Asociația Română a Apei (A.R.A.), organismul care cuprinde toate companiile de apă din România, a intervenit pe subiectul creșterii tarifelor la apă, în condițiile în care majoritatea companiilor de acest gen din țară anunță modificări de tarife de la 1 ianuarie 2025, datorate obligațiilor asumate prin contractele cu finanțare europeană, prin care comunitățile beneficiază de infuzii financiare pentru extinderea sau înlocuirea rețelelor de apă, precum și modernizarea acestui serviciu.
A.R.A. explică faptul că multe dintre informațiile care circulă sunt incomplete sau incorecte, explicând faptul că aceste tarife sunt ”rezultatul implementării strategiilor de tarifare care sunt realizate prin analizele cost beneficiu aferetnte proiectelor de investiții cu finanțare europeană, fie prin planuri de aaceri conform metodologiei din Ordinul 230 emis de Președintele ANRSC”.
O ajustare de tarife a fost anunțată și de către Compania de Apă Arieș SA, începând cu 1 ianuarie 2025.
”În vederea respectării condițiilor impuse de Comisia Europeană pentru accesarea finanțării și implementarea „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din regiunea Turda – Câmpia Turzii, în perioada 2014-2020 – etapa a II-a” – cod SMIS 321839, co-finanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027, în urma aprobării prin Hotarârea Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intrecomunitară ”Apa Văii Arieșului” nr. 1/26.11.2024, Compania de Apă Arieș S.A. aduce la cunoștinta utilizatorilor și a Deciziei A.N.R.S.C (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice) nr. 332/20.12.2024, S.C. Compania de Apă Arieș S.A. aduce la cunoștinta utilizatorilor ajustarea prețului și a tarifului pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, începând cu 01.01.2025”, a motivat compania turdeană. În cazul apei potabile, tariful crește cu 0,95 lei/mc, în timp ce în cazul apei canalizate tariful crește cu 0,72 lei/mc. În termeni reali, creșterea totală (apă+canalizare) este de circa 11%/mc.
Reacția Asociației Române a Apei
”Observăm o preocupare tot mai mare legată de creșterile de tarife la apă și apă uzată, însă din păcate, multe din informațiile care circulă sunt incomplete sau incorecte.
Prețurile și tarifele practicate de operatorii regionali de apă sunt rezultatul implementării strategiilor de tarifare care sunt realizate fie prin analizele cost beneficiu aferente proiectelor de investiții cu finanțare europeană, fie prin planuri de afaceri conform metodologiei din Ordinul 230 emis de Președintele ANRSC. În ambele cazuri, tarifele trebuie să asigure acoperirea costurilor de exploatare, asigurarea unei întrețineri corespunzătoare a infrastructurii, acoperirea rambursării creditelor de cofinanțare aferente proiectelor de investiții cu finanțare europeană și realizării investițiilor din surse proprii de către operatori. De asemenea, tarifele practicate reflectă specificul local, incluzând investițiile realizate, aria de operare, geografia și dimensiunea rețelelor și gradul de uzură al infrastructurii.
În literatura de specialitate, capacitatea de plată a populației este masurată folosind indicele de suportabilitate care reprezintă procentul din venitul unei gospodarii (familii) plătit pentru factura de apă și apă uzată. În Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr. 241/2006 se menționează: “Ajustările tarifare, atât în termeni reali, cât şi cu rata inflaţiei, prevăzute în strategia de tarifare, se planifică astfel încât rata de suportabilitate pentru utilizatorii casnici să atingă, în fiecare an, cel puţin nivelul minim de 2,5% pentru gospodăria medie de pe întreaga arie de operare.” Conform exercițiului național de benchmarking realizat anual de către cei 44 de operatori regionali, în 2023, o gospodarie (familie) medie din România a plătit în jur de 2,14% din veniturile ei pentru factura de apă și apă uzată ceea ce arată că, în medie, factura de apă este suportabilă.
Considerăm că nu este relevant să se facă o simplă comparare a tarifelor din diferite orașe și regiuni din țară fără a ține cont de contextul local, de nivelul creditelor care trebuie rambursate, de nevoile de investiții din surse proprii pentru conformarea cu cerințele directivelor europene și de nivelul de sustenabilitate al operatorilor.”, au transmis cei de la Asociația Română a Apei.