m install
nello construct

Cât de patrioți suntem? 20% dăm bir cu fugiții din țară în caz de război!

floris

Dacă România ar fi atacată, aproape 20% dintre români ar emigra, în timp ce mai mult de jumătate dintre români consideră că Rusia reprezintă un pericol pentru România, potrivit unui sondaj INSCOP.

Un sfert dintre respondenţi cred că România ar trebui să iasă din Uniunea Europeană şi aproape 20% se pronunţă în favoarea ieşirii din NATO, în timp ce peste 50% au o părere bună despre faptul că NATO şi SUA trimit mai multe trupe în România, arată datele sondajului realizat de INSCOP la comanda New Strategy Center, relatează monitorulcj.ro

Atitudine personală în cazul unui război

În cazul unui război în care Romania ar fi atacată, 50.5% dintre români declară că ar lupta să-şi apere ţara, 11.8% spun că s-ar ascunde până trece războiul, iar 19.4% că ar emigra. 5.6% declară că şi-ar scoate un certificat medical ca să fie inapţi de luptă. 4.7% aleg varianta altceva, iar 8% nu ştiu sau nu răspund.

”În ciuda valului masiv de dezinformare, românii nu cred că ieşirea din NATO sau UE este o opţiune, ceea ce reprezintă un element cu adevărat pozitiv. Se observă însă o diminuare a culpabilizării Rusiei în cea ce priveşte declanşarea războiului din Ucraina, indicator ce coboară sub 50% şi un echilibru între cei care cred că Ucraina, respectiv Rusia, vor câştiga războiul, atitudine determinată de percepţia că ofensiva Ucrainei din acest an nu şi-a atins obiectivele. Trebuie remarcat, ca aspect negativ, faptul că 35,5% dintre cei chestionaţi consideră că trimiterea de mai multe trupe ale NATO şi SUA în Români ar supăra Rusia, un procent important, în timp ce 57,1% au o părere bună despre acest fapt, cam tot atâţia cât privesc Rusia drept o ameninţare la adresa României (56,4%). Merită de remarcat şi faptul că doar 1 din 2 români şi-ar apăra ţara în cazul unui conflict, societatea fiind astfel împărţită clar asupra acestui subiect. Toate aceste răspunsuri ar trebui să dea de gândit responsabililor politici şi militari. Avem nevoie de campanii de informare care să explice românilor de ce sunt necesare trupe NATO în România, ce obligaţii avem în cadrul NATO şi de ce este în interesul României să susţină Ucraina, pentru că alternativa de a-i avea vecini pe ruşi, în cazul înfrângerii Ucrainei, este perspectiva cea mai sumbră pentru interesele de securitate ale României”, spune George Scutaru, director general New Strategy Center.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda New Strategy Center în perioada 6-14 noiembrie 2023.

Mai multe detalii despre sondaj AICI! 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

2 Comentarii
Cele mai noi Cele mai vechi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 57 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: