Revista presei locale

nello construct

O rubrică cu care vă veţi întâlni săptămânal îşi face debutul în această seară. „Revista presei locale” răsfoieşte paginile celor două săptămânale locale, Jurnalul de Arieş şi Ziarul 21, indicându-vă ce ar fi interesant de citit. Dacă e cazul, bineînţeles. „Revista presei locale”, în formatul TurdaNews, îşi propune să evidenţieze articolele (informaţiile) mai importante, să facă eventuale comparaţii între informaţiile difuzate şi să critice, atunci când e de criticat ceva referitor la modul de prezentare jurnalistică a informaţiei. Astfel, ne propunem să promovăm profesionalismul în presa locală.

Jurnalul de Arieş din această săptămână a deschis ediţia cu articolul „Poezie cu rimă de motoare turate”, care face referire la întâlnirea motocicliştilor care avusese loc nu în săptămâna precedentă, cum s-ar putea aştepta un cititor neavizat, ci… în cea de dinainte! Un alt articol, semnat Marian Oprea, face referire la o şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor Companiei de Apă Arieş, care nu s-ar fi ţinut. Toate bune şi frumoase, numai că deşi articolul se lăfăie pe o pagină întreagă, este „scăpată” tocmai informaţia importantă: că şedinţa a avut loc, în cele din urmă, şi că Alexandru Sabău a fost ales director al Companiei de Apă Arieş! O informaţie care n-a fost dată nici de cei de la Ziarul 21…

Dialog Ionel Ignat – Ucu Florea, în Jurnalul de Arieş

Însă, în cazul Jurnalului de Arieş este de-a dreptul hazliu dialogul care are loc între redactorul şef Ionel Ignat şi managerul publicaţiei, Ucu Florea. În timp ce Ionel critică de mama-focului „pupincuriştii”, susţinând că „în afară de ziarul nostru, doar bătrânul Hălăştuan mai „muşcă” în stânga şi-n dreapta”, Ucu scrie critic, câteva pagini mai încolo, despre „atacurile lui Emil Hălăştuan la adresa primarului Tudor Ştefănie”, anulând aura pe care vrea să şi-o contruiască Ionel. Că, deh, probabil Ionel nu ştie că 50% din acţiunile de la Jurnalul de Arieş sunt deţinute de Bacso Georgeta, care este angajată la Teatrul Municipal, unde director este fostul şef de campanie electorală al PD-L-ului, Narcisa Pintea. Care apare şi ea prin paginile ziarului, la articolul „Teatrul turdenilor”.

În rest, articole fără „nerv”, cu informaţii generaliste, cu excepţia paginilor de sport, care conţin mai multe informaţii, comparativ cu Ziarul 21. Sau a articolului care face referire la absenţa şomerilor, scris de Zamfir Pop, care precizează că rata şomajului este de doar 3,8% în municipiul Turda.

Emil Hălăştuan face un „ghiveci” dintr-o informaţie

Ziarul 21 are mai multe informaţii locale. „Deschiderea” ziarului este dată de un articol-şoc: „Consiliul Local Turda, ameninţat cu dizolvarea”. Din păcate, deşi Emil Hălăştuan susţine că „asupra Consiliului Local planează pericolul dizolvării”, acest pericol pare să fie tot atât de imediat precum este pericolul ca Hălăştuan să înnebunească. Totuşi, articolul conţine unele informaţii interesante, dar care, din păcate, sunt făcute „ghiveci”, astfel că un cititor neavizat n-a înţeles mare lucru. Până la dizolvarea Consiliului e cale lungă, însă ceea ce au scăpat ambele publicaţii este următorul fapt: o hotărâre atacată în contencios nu poate fi pusă în aplicare, situaţie care la Turda se pare că s-a produs (vezi schimbarea lui Săveanu).

Ziarul 21 are mai multă informaţie locală

Ziarul 21, spre deosebire de Jurnalul de Arieş, dă un ton critic maşinaţiunilor puse la cale pentru schimbarea directorului de la Compania de Apă, Sorin Săveanu. Titlul „Înlocuirea lui Săveanu, o făcătură grea” vorbeşte de la sine. Alte câteva articole fac referire la şedinţa Consiliului Local Câmpia Turzii, de care colegii de la Jurnalul de Arieş n-am amintit (de ce, oare?!) şi la cea de la Mihai Viteazu (din nou „exclusivitate”). Un articol important, ca informaţie, face referire la o catastrofă ecologică care ar fi avut loc pe Arieş. Emil Hălăştuan scrie că directorul Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarior Sportivi Turda, Marius Maşca, a declarat că din Arieş au dispărut toate speciile de peşte, din cauza unei poluări provenite de la Valea Şesei, în intervalul 16-19 iulie.

O altă informaţie interesantă, oferită publicului de Lucia Golfin, face referire la situaţia unor clădiri ale Liceului Pavel Dan din Câmpia Turzii, aflate în faza de răscumpărare. Din păcate, informaţia este prezentată la modul sec, fără a se intra în amănuntele „afacerii”.

Pentru Ovidiu Pop, hârtia igienică nu s-a terminat!

Însă, cel mai hazliu articol, dacă e să ne referim la nerespectarea minimelor reguli jurnalistice, este oferit de Ovidiu Pop, care ne vorbeşte de Festivalul Peninsula şi ce-a păţit el pe acolo. Fiind vorba de un săptămânal local, cititorul ar fi tentat să se ia cu mâinile decap că a ratat un astfel de festival, care o fi fost în Turda sau Câmpia Turzii. Pentru că, asta-i faza cea mai tare: Ovidiu Pop a făcut referire la festival pe o pagină întreagă, dar nu a menţionat unde a avut loc! Pentru cei care au citit articolul şi au fost tentaţi să-şi smulgă părul din cap, precizăm că locaţia a fost… Târgu Mureş! Şi dacă vă întrebaţi care-i legătura cu Turda sau cu un ziar local de la noi, vă răspund că… habar n-am! În fine, informaţia locală interesantă se cam gată pe aici. De fapt, mai dinainte, dar am ţinut să amintesc şi de articolul lui Ovidiu Pop. Că, deh, „jurnalistul” remarcase că nu s-a terminat hârtia igienică în toaletele ecologice, aşa ca în alţi ani, ceea ce m-a pus serios pe gânduri. Oare de ce-o fi ţinut minte acest „amănunt” Ovidiu Pop?!

OFERTĂ SPECIALĂ: Comandă de pe quickmobile.ro (telefoane mobile, tablete, accesorii și gadgeturi), iar la prețul special se mai adaugă o reducere de 3%, folosind Codul QUICK818. Codul se folosește în coșul de cumpărături înainte de finalizarea comenzii.
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 46 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Ultimele articole:

Ne urmăresc pe rețele sociale: