Recensământul populației, care se desfășoară în aceste zile în România și care a început cu o activitate de autorecenzare online sau asistată în anumite puncte publice (puse la dispoziție de autorități), ne arată o situație concretă în ceea ce privește ”populația reală”. Și când spun ”populație reală”, mă refer la cei care au acces la informație și au cunoștințe minime despre internet sau acceptă sprijinul autorităților pentru autorecenzare.
Conform datelor oficiale, publicate azi pe TurdaNews de colega mea Alexandra Mocean, la Turda s-au completat vreo 23.500 de chestionare online, iar la Câmpia Turzii vreo 13.000. Trebuie precizat faptul că este vorba despre populație totală (adică, inclusiv cei cu vârsta între 0-18 ani).
Citește și: Astăzi este ultima zi de autorecenzare. Cum stă Clujul la colectarea datelor?
În condițiile în care s-a făcut multă tevatură pe seama acestui recensământ (mă refer că s-au difuzat informații, în toate mediile), că cei care se autorecenzează beneficiază de 1 zi liberă, că cei care nu se autorecenzează vor fi vizitați la domiciliu/adresă (deci, o vizită de care poți scăpa), iar cei care refuză să ofere datele necesare recensământului vor fi amendați cu sume de până la 3000 de lei, cred că numărul celor care apar în statistici acum reprezintă numărul real al populației/familiilor conectate la informație (la modul general, evident) și care au un grad minim de cunoștințe legate de internet, ori au pe cineva apropiat (sau autoritate) care le poate oferi sprijin în acest sens.
În termeni reali, asta înseamnă mai puțin de jumătate din ”populația oficială”. Ăștia sunt oamenii care ”contează” și de la care poți avea o așteptare reală de implicare în comunitate, în mod conștient, informat.
Câteva date statistice…
Conform datelor oficiale mai recente, la Turda ar fi vreo 55-56.000 de locuitori, iar la Câmpia Turzii vreo 27-28.000 de locuitori (nu folosesc datele recensământului din 2011, că știu că sunt eronate).
Tot conform datelor oficiale (alegeri 2020), populație cu drept de vot (cu vârsta de minim 18 ani) sunt vreo 48.000 la Turda și vreo 23.000 la Câmpia Turzii. Sunt convins că sunt doar ”date statistice” și că, în mod real, nu există aceste cifre în niciunul dintre cele două orașe.
La ultimele alegeri locale (2020), s-au prezentat la urne vreo 16.000 de persoane la Turda (circa 35% din total perdsoane cu drept de vot, înregistrate oficial) și vreo 8.500 la Câmpia Turzii (circa 37% din total persoane cu drept de vot, înregistrate oficial).
Dacă raportăm aceste date la datele de mai sus, privind autorecenzarea, parcă suntem în aceeași ”poză”, celor care au ieșit la vot, cu vârsta peste 18 ani, adăugându-li-se membrii minori ai familiilor respective. Sau o fi doar o coincidență?!
Câți suntem, de fapt?!
Ca date statistice, acestea se vor comunica după finalizarea recensământului, care înseamnă și recenzarea celor care nu s-au autorecenzat. Abia atunci vom afla câți suntem, oficial, ca număr statistic, între granițele țării.
Întrebarea e: câți oameni sunt, maxim, la Turda și Câmpia Turzii, care ”contează” în cele două comunități (persoane cu acces la informație, cu acces la internet – ca parte de dezvoltare a societăților mulți ani de acum înainte și care acționează, atunci când e cazul)?! Chiar sunt curios să-mi spuneți [wpdiscuz-feedback id=”td1o6yp5cf” question=”Ce părere aveți?” opened=”0″]ce părere aveți[/wpdiscuz-feedback]?
TurdaNews este un portal informativ deschis oricărei persoane care vrea să-şi exprime opinia, în mod public, indiferent că e vorba de oameni politici, sportivi, oameni de afaceri, profesori, jurnalişti, reprezentanţi ai societăţii civile, cadre didactice etc. Ne puteţi transmite opinia dvs, pe diverse teme de interes, la adresa redactia@turdanews.net.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Interesant articol. Contează cât valoram nu câți suntem. Din statistici se trage concluzia (neplăcut adevăr) ca majoritatea este formată dintr-o masă amorfa cu semne vitale, oameni care nu schimba în bine ceea ce ii înconjoară. Somnul națiunii aduce deservicii acesteia. Exemplul concludent este în aleșii noștri care luați împreună nu fac nici 2 bani, dar au pus mâna pe destinele noastre și gestionează banii munciți de noi. Degeaba auzim: Deșteaptă-te române! Ca tot adormiți suntem!
@ cred că numărul celor care apar în statistici acum reprezintă numărul real al populației/familiilor conectate la informație
Oamenii nu se recenzeaza ca au observat ca recensamantul contine intrebari care nu au legatura cu recensamantul.
Deci e o bataie de jos.
Recensamantul este considerat de oameni un recensament FALS.
Interesant a fost pentru mine faptul că erau zile în care aşteptau la punctele de autorecenzare din Primărie cam 30 de persoane, majoritatea pensionari. Chiar mă întrebam dacă au înţeles corect treaba cu ziua liberă, sau dacă pur si simplu nu voiau sa primeasca în casă persoane străine, recenzori…