marian morar
m install
nello construct

Dosarul ”Jaf la Zoo Turda”: Primăriei Turda nu i s-au acceptat sumele solicitate în urma falimentului Benzot Har!

zamblau eugen

TurdaNews a reușit să obțină noi informații din Dosarul ”Jaf la Zoo Turda”, despre care am scris până acum de nenumărate ori, dezvăluind ”caracatița” inetreselor care s-au ascuns în spatele dispariției a milioane de lei, bani care ar fi trebuit să se transforme în lucrări pentru finalizarea acestei investiții, care de câțiva ani a fost abandonată, cu circa 60-70% din lucrări executate.

Practic, este vorba despre faptul că Primăria Turda a încercat să se înscrie la masa credală a societății Benzot Har (care a câștigat licitația pentru realizarea lucrărilor), cu suma de 1.312.241,20 lei. Primăria motiva că această sumă se poate recupera, după ce Curtea de Conturi a descoperit o ”gaură” de circa 1,8 milioane de lei, bani plătiți pentru lucrări neexecutate.

TurdaNews a dezvăluit informații concrete despre acest ”jaf” în mai 2014, după ce am obținut date concrete din raportul Curții de Conturi, care nu a fost niciodată dat publicității și care a fost ascuns de ochii opiniei publice.

Citește și:

PREJUDICIU la bugetul local Turda: peste 31 de MILIARDE de lei vechi! Vezi detalii despre JAF!

În octombrie 2013, primarul Tudor Ștefănie a vorbit pentru prima dată de aceste sume, făcând referire la raportul Curții de Conturi, însă refuzând să-l prezinte public.

Cu acea ocazie, Tudor Ștefănie a amintit și de ”acceptarea la plată a unor cantități de lucrări mai mari decât cele executate, în valoare de 1.847.000 lei”, către Benzot Har SA, pentru lucrări la parcul zoologic Turda.

La acea vreme, primarul a încercat să îndulcească cele constatate de Curtea de Conturi, menționând că ”s-a trecut la inventarierea situaţiilor existente la grădina zoologică şi că firma respectivă este în lichidare juridică, iar administraţia locală se va înscrie la masa credală”. Ulterior, însă, Primăria Turda nu a mai prezentat nici o concluzie privind inventarul presupus a fi executat! Referitor la ”înscrierea la masa credală”, informația era doar pentru ”păcălirea” presei.

Citește și:

Primarul Ştefănie face mişto de consilierii locali: Să citească presa locală, dacă vreau să afle despre raportul Curţii de Conturi! (vezi lista neregulilor)

Asta pentru că înscrierea la masa credală începuse în septembrie 2012 (tabelul inițial cu creanțele, poate fi văzut în Buletinul Insolvenței, paginile 16-19, dând click AICI), după ce firma și-a anunțat insolvența în iunie 2012, imediat după ce a primit banii necuveniți de la Primăria Turda.

Ulterior, TurdaNews a demonstrat acest lucru, cu documente privind înscrierea la masa credală. În 3 august 2014, TurdaNews a publicat un articol în care dezvăluiam exact faptul că Primăria Turda nici măcar nu a fost înscrisă la masa credală, așa cum se spunea în octombrie 2013.

Citește și:

Deși s-a descoperit că a plătit 18 miliarde de lei vechi pentru lucrări neexecutate la Zoo Turda, Primăria nu face parte dintre cei prejudiciați!

La 2 zile după publicarea acestui articol, Primăria Turda a făcut solicitare pentru înscrierea la masa credală, pentru suma de circa 1.500.000 de lei. Ulterior, de câte ori se făcea referire la prejudiciul constata la Zoo Turda, primarul de la acea vreme, Tudor Ștefănie, invoca faptul că administrația locală s-a înscris la masa credală (pentru recuperarea acelor bani).

Însă, TurdaNews a descoperit recent că solicitarea Primăriei Turda, pentru suma menționată anterior, nu a fost acceptată! Informația apare în Buletinul Procedurilor de Insolvență, din 27 octombrie 2017, la pagina 9 (poți vizualiza Buletinul respectiv dând click AICI). Asta înseamnă că Primăria Turda nu va recupera nici un leu din insolvența Benzot Har!

