marian morar
m install
nello construct

Regiunea Valea Ierii s-ar putea încălzi cu energii alternative

zamblau eugen

Un proiect propus în Valea Ierii de către specialişti din Franţa şi Belgia vizează încălzirea mai multor imobile cu o tehnologie bazată pe resturile ce rezultă din tăierea arborilor. Investiţia în centrala care încălzeşte primăria, şcoala, dispensarul, un bloc de locuinţe şi mai multe magazine aduce o economie de 2,6 milioane de euro în 20 de ani.

 

Proiectul MOFRER, în care este partener şi Consiliul Judeţean (CJ) Cluj, a fost derulat în perioada ianuarie 2007 – iulie 2009 de către compania belgiană ERBE, specializată în energie regenerabilă. Proiectul a urmărit crearea unei reţele de parteneri în Transilvania, inclusiv în Cluj, pentru realizarea de proiecte de furnizare de căldură pe baza resturilor de lemn, care rezultă în uma procurării sau prelucrării acestuia. Specialişti din Franţa şi Belgia au realizat şase studii de fezabilitate în zona Transilvaniei, din care două în Cluj, la Valea Ierii şi la combinatul Someş Dej.  

 

Proiectul MOFRER are rolul de a contribui la elaborarea viitoarei

arhitecturi energetice a Romaniei, deschizând calea dezvoltării energiilor neconvenţionale capabile în funcţie de specificitatea fiecărui teritoriu să exploateze eficient şi durabil potenţialul privind resursele forestiere sau energia solară şi de asemenea să permită iniţiative legislative în acest domeniu.

 

Obiectivul final al proiectului constă în evaluarea posibilităţilor de multiplicare a metodologiei de lucru/intervenţie a proiectului în alte regiuni şi judeţe din România dar şi alte State membre sau candidate care nu dispun încă de suficientă experienţă în domeniu vor avea oportunitatea să fructifice rezultatele concrete a le experienţei franco-belgo-romana în domeniul «lemn-energie».

 

Proiectul MOFRER dispune de un buget de 410.000 euro.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2