marian morar
m install
nello construct

Atenție mare! O nouă metodă de fraudă online a apărut în România și puteți rămâne imediat fără bani!

zamblau eugen

Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) a anunțat că în România a apărut o nouă metodă de fraudă digitală care devine din ce în ce mai populară în țara noastră.

Metoda de înșelătorie se numește „SMishing”, iar prin această metodă infractorii cibernetici vă pot fura datele personale și într-un final, banii.

Mai exact, SMishing-ul reprezintă o formă de fraudă similară cu phishing-ul, dar este realizată prin intermediul mesajelor text (SMS), combinând termenii „SMS” și „phishing”.

Cum funcționează smishing-ul

Mesaje text frauduloase: Infractorii trimit mesaje text care par să provină de la o sursă de încredere, cum ar fi banca dumneavoastră, un serviciu online sau o companie de livrare, ca în exemplul din imagini, unde, sub alerta unei creditări necunoscute din contul bancar personal, vă este furnizat un număr de telefon pe care infractorii doresc să îl apelați, mizând că, sub presiunea pierderii banilor, vor putea obține diverse informații legate de contul bancar, date de autentificare și informații personale, în urma apelului.

Linkuri de phishing: mesajele text pot conține un link care, odată ce este accesat, direcționează victima către un site web fals. Vorbim despre un site-clonă care poate arăta asemănător cu site-ul legitim al companiei în numele căruia pare a fi trimis mesajul (ex: eMAG), dar are denumire diferită și este controlat de atacatori.
Informații personale: Persoana din spatele numărului de telefon poate să fie extrem de credibilă și foarte bine antrenată în a vă pierde în detalii, iar site-urile web false sunt concepute pentru a părea reale și pentru a solicita informații personale, cum ar fi parole, date de card sau date de autentificare.

Cum să vă protejați de smishing:
  • Nu apelați numere de telefon primite prin astfel de mesaje, nu faceți clic pe linkuri din mesaje text de la surse necunoscute.
  • Contactați banca prin metode alternative pentru a cere lămuriri despre activitățile contului.
  • Verificați adresa URL a site-ului web înainte de a introduce orice informații personale.
  • Nu furnizați niciodată informații personale prin SMS.
  • Instalați un software antivirus pe dispozitivul dumneavoastră.
  • Fiți atenți la mesajele text care vă solicită să acționați imediat sau să furnizați date de urgență.
Ce să faceți dacă credeți că ați fost victima unui atac de smishing
  • Contactați imediat banca dumneavoastră, în cazul în care ați furnizat date de card sau date de autentificare la contul dvs.
  • Schimbați parolele pentru acele conturile online ale căror date le-ați furnizat după accesarea unor astfel de link-uri înșelătoare și activați autentificarea în doi pași (2FA)
  • Raportați incidentul autorităților (telefon 1911)

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2