nello construct

Grădina Botanică din Cluj a pregătit un sector special amenajat pentru persoanele cu deficiențe de vedere!

Grădina Botanică din Cluj-Napoca oferă, de ieri, posibilitatea persoanelor cu deficiențe de vedere să viziteze, din nou, sectorul amenajat special pentru aceste categorii, unde vor putea atinge plantele și vor putea citi descrierea acestora în sistem Braille.

”Din dorinţa de a veni în sprijinul comunităţii persoanelor cu deficienţe de vedere, pe o suprafaţă de aproximativ 150 mp, în imediata apropiere a grădinii japoneze, sunt expuse plante ale căror însuşiri morfo-anatomice le fac sesizabile, altfel decât vizual.

Este vorba atât despre plante ale căror organe secretă uleiuri eterice, mirosul degajat putând fi uşor sesizat cu ajutorul simţului olfactiv cât şi despre plante cu o formă specifică a frunzelor sau florilor, sesizabile cu ajutorul simţului tactil.

Levănţica, melisa, rozmarinul, petuniile, leuşteanul, lămâiţa ş.a. creează o atmosferă plină de parfum şi, aduc (olfactiv şi tactil) lumea plantelor aproape de cei a căror aceste simțuri sunt foarte bine dezvoltate.

Explicaţiile (denumire ştiinţifică, origine, importanţă, economică şi/sau medicinală) pentru fiecare specie sunt oferite atât în limbaj clasic, cât şi în cel specific Braille”, spune directorul Grădinii Botanice, Mihai Pușcaș.

Suprafața pe care se întinde acest sector este de circa 150 de mp, în imediata apropiere a grădinii japoneze, iar acolo sunt expuse plante ale căror însuşiri morfo-anatomice le fac sesizabile, altfel decât vizual. Este vorba despre 40 de specii, respectiv plante cu mirosuri puternice sau texturi interesante, pregătite special pentru cei care simt prin atingere și miros.

De asemenea, o altă facilitate nouă care s-a adăugat acum după redeschiderea acelei zone, este faptul că descrierea plantelor se poate ”citi” și prin intermediul telefoanelor mobile, respectiv a tag-ului NFC care poate fi activat pe telefon și cu ajutorul căruia pot primi informații auditive și vizuale despre acele plante.

De la 1 noiembrie, programul de vizitare s-a modificat: de luni până duminică în intervalul 09:00 – 17:00. Serele vor fi deschise între orele 09:00 și 16:00 (ultimele bilete se pot achiziționa până la 15:15, iar ultimii vizitatori întră în seră la ora 15:45).

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 49 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Comentarii recente

Ultimele articole: