libertatea presei 640x400

Ziua mondială a libertății presei… doar o glumă bună!

În fiecare an, la 3 mai, sunt marcate principiile fundamentale ale libertăţii presei şi este adus un omagiu jurnaliştilor care şi-au pierdut viaţa în timpul exercitării profesiei.

Ziua mondială a libertăţii presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate la a XXVI-a sesiune a Conferinţei Generale a UNESCO. ONU a declarat ziua de 3 mai drept Ziua mondială a libertăţii presei pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului… Până aici toate bune și frumoase….

Oare cât de liberă e presa în ziua de azi? Cât de îngrădită este libertatea de exprimare de fapt? Cel mai elocvent exemplu este acum, în perioada pandemiei!

Cum poți să-ți exerciți profesia la justa valoare când primești informații trunchiate, din „surse oficiale”, care comunică ce, cât, și cum vor ele? Cum îți poți informa corect cititorii? Iar întrebările pot continua, desigur retorice!

S-a mai scirs despre acest subiect, s-au spus multe, dar faptele rămân. Ziua Mondială a Libertății Presei un concept frumos, dar doar o iluzie cu care ne amăgim zi de zi.

Citește și: Devine tot mai clar: interesul public nu mai primează pe timpul pandemiei de coronavirus! Scapă cine… are noroc!

 

Comentarii

ULTIMELE articole: