marian morar
m install
nello construct

Acum 10 ani, spuneam că e ficţiune…

zamblau eugen

Dacă ţi-ar fi spus cineva că va veni o zi în care căbănuţa ta dintr-un câmp neumblat de nimeni ar putea fi descoperită foarte simplu, din satelit, l-ai fi crezut? Dacă ţi-ar fi spus cineva că va veni o zi în care toate convorbirile telefonice, mesajele tip email sau discuţiile pe platforme gen Yahoo Messenger, pot fi înregistrate şi stocate, l-ai fi crezut?

Dacă ţi-ar fi spus cineva că va veni o zi în care vei folosi un card pentru tranzacţii financiare, iar cineva îţi poate spune exact ce ai cumpărat, de unde, la ce oră şi chiar ai putea rămâne cu cardul blocat în caz că ai fi o „problemă”, l-ai fi crezut? Dacă ţi-ar fi spus cineva că prietenii te pot urmări pe internet şi îţi pot vedea locaţia, l-ai fi crezut? Dacă ţi-ar fi spus cineva că ai putea fi urmărit pas cu pas, l-ai fi crezut?

Cu siguranţă, răspunsul ar fi fost negativ… Pentru că totul ţinea mai mult de un film SF.

 

 

Dar, iată că în zilele noastre este posibil! Cu Google Map e foarte simplu să vezi detaliile oricărui loc de pe planetă. Deja s-au descoperit cu această aplicaţie culturi de marijuana în câmpuri imense, din zone ferite de accesul oamenilor. Poţi vedea clădiri, amplasamente şi multe alte amănunte…

 

 

De înregistrarea convorbirilor telefonice, de stocarea mesajelor email, a discuţiilor pe Mess (internet), nu mai are rost să vorbim, pentru că sunt posibile de vreme ce s-a dat o lege în acest sens. Cu alte cuvinte, este posibil tehnic, dar abia acum am aflat. Pentru că până acum foarte probabil aveam rezerve cu toşţii că se poate înregistra şi stoca TOT. Ei bine, uite că se poate!

 

 

De card ce să mai spunem? Îl folosim mulţi. Ce-i drept, încă nu pe scară largă (la noi), dar va veni şi ziua aia. Poate n-aţi fost atenţi, dar chiar şi utilizarea acestor carduri este o metodă de control. Pentru că sunt controlate toate tranzacţiile. Dacă nu credeţi, e suficient să vă aduceţi aminte de informaţiile care mai apar pe la tv atunci când dispare câte un străin. „A folosit cardul acum 3 zile, la un bancomat din Piatra Neamţ”, e o informaţie care poate trece cu uşurinţă neînsemnată. Dar ea conţine informaţia despre un card anume, asociat cu numele unei persoane. Şi dacă acea persoană ar deveni dintr-o dată „indezirabilă”, ar fi posibil să-i fie blocat cardul? Răspunsul este foarte simplu: da. Închipuiţi-vă o lume în care majoritatea tranzacţiilor se fac cu carduri, pentru că acolo ne îndreptăm…

 

 

Recent, a fost lansat un alt servicii al celor de la Google. Este vorba despre Latitude. Ce poate face acest serviciu? Te poate localiza EXACT unde eşti, iar apropiaţii tăi pot vedea pe hartă dacă te-ai blocat în trafic, ce traseu urmezi sau pe unde eşti de n-ai ajuns încă acasă. Evident, cei de la Google au precizat că toate acestea se întâmplă doar dacă titularul numărului de telefon (pentru că pe baza acestuia se realizează „controlul”) permite acest lucru. Însă, dacă tehnologia permite, mă întreb: dar nu e posibil şi fără acord?

Încontro ne îndreptăm? Evident, spre un viitor în care fiecare pas ar putea fi monitorizat… Şi nu mai e un film de ficţiune. E real. „Matrix”-ul existenţei noastre.

 

 

Întrebarea e: şi dacă cineva va folosi toate aceste descoperiri într-un sens pervertit? În fond, fusiunea nucleară a fost o descoperire epocală, dar primele ei aplicări practice au fost pentru a distruge, nu?

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2