Salina Turda: Sala Crivacului și povestea extragerii sării (VIDEO)

Sala-Crivacului2

Înainte de a intra în adâncurile Salinei, există câteva încăperi spectaculoase pe lângă care nu puteți trece nepăsător. Printre acestea se numără și Sala Crivacului, o încăpere octogonală, în care este montat un troliu cu ax vertical cunoscut sub denumirea de „crivac” sau „gepel” .

Poate vă întrebați ce este atât de spectaculos la această încăpere. Ei bine, aici, în sala Crivacului, după ce afli povestea extragerii sări, parcă poți auzi copitele cailor și vocile „mileriștilor” sau „rotarilor” care se ocupau de încărcarea sării în vasele de extracție și a „ghepeliștilor, cei care mânau caii care antrenau crivacul.

Șe știe că acest utilaj de extracție, crivacul, era acționat prin forța cailor și servea pentru transportul pe verticală a sării exploatată din mina Rudolf, de la nivelul vetrei acestei mine până la nivelul galeriei de transport, prin intermediul puțului de extracție situat în camera vecină.

Se mai știe că pentru fiecare braț al Crivacului erau pregătiți, cu schimbul 1 sau 2 cai. Aici, singura sursă de lumină erau torțele și, din cauza iluminării slabe și a mișcării circulare, caii orbeau în scurt timp – doar 2 săptămâni – de la ieșirea din Salină.

Un alt lucru de senzație este că piesele de metal al crivacului din Salina Turda sunt realizate la aceeași fabrică din România – Reșița în care a fost produs fierul din care este construit tot Turnul Eiffel.

Crivacul a fost construit în 1881 și este singurul utilaj de acest tip din toate salinele din Europa care este conservat în locul în care a funcționat.

Te rugăm să accepți cookie-urile YouTube pentru a viziona acest video. Acceptând, vei avea acces la conținutul video de pe canalul YouTube al TurdaNews, care este un serviciu oferit de o terță parte.

YouTube – politica de confidențialitate 

Dacă accepți, opțiunea ta va fi salvată și pagina se va reîncărca cu noile setări.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole:

firma de top