Pe internet a apărut o poză realizată în anii 1970 cu Cheile Turzii, iar asta ne demonstrează că rezervația noastră naturală a fost frumoasă încă din cele mai vechi timpuri.
Despre Rezervația Naturală Cheile Turzii
Cheile Turzii s-au format în urma erodării calcarelor din componența Culmii Petridului de către râul Hășdate, pe o lungime de aproximativ 2 km.
Mai exact, tatonările repetate ale paleovălii Hășdatelor în străpungerea ulmii calcaroase, au dus la crearea unor forme carstice specifice ca peșteri fosile, doline, lapiezuri, pe care fenomenele ulterioare le-au modelat sub forma unor platoșe stâncoase cu dispunere paralelă.
Astfel, Cheile Turzii au luat forma unei pânlii duble, puțin conturată în amonte, dar care devine o caracteristică dominantă în partea mediană, cea mai înaltă, unde pereții mari sunt întrerupți pe verticală de brane mari inierbate.
Cheile Turzii sunt de o mare importanță științifică și atrage anual mii de turiști, motiv pentru care, în 1938 a primit, la nivel național, statutul de rezervație naturală, fiind mai apoi inclusă și în listele UNESCO ca fiind printre cele mai de seamă momnumente ale naturii.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.