Problema închiderii combinatului metalurgic din Câmpia Turzii a explodat în această vară, iar sute de angajaţi sunt disperaţi nu numai că-şi vor pierde locurile de muncă, dar şi că le va fi foarte greu să găsească o altă slujbă, în condiţiile în care oraşul se va confrunta cu un şomaj consistent.
Vechea administraţie judeţeană a lansat ideea unui parc industrial la Luna, însă soluţie este mult prea costisitoare pentru a fi realizată într-un termen rezonabil. Nici actuala administraţie USL nu s-a lăsat mai prejos, iar în campania electorală a promis "marea cu sarea", pentru ca apoi să-i abandoneze pe muncitori, după ce au câştigat alegerile, aşa cum te speli pe mâini de noroiul care te deranjează.
Întâlniri, emisiuni tv, poziţii ale parlamentarilor… practic, toţi şi-au dat cu părerea. Că, deh, "dă bine" la imagine ca poporul să vadă că suferi alături de el şi eşti interesat de problemele lui.
În tot acest haos social, cineva a stat liniştit şi… şi-a făcut lecţiile! E vorbba de şeful Agenţiei Judeţene de Ocuparea Forţei de Muncă Cluj, Daniel Don, care a tăcut şi… a făcut! Astfel, Uniunea Europeană a acordat o finanţare de 6 milioane de euro, pentru realizarea unui combinat social la Câmpia Turzii, care va asigura reintegrarea a 200 de şomeri, iar producţia va viza, în special, exportul. Combinatul va fi divizat în 4 întreprinderi sociale, una pentru prelucrarea metalului, alta pentru prelucrarea plasticului, a treia pentru textile, iar ultima pentru prestări de servicii.
Cele 6 milioane de euro obţinute din Fondul European de Coeziune, vor asigura capitalizarea şi dotarea intreprinderilor sociale, care deja au un contract de producţie de 4 ani, în colaborare cu o societate clujeană, parteneră a unei corporaţii mari din străinătate.