Recent, noua administrație locală a obținut prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor la Zoo Turda, până la data de 31.12.2019. În mod normal, acestea trebuiau încheiate, după ultimul termen anterior acceptat, la 31.12.2017 (primul termen de finalizare a fost la finele anului 2012, iar de atunci s-au tot dat prelungiri, pentru ca mai apoi să apară la suprafață neregulile care se ascundeau cu aceste solicitări). În cazul în care noua administrație locală nu ar fi reușit prelungirea acesteui termen, bugetul local era pasibil de plata/returnarea a circa 8 milioane de lei, bani primiți până acum pentru realizarea investiției la Zoo Turda, rămasă neterminată! Practic, turdenii ar fi suportat returnarea tuturor banilor dață pentru realizarea Zoo Turda, iar investiția ar fi rămas nerterminată, în paragină.

Citește și:

A fost prelungit termenul de realizare a Parcului Zoologic Turda

TurdaNews a fost singurul organ de media local care a investigat toate dedesubturile legate de acest caz (în ciuda multiplelor amenințări de tot felul), pe care l-am intitulat Dosarul ”Jaf la Zoo Turda”. Conform unor ultime informații publicate de noi, în baza conexării unor date privind sumele care s-au cheltuit, precum și procentul de realizare al acestei investiții, ne-a rezultat un prejudiciu de circa 3 milioane de lei.

Citește și:

De la Zoo Turda au ”dispărut” 3.000.000 de lei!

După mai multe articole publicate de TurdaNews, de-a lungul anilor, DNA a descins la Primăria Turda în iulie 2016, ridicând documente privind neregulile de la Zoo Turda. Ulterior, Direcția Națională Anticorupție a confirmat pentru TurdaNews că există un dosar în lucru privind ”jaful” de la Zoo Turda.

”În cadrul dosarului având ca obiect suspiciunea săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, fals în declaraţii şi fals intelectual, presupus comise pe fondul şi în cadrul lucrărilor subprogramului „Extindere şi reamenajare parc zoologic şi de agrement Turda, judeţul Cluj”,  DNA – S.T.Cluj a dispus continuarea urmăririi penale faţă de mai multe persoane suspecte, între care nu se regăseşte şi fostul primarul al Municipiului Turda. Există o evaluare preliminară a prejudiciului, urmând a se statua asupra întinderii acestuia la finalizarea cercetărilor.

Alte detalii nu pot fi oferite, în acest moment, deoarece acestora le sunt incidente prevederile art. 12, alin.1, lit, e) din Legea 544/2001.”, ne-a comunicat DNA, în august 2017.

Citește și:

EXCLUSIV – În jaful de la Zoo Turda s-au identificat persoane suspecte de săvârșirea unor infracțiuni!

Printre cei care au ascuns jaful de la Zoo Turda se află și președintele Asociației T9, fostul candidat la Primărie, Andrei Suciu. Acesta a participat la un inventar în cadrul căruia a constatat că s-au plătit de la bugetul local mai multe lucrări neexecutate în realitate, ceea ce reprezenta fapte de natură penală, însă a refuzat să vorbească despre aceste informații, chiar și atunci când a fost pus față în față cu documentele semnate chiar de el!

Citește și:

VIDEO – S-au lămurit lucrurile: Pe Andrei Suciu (T9) nu-l interesează să afle vinovații jafului de la Zoo Turda! De ce oare?!

Ba mai mult, Andrei Suciu m-a dat în judecată, pretinzând daune de 10.000 de euro, pe motiv că aș fi scris ”articole cu conținut vădit defăimător, vulgar și neconform cu realitatea, prin care i-a adus o gravă atingere onoarei, demnității și reputației”. Procesul va avea primul termen peste câteva zile, la Judecătoria Turda.

După ce a depus cererea de chemare în judecată și după ce TurdaNews a prezentat TOATE dovezile privind implicarea sa (care pot fi citite pe îndelete la linkul de mai sus, cu mențiunea că Andrei Suciu a depus cererea de chemare în judecată la începutul verii, iar conferință de presă în care i-am prezentat, în premieră, actele semnate de el, a avut loc în august 2017), în sensul tăinuirii unor fapte penale, Andrei Suciu a dispărut din țară, reprezentanții Asociației T9 susținând că ”a plecat la lucru în străinătate”.

Citește și:

Andrei Suciu, fostul candidat la Primăria Turda, vrea 10.000 de euro de la Gelu Florea!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 75 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2