Campania de vaccinare împotriva virusului Covid-19 în România a început de 9 zile, iar la Câmpia Turzii și Turda, de astăzi, 4 ianuarie. Între timp s-au vaccinat peste 13.000 de persoane în toată țară, iar alte 12.500 sunt pe lista de așteptare doar în județul Cluj.
Vaccinul nu este obligatoriu, iar discuții și argumente pro și contra existau pe acest subiect înainte să apară coronavirus. Acestea s-au intensificat cu cât se apropia mai tare data la care alegerea pentru vaccinare trebuia făcută. Oamenii au început să răspândească rapid, în special prin intermediul rețelelor de socializare, zvonuri care nu aveau bază științifică.
Iată câteva zvonuri care au fost demontate de către cercetători:
- Vaccinul a fost grăbit
În general, dezvoltarea unui vaccin durează în medie 10 ani, iar când vaccinul anti-covid a fost pregătit în aproximativ 8 luni, multă lume a ridicat semne de întrebare cu privire la calitatea acestuia. Diferența între alte vaccinuri și cel împotriva covid-19 este că cel din urmă a avut parte de resurse imense la nivel global. Echipament, cercetători, voluntari și substanțe, toate puse la dispoziție pentru a putea opri pandemia.
- Nu a fost testat îndeajuns
Testarea are 3 faze, iar în ultima fază înainte să fie eliberat pe piață, un vaccin trebuie să fie testat pe un grup între 300 și 3000 de pacienți. În cazul vaccinului Pfizer BioNTech, faza III a presupus 43.000 de persoane. Astfel că numărul de voluntari pentru testare nu a fost o problemă precum în cazul altor medicamente și vaccinuri.
- Nu avem nevoie de vaccinuri diferite de la companii diferite
Există peste 200 de vaccinuri anti-covid care sunt dezvoltate la momentul actual, dintre care 12 sunt în faza III. Acolo unde va exista o lipsă într-un vaccin, există altul care să o acopere.
- Nu este sigur pentru că nu știm ce este în el
Înainte ca un vaccin să poată fi eliberat pe piață, acesta trece prin teste riguroase, atât pe animale cât și pe oameni, după cum am menționat și mai sus. De asemenea, compoziția vaccinului este o informație publică.
- Vaccinul dă reacții alergice
Este adevărat că vaccinul poate să cauzeze reacții alergice, dar rata este de 1 la 760.000, comparând cu posibilitatea de a fi lovit de un fulger care este de 1 la 700.000. De asemenea, până în prezent nu au fost raportate reacții adverse grave.
Mai multe informații despre campania de vaccinare anti-covid găsiți pe site-ul oficial al guvernului: https://vaccinare-covid.gov.ro/
Surse:
https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04368728
https://institutions.newscientist.com/article/2261805-everything-you-need-to-know-about-the-pfizer-biontech-covid-19-vaccine/
https://www.webmd.com/children/vaccines/news/20151015/vaccines-rarely-cause-life-threatening-allergic-reactions-cdc
https://www.ck12.org/probability/measurement-of-probability/rwa/A-Bolt-of-Light/
https://www.nationalgeographic.com/news/2005/6/flash-facts-about-lightning/
https://www.nature.com/articles/s41586-020-2798-3
https://www.who.int/publications/m/item/draft-landscape-of-covid-19-candidate-vaccines
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.