m install
nello construct

456 de ani de la Dieta de la Turda!

floris

Reprezentanții Bisericii Unitariene Maghiare, alături de cei ai altor Biserici creștine și oficialități de stat, au comemorat actul care, în 1568, consfințea dreptul la libertatea de conștiință și libertatea religioasă în Transilvania. Edictul de la Turda, promulgat de Ioan Sigismund Zápolya, principele Transilvaniei, este primul edict de acest fel din istoria Europei moderne.

„Cu ocazia aniversării celor 456 de ani de la Dieta de la Turda, a fost organizat la Cluj-Napoca un eveniment ecumenic la care au fost prezenți: Moses Nóda, consilier şi profesor universitar (Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia), episcop asistent Dumitru Boca (Biserica Ortodoxă Română, Episcopul Zoltán Dezs Adorjáni (Biserica Luterană), Pastorul Gerhard Wagner (Biserica Evanghelică), Episcopul Adjunct József Vilmos Kolumbán (Eparhia Reformată din Transilvania), Episcopul Claudiu Lucian Pop (Eparhia Greco-Catolică din Cluj-Napoca) și Episcopul István Kovács (Biserica Unitariană).” au transmis colegii de la stiriletransilvaniei.ro

Prin decret a fost proclamată libertatea conștiinței și a toleranței religioase pentru toți locuitorii Transilvaniei.

Edictul a fost emis pentru a nu se ajunge la luptele religioase sângeroase izbucnite între catolici și protestanți în Europa Occidentală, în urma declanșării procesului de reformă protestantă a călugărului Martin Luther din 1517.

Conform edictului, nici o persoană nu putea să fie dezavantajată din cauza confesiunii sale și nimănui nu i se putea impune o credință sau alta, deoarece credința provine de la Dumnezeu.

sursă foto: facebook – Secretariatul de Stat pentru Culte – Kiss Gabor

 

 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

3 Comentarii
Cele mai noi Cele mai vechi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 54 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: