Muzeul de Istorie Turda împlinește 72 de ani de activitate. Zeci de mii de persoane i-au trecut pragul de la deschidere încoace.
Muzeul de Istorie Turda este o instituție de cultură de drept public, fără personalitate juridică şi se află în subordinea Consiliului Local al Municipiului Turda. Muzeul funcționează în clădirea monument istoric din secolul al XV-XVI-lea, denumită în literatura de specialitate “Palatul Princiar” Turda,
În urmă cu 72 ani Muzeul de Istorie Turda și-a deschis pentru prima dată porțile pentru public.
„Continuăm și astăzi să expunem cele mai deosebite descoperiri care contribuie la păstrarea și promovarea moștenirii noastre istorico-arheologice. Va așteptăm să vizitați atât expoziția permanentă a muzeului cât și expoziția temporară, conform programului cu care v-am obișnuit: marți – duminică, orele 9.00-17.00 (ultima intrare fiind la ora 16.20)” transmit reprezentanții instituției.
Deschiderea muzeului turdean trebuie pusă în legătură cu alte zeci de deschideri de astfel de instituții din România comunistă a anilor ’50.Deoarece colecţia muzeului era săracă în artefacte aparţinătoare perioadei preistorice s-a făcut apel la instituţii similare din Cluj şi Aiud pentru realizarea unui împrumut de piese din perioada istorică amintită.
„Muzeul Raional Turda” a fost deschis publicului pe data de 23 august 1951. Muzeul era mixt şi urma să fie structurat pe cinci secţiuni: arheologie, etnografie, industrie, ştiinţele naturii şi secţia documente.
Secţiile deschise la data de 23 august spre vizitare au fost cele de etnografie, lapidarul roman şi cea de industrie locală. Raportul anului 1951 este foarte clar în acest sens : „În ziua de 23 august, după terminarea lucrărilor de reamenajareşi după procurarea unei părţi considerabile a mobilierului muzeul a fost deschis întru cadru festiv, cu participarea organizaţiilor de masă şi a delegaţiilor Sfaturilor Populare. S-au deschis astfel: lapidariul roman, secţia etnografică cu cele două camere caracteristice – camera de munte şi camera de Trascău – , Sala cea Mare cuprinzând epoca construirii socialismului în industrie şi expoziţia de 23 august inaugurată cu această ocazie”.
„Pentru deschiderea celorlalte secţii, au fost viraţi alţi 300.000 de lei pe data de 14 septembrie 1951. Până la data montării expoziţiei, muzeul avea în colecţiile sale aproximativ 1.000 de piese la secţiunea de istorie, iar alte 146 aparţineau secţiei etnografice. Tot în această perioadă se pun bazele bibliotecii muzeului, în acest scop fiind achiziţionate numeroase cărţi de specialitate” mai precizează oficialii muzeului.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.