Primăria Câmpia Turzii tocmai a încheiat a doua etapă de implementare a digitalizării la nivelul instituției, atât în relația internă, cât și în relația cu cetățeanul.
Dincolo de beneficiile evidente ale unui proiect de acest gen, care facilitează interacțiunea cetățean-instituție, sunt și situații ilare.
Iar cea mai pregnantă este faptul că un cetățean care își face cont online, cu documente de identitate încărcate online pe serverul instituției și alte date transmise, nu-și poate valida contul decât dacă… se prezintă cu cartea de identitate la un ghișeu al Primăriei, pentru a-l ”verifica” un funcționar public! Iar asta se întâmplă în secolul XXI, când există deja semnătură electronică și validare a identității prin apel video securizat.
Și dacă tot vorbim despre semnătura electronică, să amintim și precizarea făcută de viceprimarul Sabin Ghemeș, care a explicat nivelul de ”digitalizare” în România: instituția primește o factură electronică (semnată electronic, ca atare, conform prevederilor/impunerilor legii), dar care apoi este listată, apoi semnată și ștampilată în mod clasic, apoi scanată și la final transmisă prin email la instituțiile centrale. Vă vine să credeți că așa funcționează ”digitalizarea” în România?!
Chiar și cu aceste neajunsuri, digitalizarea este un pas înainte. Pentru că permite accesarea unei platforme, din care apoi poți transmite diverse solicitări către administrația locală, în format electronic, fără să te mai deplasezi la instituție (pe lângă ”validarea” inițială).
Mai jos puteți viziona câteva explicații despre acest al doilea pas al implementării digitalizării în administrația locală din Câmpia Turzii: