marian morar
m install
nello construct

Majoritatea politicienilor turdeni, care s-au opus ideii de credit municipal, au luat credite, în nume personal!

zamblau eugen

Politica este, de multe ori, o situație în care una ți se prezintă de către politicieni, iar alta este conduita lor, în spațiul privat sau atunci când interesul privat primează.

Un astfel de exemplu este și discuția privind contractarea unui credit de către Municipiul Turda, în valoare de 8 milioane de lei, de la Trezoreria Statului (nu de la o bancă, cu dobânzile comerciale!). Subiectul a fost abordat, ca analiză, pe siteul TurdaNews, așa că nu voi insista asupra lui.

Citește și: Gelu Florea: Prea multă tevatură pe subiectul împrumutului de 8 milioane de lei… Despre necesitate, oportunitate și interesul cetățeanului…

Ce voi analiza aici este doar perspectiva politică, respectiv chestia aia cu ”una zicem, alta facem” specifică majorității politicienilor (cel puțin, cam așa ne-am ”obișnuit” în cei peste 30 de ani de democrație). Concret, am vrut să văd dacă opozanții ideii de împrumut respectă, cel puțin, aceeași retorică și în viețile personale.

La primul vot, din 28 iulie 2023, nu au votat proiectul: Blăniță Gabriela (USR), Kolozsi Atilla (PMP), Nap Adrian (PMP), Pop Cristian (PSD), Teban Adrian Marius (USR), Vancea Monica Laura (PSD). Consilierii Aruncutean  Bogdan  Ciprian (PSD), Orbean Ioana (PNL),  Sima Radu Mihai (PNL),  Suciu Andrei Nicolae (USR) sunt absenți.

La al doilea vot, din 31 iulie 2023, pentru că prima dată au fost niște probleme și proiectul nu a fost adoptat, s-au împotrivit: Blăniță Gabriela (USR) și Aruncutean Bogdan Ciprian (PSD). Consilierii  Kolozsi Atilla (PMP), Nap Adrian (PMP), Pop Cristian (PSD), Suciu Andrei Nicolae (USR), Teban Adrian Marius (USR), Vancea Monica Laura (PSD) sunt  absenți (toți din opoziție!).

Nu o să judec (de data aceasta) modul în care consilierii locali sunt interesați de ”munca” și de mandatul lor, fiind unii care absentează într-o manieră de-a dreptul jignitoare, în loc să-și dea demisia și să lase altora locul, pentru a fi în slujba cetățeanului. Un astfel de caz este ”specialistul” Andrei Suciu, care în campaniile electorale din 2016 și 2020 ni se prezenta ca o ”alternativă”, iar acum nu poate participa sau nu e interesat să muncească pentru cetățeni, la o ședință online (deci, poate intra de oriunde!) de câteva minute, în schimbul indemnizației de consilier pe care o primește pentru asta și care, multe luni, a fost singura lui sursă de venit.

Însă, am verificat câți dintre acești consilieri locali adoptă aceeași viziune în momentul în care în discuție este interesul personal de a rezolva o problemă, indiferent care ar fi aceea. Iar rezultatul, implicit concluzia, este una tristă. Precizez că toate informațiile sunt conforme cu propriile lor declarații de avere (la click pe nume, puteți vizualiza declarația de avere din 2023, integral).

Blăniță Gabriela (USR)

Are luat un credit de la CEC Bank, în anul 2013, scadent în anul 2033, în valoare de 35.150 euro.

Kolozsi Atilla (PMP)

Are luat un credit de la BCR, în anul 2022, cu scadență în anul 2025, în valoare de 33.000 de lei.

Nap Adrian (PMP)

Are luate două credite. Unul de la BCR, contractat în anul 1998 și scadent în anul 2023, în valoare de 16.800 euro. iar altul de la CEC, contractat în anul 2020 și scadent în anul 2037, în valoare de 150.000 de lei.

Pop Cristian (PSD)

Are luat un credit de la Banca Transilvania, contractat în anul 2017 și scadent în anul 2027, în valoare de 20.000 de euro.

Teban Adrian Marius (USR) 

Are un credit (leasing), contractat în anul 2021 și scadent în anul 2024, în valoare de 35.247 lei.

Vancea Monica Laura (PSD)

Nu are contractat niciun credit.

Aruncutean Bogdan Ciprian (PSD)

A avut un credit luat, înainte de a fi consilier local (era doar candidat), contractat în anul 2005 și scadent în anul 2030, în valoare de 60.000 de lei. În prezent, acest credit nu mai apare, semn că după ce a ajuns consilier local în urma alegerilor din 2020, a reușit să și-l achite anticipat. Creditul a ”dispărut” brusc, între august 2020 (când era candidat) și noiembrie 2020 (când a ajuns consilier local).

Concluzia: din cei 7 consilieri locali care s-au manifestat concret împotriva ideii de contractare a împtrumutului de la Trezoreria Statului, cu ideea de a se urgenta finalizarea unor lucrări, 6 au contractat credite bancare, atunci când a fost vorba de interesul personal! Adică, 85.7%! Fără comentarii!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

5 Comentarii
Cele mai noi Cele mai vechi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 75 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj
Comentarii recente
AdSense grafic right 2