APPC- Dezbatere: „Criza presei locale în Europa post-adevăr”

foto_112017_APPC-Cluj

Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) și Agenţia de Dezvoltare Regională Nord–Vest organizează vineri, 24 noiembrie, de la ora 17.30, în sala de conferințe a Liberty Technology Park (Strada Gării 21), dezbaterea „Criza presei locale în Europa post-adevăr”.

 

Vom discuta deschis, în cadru formal şi informal, despre criza în care se află presa locală şi despre posibilele căi de redresare, alături de reprezentanţi ai instituţiilor media, ai mediului de afaceri şi universitar, dar și ai administrației.

Printre invitaţii care au confirmat prezența la dezbatere se numără Lucia Morariu (Eximtur), Mihaela Rus (Vitrina), Daniel Metz (NTT Data), Ioan Rus (RMB Inter Auto), Voicu Oprean (AROBS), Vasile Sebastian Dâncu (IRES), Gelu Trandafir (Freedom House România), Iosif Pop (președintele Consiliului Civic Local), Șerban Țigănaș (președintele Ordinului Arhitecților din România), Pascal Fesneau (consulul onorific al Franței la Cluj), Marcel Ioan Boloş (director general ADR Nord-Vest) etc.

Dezbaterea va fi moderată de jurnalistul Mihnea Măruţă.

În cadrul evenimentului va fi prezentat un sondaj realizat de IRES pentru APPC, având ca subiect percepția comunității clujene despre presa locală.

Discuțiile de la dezbatere sunt on the record, urmând ca după eveniment acestea să continue off the record la cina la care sunt invitați toți participanții.

 

Un oraș european, o presă europeană

Dezbaterea-eveniment care va avea loc vineri 24 noiembrie pleacă de la premisa că un oraş european precum Cluj-Napoca merită o presă de nivel european. Economia s-a dezvoltat, calitatea vieţii a crescut, la fel şi aşteptările pe care le au oamenii în raport cu aspectele care le modelează existenţa în capitala celei mai cosmopolite regiuni a ţării.

Clujul are o comunitate de afaceri prosperă, excelând în domenii precum IT, servicii și construcții. Clujul are cea mai mare și cea mai bine clasată (în topurile internaționale) universitate din țară – Babeș-Bolyai. Școala de arte vizuale de la Cluj a ajuns celebră peste Ocean, iar orașul găzduiește cele mai importante festivaluri de film și de muzică din țară.

În privinţa mass-media, credem că mai avem mult de lucru până să devenim o presă de nivel european. La problemele cronice ale jurnalismului local, precum lipsa de credibilitate şi subfinanţarea, s-au adăugat şi provocările epocii „post-adevăr“.

Este în interesul tuturor să avem o presă de calitate

Credem că pentru a avea o comunitate puternică şi prosperă, Clujul are nevoie de o presă de calitate făcută cu bună-credință de jurnaliști profesioniști. Credem că a trecut timpul presei care își obține veniturile din șantaj sau din presiuni. Credem că e important ca cei care o finanțează să înțeleagă că presa este în primul rând un serviciu de interes comunitar.
Această dezbatere este o invitație la dialog pe care Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj o face comunității locale, pornind de la ideea că este în interesul tuturor să avem o presă de calitate.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Agenţia de Dezvoltare Regională Nord–Vest, gazda Centrului Europe Direct Transilvania de Nord.

Conducerea APPC invită toți jurnaliștii clujeni să participe la eveniment.

Despre APPC

APPC este, de 17 ani, asociația reprezentativă a jurnaliștilor clujeni, având 60 de membri din presa scrisă, televiziune și radio.
Asociația militează pentru perfecționarea profesională a jurnaliștilor, pentru crearea unui climat decent și echilibrat de dezbatere între media și ceilalți actori publici, consolidarea imaginii jurnalistului în societate precum și pentru evitarea ori corectarea derapajelor deontologice.

Asociaţia publică „Anuarul Presei Clujene”, cu cele mai bune articole ale jurnaliştilor din oraș, adoptă poziţii publice în chestiuni ce vizează exercitarea profesiei de jurnalist şi a organizat la Cluj traininguri cu jurnaliști de la publicații precum Reuters, BBC sau Nordbayerischer Kurier, în colaborare cu Ambasada SUA și Ambasada Germaniei.

Conducerea APPC

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

firma de top