marian morar
m install
nello construct

Festivalul de folclor de la Câmpia Turzii, între ”cele mai reprezentative ansambluri folclorice” și ”festival second” (VIDEO)

zamblau eugen

Festivalul de folclor de la Câmpia Turzii – ”Flori de pe Arieș”, ediția XII, s-a desfășurat în special cu contribuția ansamblurilor folclorice locale (Ardeleana, Mugurelul, Tulipan Neptanceguttes), la care s-a mai adăugat formația de dansuri populare din Urca și două ansambluri folclorice care au figurat ca ”invitați speciali”: Ansamblul Folcloric ”Romanați” din Caracal și Ansamblul ”Doina Costeștilor” din Botoșani.

Prin cântec, dans şi reprezentaţii de artă populară, festivalul promovează frumuseţea, unicitatea fiecărei regiuni, în vederea păstrării identităţii socio-culturale. 

Festivalul ”Flori de pe Arieş” este o adevărată sărbătoare a cântecului şi dansului popular, care se remarcă prin originalitate şi tradiţii, transmise din generaţie în generație prin intermediul artei spectacolului, au precizat organizatorii.

Totuși, prezența scăzută și absența unor ansambluri din străinătate, a generat o dispută politică, reprezentanții PSD acuzând că organizarea a fost de tip ”festival second”.

”Festivalul de folclor „Flori de pe Arieș” aflat la cea de-a XII-a ediție a oferit astăzi un purpuriu de obiceiuri tradiționale a jocului și portului popular.

Am avut ocazia să vedem şi să aplaudăm cele mai reprezentative ansambluri folclorice din regiunile istorice din România.

Vă felicit pe toţi pentru prestaţia din această seară şi vă doresc ca performanţa la care aţi ajuns să vă definească.”, a spus viceprimarul municipiului, Robert Szabo.

De partea cealaltă, opoziția nu a ratat ocazia de a critica modul de organizare al acestui festival, considerând că administrația locală a transformat un festival internațional într-un ”festival second”.

”De la început îi felicit pe copiii de la ansamblurile folclorice participante si bineînțeles pe instructorii coregrafi si pe părinți care întodeauna își dau silința si priceperea pentru ca totul să fie la înălțime. 

Nu pot spune același lucru factorilor decidenți din primarie care încă odată au demonstrat ca actul cultural este o ,,prioritate second”, desi termenul este forțat si paradoxal el totuși reflectă realitatea. De ce? Pentru că au reușit sa facă dintr-un festival internațional de folclor un festival interjudețean. Prezenta a fost pe măsură.”, a comentat consilierul PSD, Petre Pop.

Totuși, dincolo de polemicile politice, trebuie remarcat că aleșii locali (consilierii locali) au lipsit de la tradiționala paradă a portului popular. Dacă o parte dintre reprezentanții PNL, în frunte cu primarul Dorin Lojigan, au o ”scuză”, fiind prezenți la congresul de alegere al viitorului lider al PNL, care s-a ținut la București, ceilalți au absentat ”in corpore”, inclusiv reprezentanții PSD, care apoi au criticat pe rețelele de socializare modul de organizare.

Din partea administrației locale au fost prezenți viceprimarul Robert Szabo, directorul executiv Irina Munteanu și șeful Serviciului Cultură, Lucia Golfin.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 75 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj
Comentarii recente

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2