marian morar
adrian nap
m install
nello construct

La Turda, deșeurile se transformă în recompense pentru cetățeni! (VIDEO/GALERIE FOTO)

zamblau eugen

Pentru a stimula colectarea separată a deșeurilor în vederea atingerii țintelor obligatorii de reciclare la nivel local, Primăria Municipiului Turda, grupurile de reciclare Green Group și Romcarbon și asociația de transfer de responsabilitate Next Eco Recycling au lansat în Turda 5 stații inteligente de colectare a deșeurilor, Sigurec City.

 

Aici, oamenii pot aduce majoritatea deșeurilor reciclabile pe care le generează acasă, după sortarea lor pe categorii: ambalaje de plastic, sticlă, doze de aluminiu, hârtie, carton, echipamente electronice și electrice, becuri și baterii. Totodată, ei primesc pe loc contravaloarea deșeurilor în bani, în funcție de tipul și cantitatea reciclabilelor sau vor putea să redirecționeze suma respectivă către o cauză socială. Recompensele pentru deșeuri se oferă numai peste cantități ce depășesc 1 kilogram/fiecare tip de deșeu.

Stațiile Sigurec City oferă 100% transparență și trasabilitate, fiind dotate cu un sistem informatic care înregistrează și asigură transmiterea datelor despre deșeuri în timp real, realizând astfel raportări corecte despre cantitățile colectate către Primăria Municipiului Turda. Totodată, prin amplasarea celor 5 stații Sigurec City au fost create 5 locuri de muncă noi în Turda, toți operatorii stațiilor fiind recrutați local.

Stațiile Sigurec City din Turda pot fi găsite în următoarele locații: Calea Victoriei nr. 100, Strada Rapsodiei nr. 5, Strada Libertății nr 4-6, Piața Basarabiei nr 1, Strada Lotus Nr. 2.

Green Group a lansat proiectul de colectare Sigurec în anul 2013, iar de atunci ne-am diversificat portofoliul soluțiilor de colectare adaptate cerintelor actuale ale cetățenilor. Stațiile Sigurec City au fost gândite pentru a răspunde nevoilor unor localități precum Turda, fiind ușor de amplasat în apropierea locuințelor. Cu ajutorul operatorului prezent în permanență la stații, colectarea se face conform standardelor de mediu, a declarat Doinița Mihai, Manager de Proiect Sigurec.

Toate materialele colectate sunt transportate în fabricile de reciclare din România partenere în proiect, precum GreenTech, GreenWeee International, Greenlamp Reciclare, Greenglass Recycling sau Romcarbon. Aici, deșeurile sunt procesate și pregătite pentru a fi transformate în produse noi. De exemplu, deșeurile PET sunt sortate, spălate și măcinate, fiind transformate în fulgi PET, care sunt apoi reciclați în fibră sintetică poliesterică, un produs cu aplicații în industrii precum auto, produse de igienă, docorațiuni interioare etc.

Totodată, DEEE-urile sunt alcătuite din materiale care se degradează în mii de ani, conținând inclusiv substanțele toxice. De cele mai multe ori riscurile pentru sănatate și mediu înconjurător derivă din felul greșit în care aceste deșeuri sunt gestionate după terminarea ciclului lor de viață. În urma procesării în fabrică, agenții poluanți sunt îndepărtați în mediu controlat, iar materialele reciclabile sunt introduse în circuitul economic, transformându-se în produse noi.

Lansarea celor 5 stații de colectare marchează prima etapă de implementare a prevederilor din Acordul Voluntar semnat în august 2017 între Primăria Municipiului Turda și partenerii Green Group, Romcarbon, Next Eco Recycling și Prival Ecologic. Obiectivul principal al acordului este atingerea ţintelor obligatorii de valorificare a cantităţilor de deşeuri municipale generate. 

Despre Green Group

Green Group este cel mai mare parc de reciclare din România și Sud-Estul Europei, reunind șase companii specializate în gestionarea, reciclarea şi valorificarea deşeurilor: GreenTech (cel mai mare reciclator pentru deșeuri PET din Europa), GreenFiber Internațional (unul dintre cei mai importanți producători din Europa de fibră sintetică poliesterică), GreenWEEE Internaţional (cea mai modernă fabrică de tratare a deşeurilor electrice şi electronice din România), GreenLamp Reciclare (singurul reciclator din România care tratează echipamentele de iluminat uzate), Green Glass Recycling (cea mai mare fabrică din România de reciclare a deșeurilor de sticlă) și Total Waste Mangement (furnizor integrat de servicii de gestionare a a deșeurilor). Misiunea grupului este aceea de a promova soluţiile sustenabile de transformare a deşeurilor în resurse valoroase.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 75 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2