m install
nello construct

Cetatea Trascăului, situată la nici o oră de Turda, este printre cele mai frumoase locații din Transilvania! (FOTO)

floris

Având în vedere că vremea bună continuă să țină cu noi zilele acestea, vă prezentăm una dintre cele mai frumoase locații din Transilvania, pe care meriă să o vizitați, mai ales dacă sunteți iubitori de drumeții!

Situată la nici o oră distanță de Turda, Cetatea Trascăului din județul Alba este considerată ca fiind una dintre cele mai frumoase locații din Transilvania.

Mai mult, se spune că cetatea oferă o experiență unică celor pasionați de drumeții, fiind unul dintre cele mai vechi monumente arhitecturale, păstrate până în prezent pe meleagurile Transilvaniei.

Istoria Cetății Trascăului

Cetatea Trascăului, situată la vest de satul Colțești și la cca 5 km sud-vest de comuna Rimetea, județul Alba, a fost construită în jurul anilor 1296 de vice-voievodul Thorotzkay din Trascău, ca cetate locuibilă și de refugiu.

A fost ridicată cu premeditare pe vârful abrupt al unei klippe calcaroase, în urma invaziei tătare din anul 1241, când au fost produse pagube însemnate localităților Trascău și Sângiorgiu.

Pe turnul nordic, înalt de aproximativ 20 m, se păstrează o inscripție care menționează ca familia Thorotzkay a construit castelul în secolul al XIII-lea.

Inscripția de pe placa veche de piatră: Cetatea familiei Thorotzkay. Construită de Thorotzkay Illés, vice-voievodul Ardealului, la finele secolului al XIII-lea. Arsă de trupele generalului Tiege în 1703. Acest panou s-a executat în anul 1832.

În anul 1470 cetatea a fost confiscată de regele Matia Corvin și dată voievodului Transilvaniei. În 1510 a revenit nobililor de Trascău, iar în 1514 a fost devastată de țăranii conduși de Gheorghe Doja.

Opunându-se anexării Transilvaniei de către Casa de Austria în cadrul revoltei Curuților, familia nobililor de Trascău  a fost eliminată de pe scena istoriei, odată cu cetatea lor, distrusă în anul 1703 de către trupele imperiale austriece conduse de generalul Tiege.

Azi se mai păstrează o bună parte din zidurile incintei și cele două turnuri laterale.

La mai puțin de patru kilometri de castel, pe dealul Rîmeți, a fost construită încă o fortificație identică, din care acum mai există doar urme vagi, având același scop, de supraveghere și apărare a populației din zonă și a căii comerciale care traversează valea, de atacurile migratorilor.

Cetatea este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Alba elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național din România în anul 2010.

Cum ajungem la Cetatea Trascăului?

Pe drumul ce porneşte dinspre Rimetea şi merge către Aiud se ajunge în satul Colţeşti, iar de aici și până la cetate, distanţa poate fi parcursă pe jos în aproximativ o oră. De asemenea, traseul este unul ușor de parcurs, însă există și un urcuș abrut care este mai scurt, dacă vrei să mergi drept spre cetate, însă este mai dificil.

Cetatea Trascăului, cunoscută și sub denumirea de Cetatea Colțești, este situată la o altitudine de 740 de metri, ceea ce îți va oferi vederi către Colții Trascăului și Piatra Secuiului, dar și către Depresiunea Trascăului – satele Rimetea și Colțești şi culmile înconjurătoare.

De sus, punctele de belvedere sunt impresionante şi poate fi observată toată regiunea.

Istoricii consideră că Cetatea Trascăului este cea mai veche construcție din Transilvania care poate fi observată și astăzi, iar partea și mai bună e că se află la doar 50 de minute de Turda.

 

Traseu Cetatea Trascaului - Coltesti • Razvan Andrei

Foto: instatravel.ro și Răzvan Andrei

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 55 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Comentarii recente

Ultimele articole: