marian morar
m install
nello construct

Se vor majora din nou tarifele la salubritate? Vezi ce spune un consilier județean USR Cluj!

zamblau eugen

Consilierul Județean USR Cluj, Cătălin Sălăgean, avertizează că ar putea exista noi majorări ale tarifelor la salubritate, deoarce în următoarea ședință a Consiliului Județean se vor vota noi scumpiri la salubritate.

E vorba de tariful pentru depozitarea în noua groapă de gunoi (CMID), dar care, spune Cătălin Sălăgean, sigur se vor reflecta și în factura către populație.

„Știți de ce avem tot la 6 luni scumpiri? Știți de ce nu avem nicio asumare pentru startul ratat al noului sistem de management al deșeurilor și de ce autoritățile își pasează una alteia răspunderea?

Pentru că așa e construit sistemul de management al deșeurilor: dacă merge prost, nimeni nu e vinovat. Dacă ar fi fost un succes, toți și-ar fi arogat meritele, de la primării până la consiliul județean și operator.” – Cătălin Sălăgean, consilier județean USR Cluj

De asemenea, Sălăgean ne prezintă, într-un mod sintetic, cum funcționează acum sistemul și de ce dacă întrebi vreo autoritate, te pasează de la unul la altul la infinit:

1. operatorul (Supercom) colectează de la oameni gunoiul și îl duce în stațiile de transfer (Gherla, Mihai Viteazu, Huedin, Pata Rât).

2. în stațiile de transfer, operate tot de către Supercom, se compactează, se încarcă în camioane mai mari și se aduce la Pata Rât.

3. la Pata Rât se depozitează, în prima fază, la groapa temporară, care e operată de RADP (care e în subordinea Primăriei Cluj). Aici Supercom achită o taxă către RADP.

4. la groapa temporară (care trebuia închisă de ani de zile) se mimează o sortare pentru a separa reciclabilul de rezidual, iar rezidualul se mută apoi la celula nouă de depozitare (CMID)(, operată de Supercom. Aici intervine altă taxă de depozitare.

5. noua celulă (CMID-ul) nu e operațională 100% pentru că încă nu e terminată. Lucrările sunt executate de, surpriză!, RADP.

6. până la finalizare și predare, responsabil de CMID e Consiliul Județean.

7. peste tot acest lanț se mai așează un strat – ADI Eco-Metropolitan, care trebuie să supervizeze întregul drum al gunoiului, de la tomberonul din fața casei până depozitare / reciclare.

8. în ADI Eco-Metropolitan sunt asociate toate primăriile din județ, deci primarii ar trebui să fie primii care să știe și să fie preocupați de ce se întâmplă cu gunoaiele Clujului.

Consilierul județean USR Cluj adaugă aici ca o concluzie faptul că dacă dacă întrebi Supercom de ce nu funcționează sistemul sau de ce mărește tarifele, îți spune că nu e gata CMID-ul și că trebuie să ducă gunoiul la RADP unde trebuie să plătească. Dacă întrebi Consiliul Județean de ce nu e gata CMID-ul, te trimite la RADP. Dacă întrebi Primăria Cluj-Napoca (care are în subordine RADP) te trimite la județ, pentru că județul se ocupă de gunoaie.

Mai mult decât atât, Sălăgean spune că primăriile dau vina pe ADI pentru majorările de preț, însă primăriile sunt cele care formează ADI.

„Primăriile dau vina pe ADI pentru majorările de preț, deși ele sunt cele care formează ADI.

N-am zis nimic de reciclabile ca să nu complic și mai mult povestea.

Astea sunt motivele pentru care ne trimit de la unul la altul, pentru că sunt atâția actori implicați, încât răspunderea se disipează. Iar cetățenii trebuie să plătească fără prea multe întrebări sau pot să-și irosească timpul încercând să afle cine e responsabil pentru haosul din sistemul de management al deșeurilor.

Eu am un răspuns simplu: TOȚI ce de mai sus!” – Cătălin Sălăgean, consilier județean USR Cluj.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

1 Comentariu
Cele mai noi Cele mai vechi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 75 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj
Comentarii recente
AdSense grafic right 2