Asociația Profesioniștilor din Presă – Cluj (APPC) marchează 3 mai – Ziua Mondială a Libertății Presei printr-o campanie de conștientizare menită să promoveze o presă de calitate, independentă de contexte consumeriste, politice sau economice.
Intitulată „Învață să discerni’’, campania se adresează în primul rând consumatorilor de presă scrisă, cu scopul de a le atrage atenția acestora asupra contribuției pe care o pot aduce la creșterea calității presei, dacă discern corect între știrile pe care aleg să le citească. De asemenea, campania își dorește să tragă un semnal de alarmă în interiorul breslei jurnaliștilor, care a ajuns să fie adesea desconsiderată din cauza slabei calități pe care o livrează.
Această campanie este un apel la luciditatea cititorului, o pledoarie pentru discernământ și pentru selectarea informației citite. Îi încurajăm pe oameni să se abțină să consume mizeriile ce le sunt servite pe post de știri, să ocolească prostiile cu titlul scris cu majuscule și care include cuvinte șocante, pentru că prin alegerile pe care le fac pot contribui la creșterea calității presei. Mi se pare inadmisibil ca, de exemplu, o „știre“ despre daci înalți de 10 metri să numere aproape 10.000 de interacțiuni pe rețelele de socializare, iar articole scrise după toate rigorile jurnalistice și relevante pentru societatea românească să treacă aproape neobservate, a spus Bogdan Stanciu, membru în Comitetul de Conducere al APPC, jurnalist la „Transilvania Reporter“ și revista „Sinteza“.
Realizată în parteneriat cu agenția de strategie și creație Kumpania și agenția de outdoor și producție publicitară Young, campania se derulează atât pe outdoor, cât și în medii neconvenționale de comunicare indoor.
“O spui sau nu o spui. O dai sau nu o dai. Delicatețurile s-au negociat. Gata. E vremea târzie. Cam ca în povestea “Hainele împăratului”. Într-o lume de supuși, o voce ingenuă și “fără scop” spune primul: “Împăratul e gol”. Așa și aici. Am vrut să rostim asta acompaniind gândul stupefiat al atâtor oameni. Să o facem. Ingenuu și “fără scop”. Ca-n povești”, a explicat Călin Crainic, creategic partner Kumpania, motivul implicării agenției în această campanie.
“Citesc zilnic presa, locală și națională, iar demersul celor de la APPC mi se pare unul firesc și îndrăzneț în același timp. Mi-a plăcut mult conceptul și strategia gândite de Kumpania pentru acest proiect al APPC și am decis să ne alăturam campaniei în ceea ce privește producția materialelor, găsirea spațiilor de afișaj indoor și outdoor, precum și implementarea efectivă”, a declarat Horațiu Pitea, manager Young.
„Învață să discerni’’ se va derula timp de o lună, în perioada 3 mai – 2 iunie, ca preambul la Gala Premiilor APPC, un eveniment care celebrează cei 10 ani de activitate ai Asociației clujene. Proiectul a fost implementat cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca, Iulius Mall Cluj, Camino, și Soriso.
***
Despre APPC. Asociaţia Profesioniştilor din Presă – Cluj a luat ființă în martie 2005 şi a dobândit personalitate juridică în iunie 2005. Asociația reuneşte în prezent 50 de jurnalişti, membri titulari, și zeci de membri asociați, susținători și de onoare, din majoritatea redacţiilor din judeţ. APPC este afiliată din luna decembrie a anului 2005 la Convenţia Organizaţiilor de Media.
Despre Young. Agenția Young a fost înființată în anul 2000 și a funcționat în primii ani ca și o agenție de publicitate full-service. Experiența echipei a condus la o nișare a activității în zona producției publicitare și a sistemelor de afișaj expozițional cu material textil și în segmentul de promovare outdoor și indoor. Printre clienții Young se numără companii naționale și multinaționale, dar și agenții de publicitate locale și naționale.
Despre Kumpania. Kumpania este un proiect care propune pieței comunicare de brand prin servicii de strategie (implementată creativ) și creație (articulată strategic), într-un cuvânt: “creategie”. Kumpania activează în zona construcției de brand (branding/identitate), respectiv a comunicării de brand (campanii/advertising).