  B. Bodea · 14:02 09.04.2020
  @Ovidiu Horațiu Groza
 • Acest comentariu este nepublicat.
  B. Bodea · 14:02 09.04.2020
  @Carmen Gabriela Vaida din nou....
 • Acest comentariu este nepublicat.
  B. Bodea · 14:03 09.04.2020
  @Carmen Gabriela Vaida, neobosită
 • Acest comentariu este nepublicat.
  B. Bodea · 14:19 09.04.2020
  @Adina Ce interesant cum stiu toti suparatii care sunt atributiile manageriale nerespectate. Le-a comunicat primaria public sau personal?
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Groza Horațiu · 14:55 09.04.2020
  Am cumpănit mult până să aștern aceste rânduri. Mă gândeam dacă are rost să port o polemică cu oamenii care îl apără pe fostul director. Am ajuns la concluzia că este nedrept pentru voi, cei care citiți această publicație, să nu primiți câteva lămuriri de la un om care provine din interiorul instituției, este nemulțumit și tocmai a fost catalogat drept ,,nulitate” de către un coleg de branșă.
  Deși multă lume îmi cunoaște activitatea științifică și implicarea în evenimentele locale care au legătură cu istoria, a venit vremea, ca printre alți colegi care au fost considerați în această postare drept ,,nemulțumiți”, să fiu judecat de către d-na Nemeti de la muzeul clujean. Acest judecător nedrept care-și apără fina, nebăgând în seamă sau nefiind informată despre ilegalitățile acesteia, a călcat și terfelit pe unii dintre angajații muzeului din Turda doar pentru simplu fapt că aceștia au fost nemulțumiți de vechea conducere.
  Ceea ce ați încercat să faceți, stimată colegă, în prezenta postare este nedemn de un profesionist ! Procedați întocmai cum am fost obișnuiți până acum câteva zile de către conducerea instituției. Sunt mirat că ați sesizat că aceste postări au fost puse de nemulțumiți. Din câte am observat sunt destul de multe.
  Am observat de asemenea și postarea colegului de la Tg. Mureș, Fábián István, care vorbește despre starea de ruină în care se găsea muzeul în anul 2012. Cel puțin lucrările de restaurare fuseseră terminate în 2011, iar în privința altor aspecte de ce să crezi că lucrurile ar fi rămas în ,,ruină” ?
  Cunoaștem interesele tuturor acelora care au sărit în apărarea d-nei Andone Rotaru. Sunt personale!
  Nu știm exact cum a ajuns d-na Mariana Andone Rotaru în funcția de director, organizându-se un concurs după aproape patru ani de interimat, de către fostul edil al Turzii.
  Dragii mei
  Directorii vin și pleacă. Motive sunt destule pentru schimbarea acestora. Am să ofer spre știință lista directorilor instituției turdene: Simion Felezeu (1950, schimbat în 1951), Ioan Țigăra (1951, schimbat în 1959), Zaharia Milea (1959, schimbat în 1979), Claudia Luca (1979, pensionată legal în 2012), Mariana Andone Rotaru (Pîslaru) – (2012-2016, director interimar, director din 2016, schimbată în 2020).
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Alexandru · 15:16 09.04.2020
  @B. Bodea Sunt o grămadă de supărați !
 • Acest comentariu este nepublicat.
  Irina Nemeti · 15:59 09.04.2020
  Horațiu,
  nu știu ce interese personale am eu, Istvan sau Luciana în susținerea Marianei. Sunt prietena, colega ei mult înainte de a-i fi nașă. Am lucrat mult la Turda împreună cu ea, peste 20 de ani iar rezultatele muncii mele, ca și ale celorlalți au ajuns la voi în muzeu, s-au pus pe hârtie în publicații etc. De aceea îmi permit un punct de vedere.
  Aceasta nu este o dezbatere pentru nimeni, este un schimb de replici între un număr de oameni care o blamează sub anonimat și câțiva care ne asumăm ideile pe care le scriem. Și eu și tu putem să spunem ceea credem, nu?
  În ceea ce privește acuzația de terfelire a muncii și activității tale nu pot să spun decât ceea ce am făcut și cu alte ocazii în privința promovărilor exclusiv pe criteriu vechime în muzeele pe care Ministerul Culturii nu le verifică niciodată. Nu poți să ocupi un post de muzeograf IA și să nu ai calificarea necesară unui muzeograf IA. Adică să nu poți solicita o autorizație de cercetare arheologică pe numele tău, să nu poți semna un studiu istoric sau mai penibil, să nu poți ștampila o simplă fișă analitică de obiect de patrimoniu. Cât privește istoria locală, într-un oraș cu un potențial inestimabil precum Turda medievală, chiar nu înțelege nimeni ce te-a oprit să inițiezi săpături sistematice, studii de monumente, sesiuni științifice cu specialiști din domeniu? Să-i reproșezi Marianei și tuturor celor care ne ocupăm de epocă romană la Turda că suntem vinovați pentru lipsa de cercetare în zona medievală e chiar caraghios.
  Și îmi permit un punct de vedere pentru noi toți cei care lucrăm de mult în lumea muzeelor și a trebuit la fiecare promovare să demonstrăm ce am publicat, ce expoziții am organizat, pe câte șantiere am muncit, ce rezultate profesionale am avut. De aceea nu pot să spun ca tine că este normal ca un coleg care nu are un an vechime în muncă poate deveni director și să decidă competent administrarea patrimoniului unui muzeu.
  E adevărat că nu știu detaliile nemulțumirilor voastre din muzeu, ele există pretutindeni, dar am văzut, și nu poți să negi asta, niște rezultate extraordinare. Cu siguranță nu îi aparțin exclusiv Marianei ci întregii echipe. Ce pondere revine fiecăruia dintre voi sunt sigură că tu știi mai bine.
  Este de asemenea evident că atmosfera toxică din mesajele postate sub anonimat există și în muzeu. Nu vreau să insist asupra celor care o trimit pe Mariana în Moldova să sfIInțească ceva să îmi spun mie să o iau la ceva muzeu din Cluj. Înțeleg, ca toți cei care citesc, că acești nemulțumiți vor impune acest comportament și această normalitate în muzeu. Cât de mulți sunt, interesant argument desigur, nu prea știu pentru că nu își spun numele (pot să fie aceeași persoană sub mai multe pseudonime). Cât de profesioniști sunt iarăși nu putem să știm, bănuiesc că dacă nu au nume nu au nici CV.
Spune ceva aici...
Log in with ( Te înregistrezi pe site? )
sau postează ca vizitator

Echipa TurdaNews

Gelu FLOREA
Manager/Jurnalist
Daciana DERDA
Jurnalist
Florin CRIȘAN
Jurnalist
Alexandra MOCEAN
Jurnalist
Eugen POP
Jurnalist
Iulia FLOREA
Administrativ/Contabilitate