E o practică des întâlnită în România. Mulți șoferi ocolesc limitatoarele de viteză instalate în apropierea trecerilor pentru pietoni.
În timp ce unii turdeni cer amplasare unor limitatoare de viteză pe arterele de circulație recent modernizate pentru că șoferii circulă cu viteză pe acolo, alții nu știu cum să le ocolească sau să „sară” peste ele.
Limitatoarele de viteză sunt instalate de autorități în apropierea trecerilor de pietoni, intersecțiilor sau în apropierea școlilor, cu scopul de a reduce viteza vehiculelor.
Ocolirea limitatoarelor de viteză putem spune că a devenit „sport” național. Foarte mulți șoferi nu vor să încetinească suficient pentru a trece fără disconfort peste aceste denivelări. Astfel, preferă să le ocolească pe contrasens.
Dar, pentru asta cei mai mulți trebuie să facă slalom printre limitatoarele de viteză. Întâi să vireze brusc la stânga, pentru a evita pe cel aflat pe sensul propriu de mers, apoi brusc la dreapta, pentru a evita și limitatorul de pe contrasens. Sau pentru a evita un vehicul care circulă regulamentar, pe partea opusă.
Însă, conform Codului Rutier actualizat în 2024, ocolirea limitatoarelor de viteză nu este legală.
Articolul 101 (d) din Codul Rutier prevede sancțiuni clare pentru această încălcare cu amenzi de la 6 la 8 puncte-amendă:
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire.”
Amenzile pentru această contravenție variază între 1.215 și 1.620 de lei. În plus, șoferii riscă suspendarea permisului de conducere pentru 60 de zile.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Principalul beneficiu (și foarte important) al utilizării limitatoarelor de viteză este creșterea siguranței pietonilor. Dar, deoarece forțează șoferii să încetinească și să accelereze repetat, pot provoca încetinirea fără rost a traficului, creșterea nivelului de poluare (fonică și emisii de gaze de eșapament), deteriorarea vehiculelor și disconfort pentru pasagerii transportului în comun).
Pe de altă parte, limitatoarele de viteză influențează favorabil atenția conducătorilor auto prin creșterea vigilenței, conștientizarea riscurilor din zona respectivă și reducerea vitezei (un timp de reacție mai mare, care poate favoriza luarea unor decizii corect.
Dar, uneori, șoferii se pot concentra prea mult pe evitarea denivelărilor sau pe trecerea peste ele în mod confortabil, ceea ce îi poate distrage de la alte pericole, poate genera frustrare și oboseală și nu în ultimul rând comportamente agresive.
Reglementări și restricții sunt suficiente în România (și directe și indirecte, ca în situația limitatoarelor de viteză) dar cauza reală este deseori ignorată. Este important ca aceste dispozitive să fie folosite cu moderație și în combinație cu alte măsuri de siguranță rutieră, cum ar fi semnalizarea corespunzătoare, iluminatul bun și educarea șoferilor. Care lipsesc și sunt înlocuite de tot felul de intuiții ale responsabililor cu circulația și de dorințe ale locatarilor zonelor.