Discuțiile despre unele persoane care au ajuns prin Consiliile de Administrație de la societățile Salina Turda SA și Domeniul Public Turda SA s-au lăsat cu unele ”înfierări” în spațiul public. Am văzut și ceva nume și încrengături menționate. Însă, din capul locului trebuie să spun că situația în care este menționat numele lui Dorel Corpodean mi-a atras atenția în mod deosebit. Pentru că e vorba despre o ”etichetă” care i s-a pus omului de afaceri de ani de zile, într-o variantă care e foarte departe de adevăr.
Iar ca jurnalist, cu oarecare vechime în ceea ce înseamnă informația locală (glumind, aș putea pune și eu eticheta ”since 1996” lângă numele meu, că din acel an mă cunosc turdenii care au început să mă citească), pot spune că știu mai multe despre evoluția lui Dorel Corpodean. Și mă refer la informații certe, nu la ”povești” sau ”răutăți” care pot avea diverse scopuri. Pentru că ceea ce vă spun acum este doar un demers jurnalistic în baza căruia consider că adevărul trebuie să fie mai presus de toate. Fie că e vorba de adevăr jurnalistic sau adevăr obiectiv.
Nu vă ascund faptul au fost momente în trecutul meu în care m-am răfuit un pic, public, cu Dorel Corpodean. Însă, atunci când vrei să spui un adevăr, ca jurnalist, acest demers nu trebuie să aibă vreo legătură cu situații subiective, personale. Eu pot să nu mă înțeleg cu Dorel Corpodean, pot să-mi dau în cap (la modul figurat, evident), însă nu pot să susțin un neadevăr perpetuat ca o ”etichetă”, pe care-o pot considera hazlie, din perspectiva mea, însă n-aș vrea să mă pun în pielea omului de afaceri turdean și să trăiesc această nedreptate ani și ani la rând.
Probabil, a făcut și Corpodean greșelile sale. Cum le facem fiecare dintre noi, că nu suntem perfecți. Probabil, a greșit din punct de vedere comunicațional, că nu a explicat ”din fașă” realitatea unor conjuncturi economice din cariera sa managerială și a lăsat ”bulgărele de neadevăr” să devină atât de mare, încât adevărul nu i-a mai făcut față. Probabil… Însă, ce e cert, din punctul meu de vedere, este faptul că ”eticheta” este mult departe de adevăr.
Dorel Corpodean NU a falimentat TurdaLact!
Pentru mulți care au tot citit, de-a lungul anilor, despre cum a falimentat Dorel Corpodean TurdaLact-ul, poate că afirmația mea pare șocantă. Tocmai asta e problema: că adevărul a ajuns să șocheze, într-o pădure de neadevăruri!
Corpodean nu a falimentat TurdaLact-ul pentru că era demult plecat de acolo, atunci când s-a ajuns la situația economică respectivă. A fost director la TurdaLact, e drept. A avut acțiuni la acea societate, e drept. Însă, el și-a vândut acțiunile și a pierdut controlul asupra TurdaLact. Obiectiv vorbind și analizând din perspectiva deciziilor unui om de afaceri, a luat o decizie corectă la acel moment (nu mai știu exact anul, dar a fost mult înainte de 2007, probabil chiar începutul anilor 2000). De ce spun asta? Pentru că TurdaLact, în forma și în locația în care era, nu avea nicio perspectivă de viitor. Din două motive. Primul: pentru că după intrarea în UE TurdaLact nu avea cum să mai facă față unor coloși economici europeni (n-a rezistat nici Napolact-ul, cumpărat de o companie străină). A doilea: locația unei fabrici de lapte în interiorul unei localități de anvergura unui municipiu era pusă în discuție, din punct de vedere al unor norme UE. Și de aia vă zic: Corpodean a luat atunci o decizie bună, vânzându-și acțiunile la momentul oportun!
Ca om de afaceri și ca manager, și-a continuat traseul pe la Agromec Mociu, unde a preluat controlul societății. Puțini știu acest lucru, dar acolo Corpodean a avut rezultate notabile.
Dorel Corpodean NU a falimentat TurdaPan!
Apoi a venit momentul TurdaPan. Mulți nu știu contextul sau nu i-au acordat atenția cuvenită, limitându-se la ”etichete”. Evident, ceea ce vă spun nu e pentru acest gen de oameni. E pentru cei care au capacitatea să gândească, să verifice și să analizeze lucrurile dintr-o perspectivă mai obiectivă. Și cum am precizat: nu mi-am propus să conving de ceva pe cineva, ci doar să spun un adevăr, care a ajuns să fie neglijat în spațiul public.
Corpodean a preluat societatea într-un moment în care câţiva directori (Aurel Truță-actual primar din Ploscoș, Samoilă Pascu-fost director la Finanțe, Vasile Nemeș-director pe la bănci și la Salina Turda) deja se perindaseră prin unitate, iar datoriile au ajuns la peste 24 de miliarde de lei (lei vechi, la vremea respectivă). Pentru mulţi, implicarea lui Corpodean era o decizie sinucigaşă. Nu ştiu câţi ar fi avut curajul să facă această mişcare, sub spectrul „istoriei TurdaLact” şi cu posibilitatea ca numele să-ţi fie asociat, poate pentru totdeauna, cu EŞECUL. Dar, el a crezut. Pentru că refuz să cred că a fost o nebunie. Vorba lui: „Nici un nebun nu ar fi preluat societatea”. Dar a pus-o pe picioare. Ba mai mult, a făcut-o să funcţioneze. Şi acolo unde alţii au văzut o gaură neagră, din punct de vedere financiar, el a descoperit oportunităţile dezvoltării unei afaceri prospere.
Sper să nu fiu înţeles greşit. Nu fac elogiul lui Dorel Corpodean. El este doar un exemplu din sutele sau miile de alte exemple. Şi cred că merită să nominalizăm fără temerea că am fi judecaţi nu-ştiu-cum. Măcar de dragul curajului celor care reuşesc în viaţă.
Credeți că alți directori înaintea lui nu și-ar fi dorit să găsească o soluție de viabilizare a societății TurdaPan, de gâtul căreia atârnau datorii consistente, pentru a o face profitabilă, inclusiv pentru propriul interes al unui om de afaceri?! Și, atenție, aici vorbim despre ORICE om de afaceri! Vă dați seama că răspunsul nu poate fi decât afirmativ…
Adevărul e că Dorel Corpodean nu a falimentat TurdaPan! A preluat societatea, devenind acționar. S-a băgat într-o societate cu multe datorii, de care mulți fugeau atunci când era vorba să-și asume riscul pe ”persoană fizică”. Și asta, cred, pentru că a văzut ceva ce alții nu au văzut.
Dorel Corpodean a fost numit director al societăţii Turdapan la finele anului 2005. La momentul respectiv, societatea avea datorii la stat de circa 24 de miliarde de lei vechi, funcţionase în ultimii 4 ani cu pierderi, nu-şi achitase taxele şi impozitele la bugetul local de cinci ani şi avea întocmit dosarul de lichidare. După ce Corpodean a preluat Turdapan, au fost achitate integral datoriile la stat (în martie 2007), au fost achitate integral datoriile la taxe şi impozite, a raportat profit pe 2006 şi şi-a relansat activitatea, prin investiţii şi prin valorificarea imobilelor aflate în proprietate. Ca om de afaceri, TurdaPan-ul a fost un ”pariu câștigat” pentru Dorel Corpodean. Și, da, acum culege roadele, an de an!
”Eticheta” lui Corpodean… de care nu vorbesc prea mulți!
Dincolo de TurdaLact și TurdaPan, prea puțini îl asociază pe Corpodean cu societatea înființată chiar de el: Lacto Natural SRL. O companie în care și-a continuat cu succes managementul din industria laptelui, care an de an are o cifră de afaceri de milioane de lei, cu profituri anuale constante cifrate la sute de mii de lei (conform datelor din 2020, a fost în top 3 societăți din județul Cluj!). Asta e afacerea lui pură! Sau, dacă vreți, e adevărata sa ”etichetă”, din punctul de vedere al unui manager sau al unui om de afaceri de succes.
Este o companie care în 2020 era situată în Top 3 Afaceri din județul Cluj, la secțiunea ”Afaceri pentru Intreprinderi cu Capital Romanesc, judetul CLUJ, domeniul 4633: Comert cu ridicata al produselor lactate, oualor, uleiurilor si grasimilor comestibile”. Credeți că e puțin?! Personal, nu cred asta! Iar dacă cei care îi studiază datele financiare, vor descoperi că Dorel Corpodean e mai degrabă ”milionar”, decât ”falimentar”! Profitul cumulat, în ultimii 7 ani, doar pe Lacto Natural SRL, depășește 2.500.000 de lei.
E drept, printre cei care au ajuns prin Consiliile de Administrație sunt și personaje care n-au nicio treabă cu ideea de management. Ba chiar îi putem nominaliza la ”exemple negative”! Dar, cu siguranță, Dorel Corpodean nu este unul dintre ei!
Gelu FLOREA – jurnalist TurdaNews
TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa redactia@turdanews.net.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.