m install
nello construct

60 de ani de la înființarea Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Turda (Foto + Video)

floris

Astăzi au avut loc manifestațiile cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la înființarea Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Agricolă Turda.

 

Cu această ocazie s-au dezvelit și două plachete, una care aniversează cei 60 de ani de la înființarea Stațiunii și una care îl comemorează pe prof. univ. dr. Ioan Haș, fostul director al Stațiunii de Cercetare.

Ziua a continuat cu organizarea unei conferințe la care au participat mai mulți doctori în agricultură, de la mai multe Universități din acest domeniu din țară.

Printre invitații s-au numărat: președintele ASAS – Gheorghe Sin, Secretarul de Stat în Ministerul Agriculturii – Maricel Dima, prefectul județului Cluj – Gheorghe Vușcan, primarul Turzii – Cristian Matei, cei doi vicepreședinți ASAS – Valeriu Tabără și Mihai Nicolescu, precum și președintele secțiunii „Cultura plantelor” – Marian Verzea.

Gazda acestei întâlniri a fost directorul SCDA Turda, Nicolae Tritean. Secretarul științific, Felicia Mureșanu a vorbit despre realizările SCDA Turda, de-a lungul timpului, precum și despre soiurile diferitelor plante agricole care s-au dezvoltat la Turda.

Cu această ocazie s-a inaugurat și noul sediu, rezultat al unui proiect cu fonduri europene, „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de cercetare la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda”, în valoare de 25.038.830 lei. Pe lângă realizarea noului sediu au existat și investiții în dotare și aparatură modernă: au fost modernizate 10 laboratoare de cercetare, şi create 16 noi laboratoare de cercetare; au fost modernizate două spaţii de conservare şi  create  două spaţii de păstrare la rece (pe termen lung) a seminţelor; a fost construită o seră  de 400 m patrați pentru producerea unor generaţii de iarnă; s-au achiziţionat echipamente CD, aparatura de laborator, utilaje, componente IT și mobilier de laborator în valoare de peste 3.000.000 Euro: 14 echipamente pt pregatirea primară a probelor de laborator, 31 utilaje pt câmpurile experimentale si 65 de aparate de laborator; cabinetele de lucru pentru cercetători existente au fost modernizate si create 12 noi cabinete de lucru şi un spaţiu destinat activităţii doctoranzilor, spaţiu destinat prezentării rezultatelor, instruirii fermierilor, studenţilor şi masteranzilor, bibliotecă, oficiu de calcul.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 57 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: