2020 11 18 Turda News

Remus Lăpușan: Venitul minim de criză este soluția PRO România pentru fiecare român

Domnule Lăpușan, dvs. deschideți lista de candidați ai PRO România pentru Camera Deputaților. Suntem în fața unei situații fără precedent. Zi de zi mor zeci de români și alții câteva mii sunt îmbolnăviți cu noul coronavirus. Cu toate acestea, partidele politice vor în continuare să organizeze alegeri. Nu credeți că sunteți cumva în contratimp cu ceea ce se întâmplă în mod real în societate?

Foarte bună întrebarea, aveți perfectă dreptate. Zi de zi asistăm neputincioși cum acest inamic nevăzut – coronavirusul – afectează tot mai mulți români, fiecare avem deja în anturajul propriu persoane infectate. Avem localități carantinate, avem o rată mare de răspândire la mia de locuitori, și cu toate acestea Guvernul continuă să le ceară românilor să iasă la vot în 6 decembrie. Noi, cei de la PRO România, am spus de nenumărate ori că nu este bine ce se întâmplă, dar PNL și PSD ascultă doar de propriile interese: PNL vrea să pună mâna pe guvernare încă 4 ani, cu orice preț, și în mod paradoxal și PSD vrea același lucru – tot PNL să vină la guvernare, pentru ca peste încă 4 ani să aibă ei din nou șansa să câștige, călcând peste cadavrul PNL. Ei bine, noi vrem să rupem acest cerc vicios. Cred că la ora actuală suntem singurul partid care chiar se gândește la oameni, și asta se vede prin măsurile pe care ni le asumăm să le luăm pentru ca noi toți, persoane fizice sau firme, mici producători, orășeni sau locuitori din mediul rural, să trecem cu bine peste această perioadă de criză. 

Concret, care sunt pașii pentru depășirea situației în care ne aflăm?

În primul rând, trebuie să avem grijă de sănătate. Acum s-au luat măsuri doar pe jumătate: suntem într-un fel de stare de urgență mascată – folosim declarații pentru deplasările nocturne, sunt localități carantinate, măștile sunt obligatorii în toate spațiile, restaurante și cinematografe închise, dar încă nu avem un program coerent de testare în masă a populației. Acesta este primul lucru pe care vrem să îl facem, să asigurăm testarea gratuită pentru fiecare român, și apoi putem lua măsuri mult mai eficiente, pentru că știm exact cu ce ne confruntăm. Acum nu mai avem proceduri clare de testare: contacții direcți de exemplu nu mai sunt testați în mod obligatoriu. 

Apoi, pe perioada crizei, trebuie să asigurăm o sursă minimă de venit pentru fiecare român – venitul minim de criză, care va fi alocat în funcție de veniturile personale, până la concurența sumei de 2.000 lei pentru persoanele singure, respectiv 1.500 lei pentru fiecare membru al familiei, dar nu mai mult de 4.500 lei/familie. Adică dacă de exemplu avem un pensionar cu pensia minimă de agricultor, noi venim și îi dăm în completare, pe lângă pensie, până când ajunge să încaseze 1.500 lei în total. Sunt foarte mulți români care au rămas fără loc de muncă în această perioadă, sau au veniturile diminuate, pentru că și firmele sunt în mare dificultate, mai ales cele din domeniul HORECA, turism, dar vorbim și de angajați la stat – cum ar fi actorii de exemplu. 

Pentru firmele mici și mijlocii, ne-am gândit la un set de măsuri de sprijin economic de criză, cum ar fi reduceri ale TVA-ului, anularea unor obligații fiscale, acordarea unor granturi guvernamentale. 

Nicio categorie de populație nu trebuie lăsată în urmă!

Cum comentați ce s-a întâmplat la Spitalul Județean din Piatra Neamț? Credeți că Guvernul Orban ar trebui să demisioneze?

Sunt foarte multe lucruri de spus referitor la acest subiect. Tragedia de la Piatra Neamț scoate din nou în evidență cât este de fragil sistemul nostru sanitar. Sincer, nu mai era nevoie de confirmări, vedem asta zi de zi începând din martie, de când s-a declanșat pandemia. Am știut că vine valul 2 de îmbolnăviri, am avut o vară întreagă la dispoziție să ne pregătim, am văzut la Suceava ce înseamnă să ai manageri de spitale numiți politic, și cu toate acestea, Guvernul nu a făcut nimic. La spitalul din Piatra Neamț, managerul fusese numit în urmă cu câteva săptămâni de către președintele Consiliului Județean care vine din PSD, ca un fel de recompensă că nu a fost lăsat de ANI să candideze la alegerile locale. Nu e vinovat direct de incendiu, dar ancheta a scos la iveală multe nereguli procedurale, unde s-au închis ochii. 

Legat de partea cu demisia guvernului, pot spune doar atât: în 2015, imediat după incendiul de la Colectiv, Victor Ponta și-a dat demisia din funcția de premier fără să fie nevoie să i-o ceară cineva în mod direct, a fost un gest de onoare și de responsabilitate morală!

Comentarii

ULTIMELE articole: