nello construct

Peste 150 de elevi clujeni iau burse de merit deși au note mediocre la învățătură

Demnitarii și-au dat seama ce gafă au făcut și încearcă acum să repare „busuiocul”. Este vorba despre criteriile de acordare a burselor de merit pentru elevi.

Mai exact nu se mai ține cont de performanțele școlare și primesc burse de merit și elevii cu note mediocre și cu medii foarte mici.

Bursa de merit este în valoare de 450 de lei. Până la intrarea în vigoare a noii legi a educației preuniversitare, doar elevii care aveau peste 9,50 primeau bursă de merit. Situația de acum a fost aspru criticată de societatea civilă, dar și de politicieni.

Spre exemplu în județul Cluj, sunt 156 de elevi cu media sub 5 care primesc lunar bursă de merit în valoare de 450 de lei în acest an școlar.

În anul şcolar 2023-2024 se acordă bursă de merit unui număr de 15.725 elevi, din numărul total de 108.075 elevi din judeţul Cluj, relatează stiridecluj.ro 

Acum, primesc bursă de merit toți elevii care au peste 9,50, dar și primii 30% dintre elevii din fiecare clasă, indiferent de nivelul colectivului. Astfel, s-a ajuns la situații paradoxale. Anul acesta avem și elevi care au medii mai mici de 5 și care primesc această bursă de merit. Inclusiv elevii care au media sub 2 pot primi bursa de merit dacă se încadrează la cei 30% dintre „primii” elevi ai clasei conform reușitei școlare.

Între timp, ministrul educației Ligia Deca spune că situația se va remedia, dar nu imediat…

„Cazurile elevilor care iau bursă de merit cu media sub 5 vor fi corectate în metodologie în viitor și trebuie să vedem ce propuneri primim de modificare”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, pentru TVR.

Anterior, Ligia Deca a declarat că “problema nu este neapărat bursa de merit, ci cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o nota de trecere”, fără a oferi o soluție pentru aceste cazuri.

„Nu ne dorim să avem burse de merit care să fie acordate pentru medii sub baremul de trecere și trebuie să vedem dacă filozofia impune un prag de medie sau pur și simplu vorbim despre o reseparare a burselor de studiu față de bursele de merit sau le numim burse de progres educațional, cu un barem minim de medie, dar care să stimuleze exact asta, progresul școlar, pentru că de asta avem nevoie. La un procent pe care îl știm din PISA, de 44% copii de 15 ani analfabeți funcțional, avem nevoie de o intervenție pe media de elevi” spune Deca.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

1 Comentariu
Cele mai votate
Cele mai noi Cele mai vechi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 49 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Ultimele articole:

Ne urmăresc pe rețele sociale: