nello construct

Amendă de 7,5 milioane de lei pentru LIDL! ANPC a închis temporar mai multe magazine, inclusiv din Cluj! (FOTO)

În urma unor controale la nivel național desfășurate în magazinele LIDL, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a aplicat amenzi în cuantum total de circa 7,5 milioane de lei și au închis temporar unele magazine.

„Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (ANPC) a desfăşurat, în ultimele zile, o amplă campanie de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale în vigoare în domeniu în magazinele operatorului economic SC Lidl Discount SRL, în urma controalelor fiind aplicate amenzi de circa 7,5 milioane lei”, porivit unui comunicat al ANPC.

Mai exact, ANPC au efectuat verificări în 295 de locații din întreaga țară, inclusiv în județul Cluj, iar în urma neregulilor constatate, comisarii au aplicat 757 amenzi contravenţionale, în valoare totală de circa 7,5 milioane lei şi 113 avertismente.

Totodată, ANPC a aplicat măsura de oprire temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor, a unor puncte de lucru situate în judeţele Ilfov, Bihor, Maramureş, Cluj, Alba, Braşov, Mureş, Arad, Constanţa, Tulcea şi municipiul Bucureşti.

Magazine LIDL închise temporar de ANPC

De asemenea, comisarii ANPC au propus şi închiderea temporară a unităţii pe o perioadă de până la 6 luni pentru patru unităţi din judeţele Botoşani, Galaţi şi Giurgiu, pe o perioadă de la 6 luni la 12 luni pentru şapte puncte de lucru, din Regiunea Bucureşti-Ilfov, precum şi emiterea deciziei de încetare a practicii comerciale incorecte pentru 43 unităţi.

Mai mult, aceștia au decis oprirea definitivă de la comercializare a produselor neconforme, în valoare de peste 120.000 lei, şi oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficienţelor pentru 23 puncte de lucru.

Neregulile găsite de ANPC

„«Ciupitul la cântar» a devenit o formă de comerţ. Ciudat este că niciodată nu se gândeşte nimeni să adauge un pic, astfel că totdeauna iese în pagubă consumatorul! Dacă ştii că procesul tehnologic scade cantitatea, cum se întâmplă că nimeni nu pune puţin în plus, pentru a preveni scăderea! Lidl este corigent la cântar şi nu numai!”, a declarat Horia Constantinescu, preşedinte al ANPC.

Printre cele mai importante abateri constatate de echipele de control se numără:
 • comercializarea unor produse alimentare cu diferenţe de gramaj faţă de cel menţionat pe ambalaj,
 • nerespectarea regimului promoţiilor (comercializarea la bucată a unor produse care erau destinate vânzării multi-pack, având menţionată şi reducerea corespunzătoare pe pachet;
 • lipsa produsului de referinţă la raft pentru a rezulta avantajul specific al preţului pachetului promoţional;
 • lipsa menţiunilor referitoare la data de debut a campaniei de reduceri), utilizarea, în zona Gastro, a pâinii neambalate păstrată în lăzi din plastic, neigienizate,
 • folosirea unor camere de frig cu depuneri masive de gheaţă,
 • comercializarea unor produse alimentare cu ambalaj depreciat sau cu acumulare de lichid în ambalaj,
 • comercializarea unor fructe şi legume cu modificări organoleptice sau de o calitate inferioară, la raft fiind menţionată calitatea I,
 • condiţii de depozitare şi igienă necorespunzătoare, cu reziduuri şi rugină, surplus de gheaţă, reziduuri pe paviment, agregate de refrigerare neigienizate,
 • depozitarea produselor în spaţiul destinat în temperatura neconformă,
 • comercializarea unor produse fără a avea menţionat pe eticheta de la raft preţul pe unitatea de măsură,
 • lipsa menţiunilor referitoare la ingredientele produselor şi la valoarea nutriţională a acestora, pe etichetele produselor din zona de panificaţie,
 • folosirea unor spaţii de refrigerare şi de congelare neigienizate,
 • comercializarea unor jucării fără a avea menţionate pe etichetă avertismentele legate de utilizare,
 • comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum depăşită,
 • prezentarea la vânzare a unor produse de panificaţie ca având în compoziţie ingrediente superioare (ciocolată) în raport cu cele reale (cacao şi uleiul vegetale) etc.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 49 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Comentarii recente

Ultimele articole: