Meteorologii avertizează asupra riscului de tornade în România

nello construct

România a trecut, în doar 24 de ore, de la căldurile sufocante de vară la o toamnă timpurie. Vremea s-a răcit brusc, iar meteorologii spun că ciclonul care a devastat Slovenia va ajunge şi la noi.

Aceste evenimente nu pot fi anticipațe în avans, ci doar în momentul emiterii avertizărilor imediate, cunoscute sub denumirea de „nowcasting”.

”În continuare suntem sub influența unui transport de aer mai rece, un transport de aer nu doar la suprafață, ci și în atmosfera medie, astfel încât în următoarele zile, în majoritatea zonelor din țară vom avea temperaturi mai răcoroase decât cele cu care am fost obișnuiți până acum. Avem toată gama de fenomene care însoțesc instabilități puternice. Este o situație în care România este la contactul a două mase de aer cu temperaturi opuse.

Avem influența unui câmp de presiune joasă care aduce aer foarte rece din spre nord-vestul Europei. Practic, masa de aer rece deja a intrat în România și la contactul ei cu masa caldă avem aceste instabilități foarte puternice. Avem încă zone cu deficit de apă în sol, unde vom avea secetă, dar și zone unde oamenii se vor confrunta cu inundații” a explicat Roxana Bojariu, climatolog în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), la Antena 3 CNN.

Tornadele nu sunt specifice zonei noastre și totuși se produc!

Anul trecut tot în luna iunie a fost surprinsă o tornadă în apropiere de Aiton. Tornada este un fenomen meteo care era neîntâlnit în România, însă schimbările climaterice au determinat apariția acestui fenomen în ultimii ani, fiind raportate cazuri pe întreaga suprafață a țării.

În zona Aitonului a fost mai mult un „fuior” de dimensiuni reduse care nu a creat pagube însemnate.

Tornadele se formează atunci când o cantitate imensă de aer cald (ciclon) urcă și aerul rece (anticiclon) coboară; prin deplasare se formează o pâlnie. Din cauza încălzirii globale, au ajuns să se formeze tornade și în țara noastră.

OFERTĂ SPECIALĂ: Comandă de pe quickmobile.ro (telefoane mobile, tablete, accesorii și gadgeturi), iar la prețul special se mai adaugă o reducere de 3%, folosind Codul QUICK818. Codul se folosește în coșul de cumpărături înainte de finalizarea comenzii.
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 46 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Ultimele articole:

Ne urmăresc pe rețele sociale: