211337685 808402533212640 2751678172833880178 n

Probleme cu colectarea deșeurilor, de la preluarea serviciului de către Supercom?!

De la 1 iunie 2021, nu mai există firme locale în zona Turzii care să presteze activitatea de colectare a deșeurilor menajare de la populație (Prival la Turda, Compania de Salibritate la Câmpia Turzii, Eco 5 Ardeal în zona Mihai Viteazu etc), noua firmă care a preluat această activitate, la nivel regional, fiind Supercom SA.

Dacă până la 1 iunie, firmele care prestau această activitate o făceau în baza unei relații contractuale cu administrațiile locale (Turda, Câmpia Turzii, comunele din zonă), Supercom SA prestează activitatea în baza unei relații contractuale la nivel județean, prin Consiliul Județean Cluj, care a organizat licitația regională pentru perestarea serviciului de colectare deșeuri menajere. Practic, licitația a fost o consecință firească a unui proiect european implementat la nivel județean, prin asocierea unităților administrativ-teritoriale din județ, într-un ADI (asociație de dezvoltare intercomunitară) denumit Eco-Metropolitan Cluj. În baza acestui proiect, serviciul de colectare a deșeurilor menajare se organizează la nivel județean, firma de colectare beneficiind de CMID (centrul integrat de management al deșeurilor), acolo unde se depozitează toate gunoaiele menajere din județ (”groapă de gunoi” nou realizată, pe bani europeni, cu protecție ecologică).     

TurdaNews a mai scris multe știri despre implementarea acestui proiect, în ultimii ani.

De la implementarea noului sistem de colectare a deșeurilor menajere, cu noua firmă, s-au produs și unele disfuncționalități. Cam în toate localitățile. 

La Câmpia Turzii, bunăoară, primarul Dorin Lojigan a explicat că nu se mai colectează deșeurile vegetale, cum să făcea înainte cu Compania de Salubritate SA (care era o societate a administrației locale), ci pentru acest serviciu trebuie contactată noua firmă și… plătit separat! Pentru că este vorba despre un serviciu care nu se încadrează în colectarea deșeurilor menajare (la fel și în alte situații, cu alte deșeuri non-menajere).

Citește și:

Cum poți scăpa de deșeurile vegetale sau alte deșeuri care nu sunt incluse în contractul cu noua firmă de salubritate! (VIDEO)

Probleme au apărut și la Turda. Dacă în unele zone de blocuri, unii remarcau că noua firma colectează deșeurile menajere și de mai multe ori pe zi, alții au remarcat că sunt zone de containere ”uitate” de la colectare. 

Dorel Mihășan, un turdean cu simț civic și numeroase postări pe contul său de Facebook prin care atrage atenția autorităților asupra unor probleme, a sesizat o situație concretă, respectiv o zonă de tomberoane din apropierea podului peste râul Arieș (Micro 2)

”Asa arata tomberoanele cu gunoi, nepreluate de catre noua firma (…).

La firma Prival, era un cetatean cu bicicleta, care venea de mai multe ori pe zi si matura si aduna gunoiul de pe jos, punandul in tomberoane, dupa care fotografia zona pentru a avea dovada ca a curatat gunoaiele din jurul tomberoanelor.

Acum e altfel. Este mult mai murdar decat era inainte, prin zonele unde sunt puse tomberoanele pentru selectarea gunoaielor.”, a sesizat Dorel Mihășan. Evident, situația nu se poate generaliza, însă exemplul concret merită să fie luat în seamă.

Oamenii sunt debusolați și destul de confuzi. Nimeni nu știe care-i treaba cu noua firmă, cum primesc facturile, mai ales că nu au încheiat niciun contract până acum (majoritatea), unde se pot plăti facturile, unde se pot sesiza diversele probleme și alte informații de tip relațional între cetățean și firma de salubritate, care apar sau pot apare pe parcurs.

Siteul Supercom SA apare ”în construcție” (la adresa www.supercom.ro). Administrațiile locale au făcut unele informări despre noua relație și noul operator de salubritate. În zona rurală, majoritatea au anunțat noul program de colectare. În mediul urban, la Câmpia Turzii s-a făcut o informare mai succintă, despre ceea ce înseamnă relația cu noul operator (valabilă și pentru Turda, că suntem ”în aceeași oală”). 

Citește și:

Din luna iunie, Câmpia Turzii are un nou operator de salubritate

Pentru cei interesați, datele de contact ale noii firme de salubritate sunt:

CONTACT SUPERCOM:

0264954

cluj@supercom.ro

Pentru cei interesați de proiectul județean, implementat prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ECO-METROPOLITAN Cluj, mai multe detalii se pot afla de aici:

http://www.ecometropolitancluj.ro

De asemenea, ce e bine de știut e faptul că noile tarife sunt, în general (spun ”în general” pentru că fiecare localitate a avut propriile tarife, iar acum este vorba despre tarife aplicate la nivel regional, urban/rural), mai mici decât cele practicate până la 1 iunie 2021.

Noile tarife aplicate de Supercom SA (rezultate și ca o consecință a licitării serviciului de colectare a deșeurilor menajere, la nivel județean/regional), valabile pentru zona Turzii, sunt:

Mediul urban – persoană/lună:

  • colectarea deșeurilor reciclabile: 1,81 lei
  • colectarea deșeurilor reziduale: 3,76 lei

Mediul rural – persoană/lună:

  • colectarea deșeurilor reciclabile: 1,48 lei
  • colectarea deșeurilor reziduale: 2,61 lei

*Nu s-a precizat dacă aceste tarife includ TVA sau nu, părerea mea fiind că nu includ TVA (19%).

Comentarii

ULTIMELE articole: