Au apărut imagini cu rezervația naturală Cheile Turzii așa cum arăta ea prin anii ’50. Un peisaj impresionant și atunci ca și acum, obiectivul este vizitat anual de mii de turiști.
Cheile Turzii au o suprafață de 324 ha și s-au format prin erodarea rocii de calcar jurasic de către râul Hășdate. Ele oferă un peisaj carstic de o rară sălbăticie, cu stânci înalte și abrupte, creste ascuțite, turnuri de piatră, vâlcele pietroase, grohotișuri, arcade etc.
Roca calcaroasă care formează Cheile Turzii s-a depus în urmă cu aproximativ 150 milioane ani. Prin mișcări foarte lente, masivul de calcar a fost ridicat treptat spre suprafață. Apele Văii Hășdate au săpat și transportat rocile, dar apele au rămas aproape la aceiași cotă.
Cheile Turzii sunt frecventate anual de mii de persoane atrase de unicitatea locului. Peisajul îți taie respirația, iar o excursie de o zi prin Chei, cu siguranță îți lasă amintiri frumoase.
Iată un film cu Cheile Turzii așa cum arătau anii ’50. Producător: Studioul de Filme Documentare și Jurnale de Actualități „Alexandru Sahia”
Arhiva video: Clujul și clujenii
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.