Sute de tineri au fost scoși azi-noapte, în jurul miezului nopții, din Disco Top 40 Triteni, în timp ce se distrau la prima discotecă organizată după 2 ani de pandemie. Polițiștii au intrat peste ei și au ridicat aparatura cu care se organiza discoteca. Proprietarii discotecii acuză abuzuri ale unor polițiști din Câmpia Turzii.
Polițiștii și jandarmii au descins azi-noapte în discotecă, în timp ce sute de tineri se distrau, oprind activitatea, în urma confiscării aparaturii cu care se realiza discoteca (1 laptop cu muzică, 1 laptop la lumini și încă 1 laptop care era fără baterii).
Proprietarii discotecii acuză că la mijloc ar fi vorba despre unele presiuni, care se exercită asupra lor de mai mult timp și că aveau toate actele în regulă, mai puțin autorizația de la Asociația pentru Drepturi de Autor a Compozitorilor (UCMR-ADA), care nu a fost găsită în miez de noapte, deși organizatorii o dețineau și au spus acest lucru organelor de poliție.
Pe autorizația respectivă este menționat, la pct. 9, faptul că ”utilizarea operelor muzicale fără a deține autorizație de licență neexeclusivă încheiată cu UCMR-ADA atrage obligația plății de despăgubiri egale cu triplul remunerației” și că ”orice litigii (…) vor fi soluționate de Tribunalul București”.
Cu toate acestea, polițiștii au ridicat toate laptopurile și CD-urile găsite, deschizându-se dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de ”reproducerea operelor sau a produselor purtătoare de drepturi conexe și fixarea în scop comercial a interpretărilor sau a execuțiilor artistice ori a programelor de radio-difuziune sau de televiziune”, prevăzută de art. 196 din Legea 8/1996.
Cercetare și comportament abuziv al polițiștilor?!
Totul a început săptămâna trecută, când cei de la Disco Top 40 au anunțat organizarea primului eveniment, după 2 ani de pandemie, printr-un anunț pus pe pagina de Facebook. Imediat, proprietarul societății a fost chemat la Poliția Câmpia Turzii, pentru a prezenta anumite documente.
În 21.04.2022, insp.pr. Sorin Șipoș, șeful Secției 4 Poliție Rurală Câmpia Turzii, i-a comunicat faptul că ”nu a depus întreaga documentație prevăzută de legislația în vigoare, respectiv dovada dreptului de proprietate sau de folosință asupra obiectivului ce urmează a fi asigurat de pază, analiza de risc la securitate fizică”.
Imediat în ziua următoare, respectiv în 22 aprilie 2022, organizatorii discotecii s-au conformat și au prezentat documentele solicitate, menționate în adresa de mai sus, respectiv dovada dreptului de proprietate/folosință și analiza de risc la securitate fizică.
De atunci, nu a mai fost nicio reacție din partea celor de la Poliția Câmpia Turzii, iar duminică seara s-a organizat discoteca anunțată.
Aproape de miezul nopții, polițiștii au descins, însoțiți de jandarmi și au oprit distracția, invocând faptul că s-a încălcat legea privind drepturile de autor. Deși organizatorii au explicat că dețin acea autorizație, numai că nu o găsesc, nefiind la îndemână în acel moment. Explicațiile au fost de prisos.
Ba mai mult, polițiștii s-au grăbit să deschidă un dosar penal, în a doua zi de Paște, de parcă aveau de-a face cu un adevărat pericol social.
Asta chiar dacă organizatorii discotecii dețineau autorizația respectivă, pentru drepturi de autor, lucru menționat în momentul descinderii polițiștilor!
Autorizația a fost emisă în 21.04.2022 (nu a fost solicitată inițial, când organizatorul a fost chemat la Poliție pentru a prezenta ”documentele”), este valabilă până la data de 31.03.2025, cu condiția plății la timp a remunerației prevăzute de autorizație (plata era făcută în 21.04.2022, fiind valabilă pentru intervalul aprilie-iunie 2022).
Comportament abuziv din partea polițiștilor?! Rămâne de văzut!
Organizatorul discotecii va face plângere împotriva polițiștilor
Organizatorul discotecii a spus că va face plângere împotriva polițiștilor, pentru abuz de putere, iar în acest sens a contactat deja un avocat, care va face demersurile necesare, inclusiv pentru recuperarea aparaturii reținută abuziv.
El a spus că va organiza în week-endul viitor o nouă discotecă, la care cei care au fost întrerupți de descinderea polițiștilor vor avea acces gratuit, iar profitul realizat la bar va fi donat unei asociații care se ocupă de demascarea abuzurilor făcute de diverse instituții din România.
Între normal și… abuz
Rămâne întrebarea: cum ar fi trebuit să procedeze polițiștii în acest caz?! Pentru că totul pare mai degrabă o acțiune bine focalizată, al cărei scop poate părea închiderea discotecii, deși deține toate autorizațiile necesare.
Conform surselor noastre, în zona Turzii mai sunt organizate discoteci, iar organizatorii nu dețin toate documentele solicitate celor care organizează evenimente la Disco Top 40 Triteni, nici n-au fost chemați la Poliție cu documentele și nici n-au avut loc descinderi în forță, cum a fost cea din Triteni. Ba mai mult, unul dintre polițiștii care au descins la Top 40 este chiar un fost administrator al unei discoteci de acest gen, din Câmpia Turzii.
Chiar dacă organizatorul discotecii nu ar fi deținut acea autorizație pentru drepturile de autor, procedura trebuia să fie cu totul alta, mai ales că era vorba și despre niște tineri care au ieșit la distracție, după 2 ani de pandemie. Însă, organizatorul deținea acea autorizație, lucru cu atât mai grav și mai acuzator la adresa modului în care polițiștii au acționat în acest caz! Pentru că, oricum am privi lucrurile, nu este vorba despre o situație de ”pericol social”, în care se impune o acțiune în forță, pentru a pune capăt acelei amenințări!
Cu astfel de acțiuni în teren, degeaba cei de la județ sau de la Poliția Națională organizează tot felul de acțiuni pentru ”umanizarea” polițiștilor, că impresia celor care au fost în Disco Top 40 Triteni, duminică spre luni noaptea, mai greu poate fi schimbată. Iar asta trebuie să dea de gândit celor care chiar vor să facă din Poliție o instituție modernă, în slujba legii, în spiritul ei!
UPDATE:
IPJ Cluj ne-a transmis o informare, privind acest caz:
„La data de 24 aprilie a.c., în cadrul activităților preventive derulate, polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Câmpia Turzii au efectuat un control în localitatea Tritenii de Sus, unde, în interiorul Căminului Cultural, se afla în derulare un eveniment cu participarea unui număr de aproximativ 300 de persoane.
În cadrul verificărilor s-a constatat că societatea comercială care organizase activitatea de discotecă nu deținea autorizație de funcționare la respectiva locație, plan de pază și alte documente necesare, conform prevederilor legale.
Reprezentantul legal al societății în cauză a fost informat în prealabil de către polițiști, cu privire la condițiile legale care trebuie îndeplinite în acest domeniu de activitate.
De asemenea, în urma prezentării documentelor care atestă legalitatea utilizării de opere muzicale, fonograme, a rezultat suspiciunea că acestea ar fi falsificate, iar în vederea stabilirii acestor aspecte, din locație au fost ridicate sisteme informatice și suporturi optice.
În cauză sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de reproducerea operelor sau a produselor purtătoare de drepturi conexe și fixarea în scop comercial a interpretărilor sau a execuțiilor artistice ori a programelor de radiodifuziune sau de televiziune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals.
Acțiunea s-a desfășurat cu sprijinului jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj.”
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.