m install
nello construct

Remus Lăpușan: Autostrada Turda-Sebeș intră în linie dreaptă iar pista de 2.100 de metri a Aeroportului Internațional Cluj a fost recent inaugurată

floris

Care sunt planurile de viitor în privinţa aeroportului din Cluj, care este stadiul proiectului autostrăzii Turda – Sebeş şi ce măsuri pregăteşte Guvernul, pentru anul viitor, sunt câteva subiecte abordate de liderul PSD Cluj.

Rep: A fost inaugurat un obiectiv important pentru județul Cluj: noua pistă de 2.100 de metri a Aeroportului Internațional Cluj „Avram Iancu”. S-a scris mult despre acest subiect și concret vrem să știm ce avantaje va aduce Clujului investiția.

Remus Lăpuşan: Pista de 2.100 de metri recent inaugurată a fost o prioritate zero, un obiectiv de importanță națională, o investiție de 230 milioane lei în pista propriu-zisă, 11,6 milioane de lei pentru devierea râurilor Murători și Becaș, 4,5 milioane pentru partea de ghidaj și 23 de milioane pentru exproprieri.

Noua pistă va produce o serie de avantaje economice imediate dar și pe termen lung: va genera aproximativ 1.000 de locuri de muncă pe orizontală și va provoca o creştere a traficului de pasageri si mărfuri, precum și creşterea cifrei de afaceri și a veniturilor pentru Aeroport. Cu siguranță va crește și numărul operatorilor aerieni care doresc să utilizeze aeroportul.

Pe termen lung, noua pista va determina îmbunătăţirea conectivităţii județului Cluj și a Transilvaniei în cadrul Uniunii Europene și nu numai.

Rep: Proiectul integral presupune continuarea lucrărilor la pistă până la 3.500 de metri

Remus Lăpuşan: Mai multe investiții vor fi realizate în etapa următoare: turn de control nou (Investiție ROMATSA), terminal cargo / intermodal marfă-pasageri și cu siguranță ne dorim și finalizarea pistei de 3.400 de metri, însă mai trebuie să parcurgem niște pași legați de devierea Someșului, lucrare de anvergură care trebuie să înceapă anul viitor.

Este foarte important că premierul Victor Ponta și vicepremierul Liviu Dragnea și-au arătat disponibilitatea de a continua să sprijine proiectele Clujului, inclusiv cel de dezvoltare a Aeroportului Internațional Cluj „Avram Iancu”.

Rep: De câteva luni vorbiți de Autostrada Turda-Sebeș, un obectiv care „afectează” pozitiv viața locuitorilor din zona Turda și Câmpia Turzii. În ce etapă s-a ajuns? Când vor începe lucrările?

Remus Lăpuşan: Proiectul Autostrăzii Sebeș-Turda a intrat într-o nouă etapă, de stabilire a câștigătorilor licitației pentru cele patru tronsoane, după ce s-a atins termenul limită pentru depunerea ofertelor.

În total au fost depuse la CNADNR nu mai puțin de 43 de oferte atât din partea unor companii românești, cât și străine: Pentru lotul 1 s-au depus 9 oferte (are 17 km, iar valoarea estimată în anunțul de licitație este de 570 milioane de lei fără TVA), pentru lotul 2 – 10 oferte (are 24,25 km, iar valoarea estimată în anunțul CNADNR este de 669,13 milioane de lei), pentru lotul 3 – 13 oferte (are 12,45 kilometri, iar contractul a fost estimat la 483,72 milioane de lei), iar la lotul 4 – 11 oferte (are 16,30 km, iar valoarea contractului a fost estimată la 532,48 milioane de lei).

Această investiție în valoare de 550 milioane de euro care va aduce beneficii județului Cluj și va lega Transilvania prin coridorul 4 de Europa, este un semnal important pentru interesul cuvenit care se acordă Transilvaniei de către cabinetul Ponta.

În privința începerii lucrărilor, estimez că până la sfârșitul anului curent se vor desemna și câștigătorii la autostrada Sebeș – Turda, apoi dacă vom avea parte de contestații vom demara lucrările undeva în primăvară, dacă nu, cât mai repede.

Rep: Se vorbește de două săptămâni de creșterea cotei unice…

Remus Lăpuşan: Vreau să fiu foarte clar: nimeni din PSD nu a propus creșterea cotei unice! Dimpotrivă, cota unică, conform programului de guvernare ar trebui să fie scăzută pentru categoriile de persoane care au venituri mai mici. Avem o înțelegere politică clară la formarea USL și cota unică va rămâne la 16%.

Rep: Executivul a anunțat creșteri salariale și de pensii pentru anul 2014

Remus Lăpuşan: Bugetul de stat pentru anul 2014 va aduce creșteri de salarii și pensii. Toate pensiile vor fi crescute cu 3,75%, fiind vorba de mărirea punctului de pensie în urma indexării cu rata inflației.

Se va mări fie salariul minim, fie venitul unor categorii specifice, care câștigă prea puțin in prezent: vorbim despre rezidenți, despre profesori debutanți, despre cei cu venituri mici din sectorul bugetar.

Aceste decizii de creșteri ale veniturile vin după ce guvernul Ponta a reîntregit deja salariile bugetarilor, a crescut pensiile la începutul acestui an și a crescut salariul minim cu circa 15 procente.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 57 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: