Septembrie este tot mai aproape și aduce stres, confuzie și frustrări printre părinții care nu știu ce se va întâmpla cu educația copiilor lor în următorul an școlar. Dar iată că în principiu s-a făcut lumină odată cu declarația șefului Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Marinela Marc.
”Am avut videoconferințe cu directorii și le-am solicitat să analizeze la nivelul fiecărei unități o variantă viabilă de desfășurare a cursurilor cu această măsură de distanțare de un metru între elevi, să vadă dacă elevii pot să vină cu toții la școală, dacă au nevoie de două schimburi, dacă au toată infrastructura și logistica necesară pentru varianta hibrid, o parte la școală, o parte online. Le-am cerut însă tuturor să excludă varianta învățământului exclusiv online.
Din analiza proiectului fiecărei școli am ajuns la concluzia că în proporție de 50 la sută se poate desfășura învățământ la fața locului, asta înseamnă 101 școli, majoritatea din mediul rural, în timp ce pentru varianta hibrid am identificat 109 școli.
Le-am cerut tuturor să găsească soluții pentru ca elevii din ciclul primar să vină integral la școală, să discute cu învățătoarele și să accepte două schimburi, acolo unde nu încape integral clasa în sală datorită măsurilor de distanțare. Un lucru similar se va întâmpla și pentru clasele a VIII-a și a XII-a, unde elevii vor veni zi de zi la școală. Pentru clasele intermediare V-XI, acolo se va merge integral la școală acolo unde spațiile vor permite acest lucru, unde sunt efective mari se va merge pe varianta hibrid, jumătate la școală și cealaltă online acasă timp de o săptămână. Avem însă și unități școlare din Cluj-Napoca cu spații generoase, care au decis să aducă integral la școală copii, cum sunt școlile Nicolae Iorga, Titulescu, Dârjan sau Goga, dar și un liceu, Liceul Tehnologic nr.1.
Primăria a venit în sprijinul școlilor pentru a se dota pentru acest tip de învățământ, astfel încât să ne asigurăm că în fiecare clasă există strictul necesar în acest sens: un laptop, un calculator, camere web, microfoane etc. Orarul va fi definitivat la 1 septembrie, astfel încât totul săfie pregătit și să nu conteze că stăm în clase sau stăm acasă, să nu mai fim în situația de a ne adapta din mers, să trimitem sms-uri cu temele pe grupuri de watsap. Practic, în municipiu avem toate condițiile pentru a ne desfășura activitatea în mod normal, chiar dacă vorbim de varianta hibrid.
Am cerut primăriei sprijin pentru dezinfectarea curților școlilor, pentru că în interior acest lucru se va face de către personalul acestora. În toate școlile veți găsi gel dezinfectant, veți găsi măști, tot ce este necesar pentru a ne desfășura activitatea în mod normal.
Părinții nu trebuie să aibă nicio emoție. Mesajul este clar: școala va începe pe 14 septembrie. Eu spun că trebuie să gândim în interesul copiilor, iar acesta este un acces la un proces didactic normal, față în față cu cadrul didactic, cu ceilalți colegi și doar în condiții excepționale, dacă pandemia va conduce la măsura suspendării cursurilor într-o școală sau localitate unde apar cazuri mai multe de infectare, o vom face pe o perioadă determinată. Sper însă să nu ajungem aici, pentru că nu e benefic pentru nimeni”, a spus Marinela Marc, șeful Inspectoratului Școlar Județean Cluj.
Pe scurt, se încearcă evitarea abordării 100% online iar fiecare școală are posibilitatea de a alege varianta cea mai bună pentru a funcționa. Școala trebuie să aibă suficient loc pentru elevi ca să păstreze distanța de 1 metru, iar aceștia cel mai probabil că o să poarte măști.
Situația grădinițelor nu este deloc diferită.
”Am discutat cu directorii acestora și am stabilit ca prioritate grupa mare, copii să vină la grădiniță, pentru că îi așteaptă școala în anul următor. Dacă nu e posibil acest lucru cu toată grupa, să încerce desfășurarea activităților didactice în două săli separate într-un program semi-prelungit oarecum, iar ceilalți, fie prin rotație, la înțelegere cu părinții. Vreau să vă spun că pe perioada verii a fost un mare tam-tam cu deschiderea grădinițelor, am făcut investiții, analize, ca să vedem că pînă la urmă foarte puțini părinți și-au dus copiii la grădiniță.
Uite că sunt soluții în caz de nevoie, cu bunici, cu unul din părinți acasă, o să vedem cum va fi. Că sunt părinți care se tem să-și ducă copiii la școală, așa vor fi și părinți care se vor teme să-și ducă copiii la grădiniță. Fiecare unitate va discuta cu părinții și se va găsi soluția cea mai bună pentru copii”, a mai spus Marinela Marc.
Un lucru este cert, educație trebuie să continue, iar școlile să depune eforturi pentru a optimiza și eficientiza acest lucru în contextul pandemiei.
sursa: https://transilvaniareporter.ro